piątek, 14 października 2011

surówka coleslaw - wersja rodzynkowa

Składniki

1/2 kg białej kapusty (główka)300g - 2 marchewki50g rodzynków150g gotowego majonezu polskiego albo:1 łyżka octu winnego /ew.soku z cytryny4 łyżki oleju słonecznikowego/rzepakowego... jaki chcecie byle był z 1 tłoczenia a nie do frytek1/2 łyżeczki musztardy o średniej ostrości1 żółtkosól, pieprz, cukier, ew. tymianek lub inne ziółko




Przygotowanie

Taką surówkę podaje się do dań mięsnych (mięso smażone, grillowane). Jeśli wyrabiamy własny majonez - przygotowanie trwa aż 30 minut.

Rodzynki umyć ciepłą wodą i odsączyć /ew. można je zalać wrzątkiem i poczekać 25min aż zmiękną. Kapustę i marchew zetrzeć na tarce. W wersji szybszej: wymieszać warzywa z rodzynkami, majonezem i przyprawami.

W wersji dłuższej tworzymy własny majonez - ważne aby wszystkie produkty miały taką samą temperaturę: żółtko rozetrzeć z musztardą, dodawać po kropli oleju ubijając robotem kuchennym lub trzepaczką. W pewnym momencie można dolewać olej małym strumieniem.Na koniec dodać ocet i przyprawić. Jeśli majonez wyszedł za gęsty można dolać wodę albo mleko. Taki sos dodać do warzyw, posypać ziółkiem i wymieszać.

Surówkę koniecznie trzeba odstawić na 50 minut do lodówki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz