środa, 30 listopada 2011

Makaron zapiekany z twarogiem

Składniki

250 gram makaronu wstążki
4 jajka
135 gram cukru pudru (w przepisie oryginalnym było 155 gram)
1 łyżeczka aromatu waniliowego
skórka starta z całej cytryny
2 łyżki soku z cytryny
500 gram półtłustego twarogu
250 gram tłustej śmietany 18%
125 ml (pół szklanki) mleka
50 gram rodzynek
czubata łyżeczka cynamonu
łyżka oleju




Przygotowanie

Makaron ugotować w osolonej wodzie, przelać na sicie zimną wodą, żeby się nie posklejał.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Średniej wielkości formę do pieczenia albo spore naczynie żaroodporne wysmarować olejem.
Ubić całe jajka z cukrem aż zrobią się puszyste (około 5 minut), dodać esencję waniliową, skórkę i sok z cytryny, a następnie pokruszony ser, śmietanę i mleko. Wszystko dokładnie zmiksować. Jeśli nie uda się Wam tego dokonać za pomocą miksera i zostaną grudki twarogu, przelejcie masę do specjalnego naczynia do miksowania koktajli nakładanego na mikser, powinno pomóc.
Teraz wystarczy wymieszać wszystko z makaronem i rodzynkami i przelać do natłuszczonej formy. Wierzch zapiekanki posypujemy równomiernie cynamonem i wstawiamy ją do gorącego piekarnika bez przykrycia.
Czas pieczenia wynosi 50-60 minut, aż zapiekanka stwardnieje z wierzchu i przyrumieni się.
Jest doskonała na gorąco albo podawana w temperaturze pokojowej.

Przepis pochodzi z książki Lee Gold Żydowskie gotowanie

Ten makaron jest fantastyczny, pięknie pachnie podczas pieczenia i może być podawany zarówno na słodki obiad, jak i na deser. Nie zapomnijcie o żadnym ze składników, szczególnie cytryna nadaje zapiekance ciekawy smak w połaczeniu z kwaskowatymi rodzynkami.

Kurczak po marokańsku wg Powsinogi

Składniki

6 podwójnych udek z kurczaka (tzw. pałka plus udko) - mogą być też piersi
1 duża cebula
2-3 ząbki czosnku
spora łyżeczka mielonej kurkumy
spora łyżeczka mielonego imbiru
spora łyżeczka mielonej kolendry
majeranek
ostra papryka
pieprz
sól
100g suchej ciecierzycy (ciciorki) lub mała puszka ciecierzycy w zalewie
150 g całych migdałów
4 łyżki oliwy
kilka kropel soku z cytryny

dodatkowo:
kuskus





Przygotowanie

Przepis na 3 osoby:

0. Jeśli dysponujemy suchą ciecierzycą namaczamy ją dzień wcześniej w chłodnej wodzie, po 12 h gotujemy przez 1,5-2 godziny, na koniec gotowania soląc.
1. Udka obieramy ze skóry, porcjujemy (pałkę oddzielamy od udka), solimy, posypujemy pieprzem i majerankiem. Odtstawiamy na pół godziny.
2. Cebulę i czosnek drobno kroimy.
3. Do podgrzanej w dużej głębokiej patelni (lub rondlu) oliwy wsypujemy kolendrę, imbir, kurkumę, dużą szczyptę ostrej papryki, chwilę przesmażamy - dodajemy posiekaną cebulę z czosnkiem.
4. Gdy cebula się zeszkli, zalewamy całość 2 małymi szklankami wody, zagotowujemy, doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
5. Dodajemy do całości cząstki kurczaka i dusimy około pół godziny.
6. Migdały zalewamy wrzątkiem na około 30 minut - po tym czasie łatwo obierzemy je ze skórki.
7. Po 30 minutach duszenia, do kurczaka dodajemy ciecierzycę - na kolejne 30 minut duszenia.
8. Pod koniec przygotowywania potrawy dodajemy do całości migdały.
9. Potrawę doprawiamy ewentualnie solą i pieprzem do smaku.

Kurczaka podajemy z kuskusem.

chińszczyzna pyszna i delikatna

Składniki

1 podwójna pierś z kurczaka
1 papryka czerwona lub jaką kto woli :)
3 średnie cebulki
1 duża marchewka
garść suszonych grzybów
7 plastrów ananasa z puszki
1/2 słoiczka pędów bambusa
1/2 słoiczka kiełków fasoli mung
Marynata do mięsa:
sos sojowy
imbir
czosnek
2 łyżki cukru brązowego
chilli
Ciasto do obtoczenia mięska:
2 łyżki mąki kukurydzianej
olej
jajko
sól
woda
Sos:
sos do potraw chińskich Knorr
woda

Ryż



Przygotowanie

Pierś kroimy w kosteczkę. W miseczce przygotowujemy marynatę: mieszamy sos sojowy, cukier, odrobinę chilli, czosnek przeciśnięty przez praskę lub skruszyć kosteczkę przyprawową, odrobina imbiru. Do marynaty wrzucamy kosteczki kurczaka i wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut, im dłużej tym mięsko jest bardziej miękkie po usmażeniu.
Gdy mięsko się marynuje kroimy w paseczki paprykę, cebulkę i marchewkę. Plastry ananasa kroimy w kawałeczki. Zalewamy grzybki wrzątkiem.
Przed smażeniem przygotowujemy ciasto do obtoczenia mięska. Ucieramy jajko z mąką kukurydzianą, solą, dolewamy odrobinę oleju, dodajemy po trochu wody aby uzyskać półpłynne ciasto naleśnikowe (takie aby nie spływało z łyżki a jednocześnie aby można było swobodnie obtoczyć w nim mięsko).
Dodajemy ciasto do mięska i dokładnie mieszamy, wrzucamy kurczaka na rozgrzany tłuszcz i smażymy ok. 10 minut często mieszając. Po usmażeniu kurczaka przekładamy do miseczki.
Dodajemy olej na patelnię i wrzucamy cebulkę, paprykę i marchewkę dusimy pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając, do miękkości. Gdy warzywa są już miękkie dodajemy ananasa, kiełki fasoli mung, pędy bambusa i odsączone grzyby.
Następnie dodajemy mięsko i przygotowujemy sos według przepisu na opakowaniu.
Po chwili podgrzewania możemy podawać oczywiście z ryżem który powinien zostać w międzyczasie przygotowany.
!!Smacznego!!


wtorek, 29 listopada 2011

Marmolada dyniowa pychotka

Składniki

2 kg pokrojonego w kostkę miąższu dyni
1 kg cukru
2 op. cukru waniliowego (16g)
pół łyżeczki kwasku cytrynowego lub sok wyciśnięty z cytryny







Przygotowanie

Na dno garnka wlewamy około 3 łyżki wody, wkładamy pokrojoną dynię. Dusimy około godziny na malutkim ogniu co jakiś czas mieszając, po czym miksujemy blenderem na jednolitą masę, dodajemy cukier i cukier waniliowy oraz kwasek cytrynowy lub sok z cytryny, gotujemy dalej na małym ogniu często mieszając. Gdy marmolada ma juz właściwą konsystencję (gęstej śmietany) wkładamy do wyparzonych i suchych małych słoiczków, mocno zakręcamy i stawiamy do góry dnem aż do wystygnięcia.

 
Marmolada jest słodziutka, ma waniliowy smak, polecam do naleśników np. w duecie z serkiem waniliowym, do gofrów itd.

Mus czekoladowy dla dorosłych

Składniki

35 dkg czekolady deserowej6 jajek10 łyżki likieru czekoladowego6 łyżek cukrubita śmietabna




Przygotowanie

         
Czekoladę  rozpuścic w kąpieli wodnej i lekko ostudzić.
Zóltka ubic z cukrem,doadą likier,stopioną czekoladę,oraz białka ubite na pianę.Połączyć  delikatnie,włozyc do miseczek  i dobrze schłodzić.Podawać z kleksami  bitej śmietany.

Sernik na zimno z bananami i galaretka

Składniki

70 dkg serka homogenizowanego waniliowego


200 ml smietany kremowki


4 lyzki cukru pudru


2 i 1/2 lyzki zelatyny


2 banany


1 galaretka cytrynowa


Biszkopty okragle lub podluzne





Przygotowanie

Wykonanie:

Galaretke przygotowac wg przepisu na opakowaniu, dodac jednak 400 ml wody. Wystudzic. Kremowke ubic na sztywno, dodac cukier puder, nastepnie partiami dodawac serek ciagle miksujac. Zelatyne rozpuscic w 1/4 szkl goroacej wody, lekko wystudzic i dodac do masy nadal miksujac. 

Tortownice wylozyc biszkoptami, wylac mase serowa i wlozyc do lodowki aby stezala. Nastepnie poukladac banany pokrojone w plasterki i wylac tezejaca galaretke. Ponownie wlozyc do lodowki. 

Smacznego! 

omleciki pyszne śniadanko dla malucha

Składniki

* 2 płaski łyżki mąi pszennej
* 6 płaskich łyżek cukru
* 6 jajek
* 200 ml. mleka ( niepełna szklanka )
* masło do smażenia
* puder do posypania
* szczypta soli



Przygotowanie

 Mąkę wymieszac z cukrem , jajkami , i solą . Następnie po trochu dolewac mleka cały czas mieszając mikserem .
Na patelni rozgrzac tłuszcz i wlac jedną porcje mieszanki (ja wlewam jedną chochelkę do zupy ) , gdy tylko spód sie zarumieni przełożyc łopatką omlet na druga strone i tak samo usmażyc . Po usmażeniu placków posypac je pudrem lub posmarowac odrobiną dżemu

    SMACZNEGO !!