Składniki
KLOPSY:
40 dag mięsa mielonego
25 dag kapusty pekińskiej, poszatkowanej
1 duża cebula, posiekana (można zaszklić)
1 szklanka kaszy manny
2 jajka
1-2 ząbki czosnku
przyprawy do gyrosa, czy do mielonego
sól, pieprz
2 łyżeczki musztardy (nie koniecznie)
mąka
olej
SOS:
0,5 szklanki śmietany
1 mały koncentrat pomidorowy
3 szklanki wody
1 kostka rosołowa
sól, pieprz
bazylia, oregano
Z podanych składników wyszło 14 klopsów.
Przygotowanie
Wszystkie składniki wymieszać, z powstałej masy mięsnej uformować kulki, obtoczyć w mące i smażyć na dobrze rozgrzanym oleju.
W czasie, kiedy klopsy smażą się na patelni, przygotować sos:
rozpuścić kostkę rosołową i wymieszać z pozostałymi składnikami.
Przygotować naczynie żaroodporne.
Klopsiki przełożyć do naczynia i zalać sosem.
Wstawić na 40 minut do piekarnika.
Potem zajadać:) Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz