Składniki
Na 4 porcje:
450 g ziemniaków
25 g masła
280 ml ciepłego masła (w zależności od ziemniaków)
sól do smaku
350 g ugotowanej i rozdrobnionej ryby*
1 łyżka posiekanej pietruszki
2 jajka ugotowane na twardo (opcjonalnie)
Sos
25 g masła
25 g mąki pszennej
280 ml mleka
*Najlepiej pasuje łosoś lub pstrąg, ale można też użyć jakiejś innej ryby o białym mięsie lub wędzonej albo je wymieszać.
Przygotowanie
Ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie. Pod koniec gotowania zmniejszyć temperaturę i zacząć szykować sos. Z masła i mąki zrobić zasmażkę następnie powoli dolewać mleko, wymieszać dokładnie i doprowadzić do wrzenia. Sos musi być dosyć gęsty. Do przygotowanego sosu wrzucić rybę, jajko (opcjonalnie) i pietruszkę.
Całą masę przełożyć do foremki/naczynia żaroodpornego i położyć do ciepłego miejsca.
Ziemniaki zgnieść, dodać masło i ciepłe mleko, wymieszać razem i odłożyc na palnik. Puree musi być kremowe, doprawić do smaku.
Ziemniaki rozsmarować na rybie z sosem, na wierzch położyć parę kawałków masła. Wsadzić do piekarnika, piec przez 30 minut w temperaturze 220ºC. Na ziemniakach powinna zrobić się złota, chrupiacą skorupka.
Przepis pochodzi z książki Irish Family Food, autorstwa Ruth Isabel Ross.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz