Składniki
7 jajek ugotowanych na twardo
1 jajko surowe
5 kapeluszy grzybów podobnej wielkosci
1 szklanka zmielonych swiezych grzybów (pieczarki.inne mrozone, suszone , mrożone)
1 cebula
1 łyzka masła
szklanka śmietany lub majonezu
pieprz,sól,szczypiorek, koperek.
Przygotowanie
Ugotowane jajka obrać. Z 5 jajek ściąć wierzchy i ostrożnie wyjąc zółtka.Wyjęte żółtka oraz pozostałe dwa jajka zemleć.Zmielone, świeże grzyby poddusić na maśle razem z drobno posiekaną cebulą Pod koniec duszenia dodać zmieloną mase jajeczną oraz 1 surowe jajko.Całośc dobrze wymieszać, dodać sól, pieprz do smaku.Tak przygotowany i ostudzony farsz nałożyć do 5 wydrążonych jajek. Kapelusze grzybów dokładnie umyc i obgotować z dodatkiem soli i pieprzu, odcedzić, ostudzić i przykryć nimi faszerowane jajka. Na talerz wylać posoloną śmietanę lub majonez,obficie posypać szczypiorkiem i koperkiem. Na tak przygotowanej "zielonej łące" ustawiać grzyby. "Kuchnia litewska"N.M. Druto. Żeby grzyby były bardziej stabilne ścinam na płasko drugi koniec jajka, czasem wstawiam je w gruby krążek jabłka, pomidora,papryki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz