Składniki
Na 4 porcje:
400 g makaronu
2 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku, posiekane
500 ml passaty
25 g niesolonego masła (opcjonalnie)
sól i czarny pieprz
świeżo starty parmezan lub oliwy extra virgin
Przygotowanie
Makaron ugotować al dente zgodnie z instrukcjami podanymi na opakowaniu.
W międzyczasie na patelni na średnim ogniu podgrzać oliwę, dodać czosnek i smażyć przez 30 minut, cały czas mieszając. Zwiększyć temperaturę i od razu wlać passatę. Doprowadzać do wrzenia, doprawić solą i pieprzem, zmniejszyć temperaturę i pogotować przez 5 minut. Zdjąć z palnika.
Makaron dokładnie odsączyć, wmieszać do sosu na patelni. W tym momencie można dodać masło, wymieszać do roztopienia. Podawać od razu posypać parmezanem lub skropić oliwą.
Przepis pochodzi z książki 200 pasta dishes, autorstwa Marii Ricci.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz