Składniki
1,5 kg filetów z ryby
2 jajka
2-3 łyżki wody lub mleka
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu
mąka do obtoczenia
bułka do panierowania
olej do smażenia
1/2 l ketchupu pikantnego
1 puszka brzoskwiń w syropie
2-4 cebule
olej
Przygotowanie
Rybę kroimy w kawalki, panierujemy i smażymy na złoto.
Można ją też obtoczyc tylko mąką i obsmażyc.
Cebulę dusimy na oleju, do uduszonej dolewamy sok z puszki i dodajemy ketchup.
Doprowadzamy do wrzenia i dodajemy pokrojone w kostkę brzoskwinie.
Gotujemy na wolnym ogniu do momentu aż uzyskamy konsystencję dośc gęstego sosu.
Układamy w naczyniu warstwami i odstawiamy do " przegryzienia".
Można podawac na zimno, ale mnie zdecydowanie bardziej smakuje lekko ciepła.
To taka wariacja na tmat " ryba po grecku", moim zdaniem smaczniejsza.
Życzę smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz