Składniki
Mięso:
pierś z indyka o wadze ok 1,5 kg,
polędwiczka wieprzowa o wadze ok 80 dag,
Marynata do polędwiczki:
4 łyżki sosu sojowego,
4 łyżki miodu,
mała cebula,
łyżeczka słodkiej papryki,
łyżka kolendry,
pół szklanki wina słodkiego,
Marynata do piersi z indyka:
3 ząbki czosnku,
pół szklanki ostrej musztardy,
kostka rosołowa,
2 kieliszki wódki lub pół szklanki wina wytrawnego,
2 łyżki majeranku,
6-8 nasion jałowca,
6-8 ziaren pieprzu
Przygotowanie
Wykonanie:
Mięsa umyć, oczyścić z błon. W piersi z indyka zrobić otwór, który zmieści polędwiczkę. W razie posiadania niewymiarowej piersi, można ją rozciąć tak aby można było polędwiczkę zawinąć.
Przygotować marynatę do polędwiczki. W misce wymieszać sos sojowy, miód, paprykę, utłuczoną w moździerzu kolendrę i wino. Dorzucić cebulę pokrojoną w półtalarki. Włożyć polędwiczkę na godzinę do marynaty. Po tym czasie wyjąć i po oczyszczeniu z cebuli zawinąć mięso w folię spożywczą. Włożyć ją do zamrażalnika w naturalnym kształcie aby się nie powyginała.
Przygotować marynatę do indyka. Czosnek rozgnieść, wrzucić do miski, dodać musztardę,rozgniecioną kostkę rosołową, alkohol, majeranek oraz utłuczone w moździerzu pieprz i jałowiec. Wszystko dobrze wymieszać i natrzeć marynatą mięso. Zostawić w lodówce do następnego dnia. Piekarnik nagrzać do temp.180 stopni. Nadziać pierś poledwiczką, włożyć do naczynia żaroodpornego i piec ok.60 min. Można jeść na gorąco, ale podana na zimno z sosami też świetnie smakuje.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz