niedziela, 6 listopada 2011

Ryba po krakowsku

Składniki


1,2 kg ryby (karp, mintaj, sum, itp)
30 dag włoszczyzny
0.75 szkl. śmietany
2 łyżki masła
3-4 duże jabłka
5 łyżek tartego chrzanu
sok z cytryny
łyżeczka cukru
sól
pieprz

***************
czas: 40 minut
porcje: 4-6
koszt: niedrogo
kalorie: troszeczkę

Przepis nadesłany przez:
Alina Porazińska



Przygotowanie


Jak po krakowsku, to musi być przepyszne!

*************************
Rybę oczyścić, umyć i pokroić w dzwonka. Z włoszczyzny przygotować wywar i gotować w nim rybę 10 min., następnie przełożyć ją do wysmarowanego masłem żaroodpornego naczynia.
Jabłka pokroić w ćwiartki (nie obierać) i, po usunięciu gniazd nasiennych, zetrzeć na grubej tarce.
Wymieszać z chrzanem i śmietaną.
Doprawić sos solą, cukrem, pieprzem i sokiem z cytryny.
Polać sosem rybę i dusić na średnim ogniu 10 min. Podawać z białym pieczywem.
 
Przepis nadesłany przez:
Alina Porazińska

Marchewka zasmażana

Składniki

Marchew
przyprawy (liśc laurowy, ziele angielskie, pieprz jarzynka lub wegeta)
kostka rosołowa

Zasmażka:

2 łyżki margaryny
mąka





Przygotowanie

Marchewkę obrac i w całości ugotowac, dodając przyprawy i kostkę rosołową. Wyjąc z wody (wody nie wylewac) wystudzic, pokroic w kosteczkę włożyc do garnka zalac wodą w której się gotowały (wody tylko tyle żeby były przykryte marchewki), zagotowac.
W rondelku roztopic margarynę i do gotującej dodac mąkę mieszając trochę podsmażac jak zrobi się ładnie przyrumieniona wlac do gotującej się marchewki i szybko wymieszac (żeby nie zrobiła się kluska), doprawec do smaku, można na koniec dodac groszek z puszki.

Ciemne ciasto z kokosem

Składniki

Ciasto:
40 dag. margaryny
40 dag. cukru
  4 jaja
  4 łyżki kakao
  4 szkl. mąki
  2 szkl. kwaśnego mleka
  2 łyżeczki sody

Kokos:
25 dag. cukru
25 dag. kokosu
  4 białka

Dowolny krem,(ja z czystego lenistwa dałam gotowy krem czekoladowy, ale można go zrobić z pozostałych żółtek) lub powidła.












Przygotowanie

Ciasto: blaszka 25/40cm.
Wszystkie składniki zmiksować i upiec 2 jednakowej wielkości placki. Piec ok. 30 - 40 min.

Kokos:
Białka ubić na sztywno z cukrem, dodać kokos - wymieszać i upiec na złoty kolor ok. 10 - 15 min.

Jeden ciemny placek posmarować kremem, lub powidłami na to nałożyć kokos, potem znowu krem, lub powidła i drugi placek ciemny. Górę można polać czekoladą, albo tak jak ja zrobiłam położyć marcepan i posypać kakao (jeżeli będzie marcepan to pod nim też należy dać krem lub powidła, żeby się dobrze trzymał), można też zrobić lany marcepan (polewę marcepanową, można je znaleźć u mnie w przepisach).



Zamiast ciasta ciemnego można też zrobić zwykły ciemny biszkopt, ale mnie lepiej smakuje na tym cieście bo jest ono mokre i nie trzeba go nasączać.
Przepis ten mam od bardzo dawna i nie wiem skąd pochodzi jego źródło (drogą pantoflową jeden od drugiego) ale trochę go zmodyfikowałam.

sobota, 5 listopada 2011

Surowka z pekinka papryka i jablkiem ze o czosnku

Składniki

kapusta pekinska
papryka(najlepiej trzy kolory)
jablko
cebula
czosnek
majonez,jogurt grecki
sol,pieprz
odrobina soku z cytryny

mozna tez dorzucic drobno pokrojony szczypiorek lub koperek



Przygotowanie

Kapuste pekinska pokroic w paseczki,przeplukac,odcedzic i dobrze posolic.Wymieszac i pozostawic aby troszke zmiekla(mozna wczesniej rowniez sparzyc wrzatkiem).

Papryke umyc,sparzyc i pokroic w paseczki.

Jablko umyc,obrac ze skorki i zetrzec na tarce na grubych oczkach.

Cebulke drobno posiekac.

Majonez polaczyc z jogurtem,dodac przecisniety przez praske czosnek.

Wszystkie skladniki ze soba polaczyc,dobrze wymieszac i pozostawic aby sie przegryzly.Na samym koncu,surowke skropic sokiem z cytryny

Surówka z kapusty

Składniki

kapusta
cytryna
cukier
oliwa
sól
pieprz
mała cebulka
pół marchewki



Przygotowanie

Kapustę poszatkować, cebulkę pokroić, marchewkę zetrzeć na tarce. Wszystko mocno ugnieść. Zostawić, żeby zmiękła i doprawić.

zrazy zawijane ze schabu świetne!

Składniki

4 plastry schabu
4 plasterki boczku wędzonego
ogórek kiszony
cebula
papryka
musztarda
listek laurowy
ziele angielskie
pieprz ziarenka
wykałaczki lub nić bawełniana



Przygotowanie

Schab dobrze rozbijamy, solimy i pieprzymy z każdej strony, odkładamy na 10 minut.
Smarujemy musztardą na to boczek, ogóreczek, paprykę i cebulkę.



Zawijamy zrazika i spinamy wykałaczkami (dla ułatwienia smażenia końcówki wykałaczek obcinamy)



Obtaczamy zraza w mące i kładziemy na rozgrzany olej. Porządnie smażymy (im lepiej mięsko wysmażone tym ciemniejszy i smaczniejszy sosik, nie przejmuj się że ci się trochę przypaliło i tak będzie smaczne;) ). Kiedy już zrazy "dojdą" podlewamy wodą, dodajemy resztę cebulki, listek, pieprz i zielę. Dusimy tak jeszcze około 10 minut




Na koniec zaaprawiamy sosik odrobinką! śmietany i mąki.
SMACZNEGO!
 

piątek, 4 listopada 2011

Masy do przelozenia piernikow

Składniki

porcje na sredniej wielkosci keksowke

masa 1:

2 szklanki mleka
4 lyzki kaszy manny
30 dag cukru pudru
25 dag masla
20 dag dzemu z czarnej porzeczki


masa 2:

20 dag miodu
30 dag cukru pudru
sok z 2 pomaranczy i cytryn
3 tabliczki startej czekolady
20 dag mielonych orzechow i migdalow
1 kieliszek rumu (wersja dla doroslych)



Przygotowanie

masa 1:

W rondelku zagotowac mleko, wtedy wsypac kasze manne i cukier i razem ugotowac. Masa powinna zgestniec. Nastepnie mase studzimy.
Miekkie maslo utrzec na puszysta mase, ciagle mieszajac dodawac po lyzce kaszy manny (mozna dodac kilka kropel aromatu waniliowego).
Placki smarowac na przemian najpierw dzemem a potem kremem z kaszy.


masa 2:

Miod zagotowac z cukrem pudrem, dodac wycisniety sok z pomaranczy i cytryn, 3 tabliczki startej czekolady oraz mielone orzechy i migdaly. Podgrzewac, mieszajac, az powstanie gesta masa. Na koniec dodac kieliszek rumu. Jeszcze ciepla masa przekladac piernik.




Przepisy zaczerpniete z 12 numeru miesiecznika "Swiat kobiety" a moim zdaniem bardzo ciekawe wiec chcialam sie z wami podzielic.

Mase 2 podala (w tej gazecie) pani Bozena Sikon, szefowa Pracowni Cukierniczej hotelu Jan III Sobieski w  Warszawie.