Składniki
1 i 1/2 kg jablek
70 dag cukru na 1 litr soku
Przygotowanie
1. Jablka umyc, usunac ogonki i pokroic w kawalki wraz ze skorka i gniazdami nasiennymi. Zalac woda, tak aby przykryla jablka i rozgotowac je(ok 20 minut).
2. Odcisnac sok z jablek (w plociennym woreczku lub przez pieluche) i zmierzyc. Odwazyc cukier, biorac na 1 litr soku 70 dag cukru.
3. Gotowac sok bez cukru 15-20 minut, nastepnie wsypac cukier i dalej gotowac, czesto mieszajac. W czasie gotowania zbierac tworzaca sie piane.
4. Galaretka jest gotowa, gdy kropla soku wylana na talerzyk scina sie. Galaretke przelac do sloikow i zaraz zakrecic.
W celu uzyskania surowego soku z oczyszczonych jablek mozna sie posluzyc sokowirowka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz