Składniki
1 podwójna pierś z kurczaka
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka słodkiej papryki
vegeta
2 duże cebule
1 duża czerwona papryka
1/4 łyżeczki nasion kozieradki
ok. 6 listków curry
½ łyżeczka mielonego imbiru
½ łyżeczka mielonej kurkumy
1 łyżeczka chili
½ łyżeczka mielonych nasion kminku
½ łyżeczki mielonego kardamonu
½ łyżeczki mielonego cynamonu
400 ml bulionu (400 ml wody +1 kostka rosołowa)
1 szklanka śmietany 36 %
olej do smażenia
Przygotowanie
Piersi kroimy w większą kostkę, posypujemy posiekanym czosnkiem, papryką i vegetą. Na oleju podsmażamy kozieradkę i listki curry. Po ok. 2 min dodajemy pocięte w pióra cebule i przyprawy: imbir, kurkumę, chili, kminek, kardamon i cynamon. Dodajemy kurczaka, dokładnie mieszamy, by przyprawy pokryły mięsko. Smażymy, gdy kurczak nam się zrumieni dodajemy paprykę pociętą w paski. Smażymy jeszcze chwilę. Zalewamy bulionem. Gotujemy ok. 20 min. Dodajemy śmietanę. Podgrzewamy, aż cała potrawa zgęstnieje.
Podawać z chlebem naan lub z ryżem.
Pyszna potrawa o intensywnym aromatycznym smaku i zapachu z lekką nutą słodyczy!
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz