Składniki
125 g margaryny
100 g cukru
4 zoltka
150 g maki wymieszanej z 2 lyzeczkami proszku do pieczenia
4 lyzki mleka
osobono:
4 bialka ubic dodac 100 g cukru
100 g platkow migdalowych
Masa:
ok 500 - 700 g truskawek
250 ml smietany
smietana fix
cukier waniliowy
200 g mascarpone
70 g cukru
4 lyzki soku z cytryny
Przygotowanie
Utrzeć margarynę z cukrem na puszystą mase (ubijac mikserem ok. 6 min) dodawac pojedynczo żóltka starannie utrzeć na puszystą masęMąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia Dodawać na zmianę z mlekiem do masy i dokładnie razem wymieszać ciasto podzielic na dwie czesci w drugiej misce ubic piane z cukrem na sztywna mase i rowniez podzielic na dwei czesci
ciasto ucierane (polowe ) wylozyc na tortownice (srednice 26 cm) i wyrownac na to wylozyc polowe piany i posypac platkami z migdalow
piec w tem 175 stopni przez ok 20 min na jasno zloty kolor ciasto najlepiej upiec juz dzien wczesniej zeby moglo dobrze wystygnac
Masa smietane ubic ze smitano fix i cukrem waniliowy mascarpone wymieszac z cukrem i sokiem z cytryny ( do smaku)poloczyc te obydwie masy na pierwszy wystudzony placek wylozyc polowe masy na to umyte i pokrojone truskawki a na truskawki reszte masyprzykryc wszystko drugim plackiem
przepis pochodzi ze strony Chefkoch.de troche go zmienilam tzn zmniejszylam proporce na mase w orginalmy przepise to mi bylo za duzo kalorie :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz