poniedziałek, 31 października 2011

szarlotka w kruchym cieście

Składniki

CIASTO
300 g masła
150 g cukru pudru
450 g mąki(tortowej)
4 żółtka
szczypta soli

JABŁKA
1 kg kwaskowatych jabłek
1 łyżeczka cynamonu
4 łyżki utartych biszkoptów (ja stosuję bułkę tartą)
100-150 g cukru
1 łyżka cukru waniliowego




Przygotowanie

wSZYSTKIE SKŁADNIKI NA CIASTO  POŁĄCZYĆ I ZAGNIEŚĆ CIASTO. JEŻELI MASŁO JEST ZIMNE- POKROIĆ JE W PLASTERKI.
UFORMOWAĆ KULĘ LUB WALEC I SCHŁODZIĆ W LODÓWCE (OK 30 MIN.)
WYJĄĆ I PODZIELIĆ NA 2 CZĘŚCI.
PIERWSZĄ CZĘŚC ROZWAŁKOWAĆ (JA NIE WAŁKUJĘ TYLKO KLEJĘ KAWAŁKI JUŻ NA WYSMAROWANEJ MASŁEM BLASZCE, JE JESZCZE LEPIEJ NA PAPIERZE DO PIECZENIA),NAKŁUĆ WIDELCEM I PODPIEC 10-15 MIN W 200 st.
W TYM CZASIE POŁOWĘ JABŁEK OBRAĆ , POKROIĆ W KOSTKĘ I PRZESMAŻYĆ Z CUKREM NA MARMOLADĘ (CZEKAM, AŻ ODPARUJE MI SOK BO NIE LUBIĘ ZBYT ROZCIAPANYCH JABLEK).
POZOSTALE JABŁKA ZETRZEĆ NA TARCE O DUŻYCH OTWORACH BEZPOŚREDNIO DO PRZESMAŻONEJ PORCJI, DODAĆ CYNAMON, CUKIER WANILIOWY I WYMIESZAĆ.
PODPIECZONĄ CZĘŚĆ CIASTA POSYPAĆ BUŁKĄ TARTĄ, ROZŁOŻYĆ MASĘ Z JABŁEK, ZNOWU POSYPAĆ BUŁKĄ TARTĄ I PRZYKRYĆ ROZWAŁKOWANĄ DRUGĄ POŁOWĄ CIASTA. NAKŁUĆ I PIEC OK 45 MIN W 180 st. PO UPIECZENIU MOCNO POSYPAĆ CUKREM PUDREM.


ZNIKA W OKA MGNIENIU, SZCZEGÓLNIE, JEŚLI PODAJĘ Z LODAMI ŚMIETANKOWYMI LUB WANILIOWYMI.
JESZCZE JEDNO: NORMALNIE ROBIĘ NA MAŚLE "ŁACIATYM", A OSTATNIO NIE MIAŁAM I ZROBIŁAM NA JAKIMŚ EXTRA I ... CIASTO NIE BYŁO KRUCHE BO W TYM MAŚLE BYŁO DUŻO WODY, WIĘC SIĘ CIASTO...UDUSIŁO, A NIE UPIEKŁO.

ŻYCZĘ WSZYSTKIM SMACZNEGO

Sałatka z kurczakiem

Składniki

- 1/4 lub 1/2 kurczaka z rożna (gotowego) tudzież zrobionego samodzielnie w domu ( pozostałości) - powinien być to kurczak pieczony
- 3 torebki ryżu długoziarnistego
- 2 papryki - czerwona i zielona
- puszka kukurydzy
- 5 ogórków konserwowych
- zioła prowansalskie, lub inna   mieszanka ziół
- pieprz, sól
- majonez (np. dekoracyjny winiary)



Przygotowanie

Ryż ugotować na sypko, wystudzić. Mieso oddzielić od kości. Paprykę i ogórki, a także mięsko pokroić w dość drobną kostkę. Dorzucić kukurydzę, ryż, zioła ( nie żałować  ), przyprawić solą, pieprzem, dodać majonez i gotowe. Powinna schłodzić się trochę, aby się przegryzła.
Wykorzystuję do tego przepisu kurczaka z rożna, ponieważ smak przypraw użytych do jego pieczenia przechodzi do sałatki i bardzo fajnie się to wszystko komponuje.

niedziela, 30 października 2011

Placek z makiem i jabłkami

Składniki

1 puszka gotowego maku w puszce z bakaliami
1/2 kostki margaryny
7 jabłek utartych na grubej tarce
6 jajek
niepełna szklanka grysiku
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
30 dag cukru pudru





Przygotowanie

Żółtka , cukier, margarynę, wymieszać dodać mak, grysik, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, cukier puder, jabłka, a na końcu pianę z białek. Piec 45minut w 180 c. Placek zawsze się udaje,
jest pyszny jeżeli ktoś lubi "wilgotne" ciasto. Polecam mnie bardzo smakuje no i bardzo szybko się go robi .


                                                        SMACZNEGO

Zebra Pyszna

Składniki

składniki:
-3 szklanki mąki luksusowej
-1 1/2 szklanki cukru
-1 szklanka oleju słonecznikowego
-1 szklanka gazowanej wody mineralnej
-5 jajek
-1 op. cukru waniliowego (16 g)
-2 łyżki kakao
-3 łyżeczki proszku do pieczenia
-tłuszcz i bułka tarta do formy
Lukier:
-1 szklanka cukru pudru
-sok z 1 cytryny
-1-2łyżki wody
-kilka kropli rumu





Przygotowanie

Sposób przyrządzenia:
1. Białka ubić na sztywną pianę. pod koniec ubijania dodać cukier, cukier waniliowy i żółtka.
2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodawać stopniowo do masy na przemian z olejem, ciągle ubijając.
3.Wlewać powoli wodę mineralną.
4.Ciasto podzielić na 2 części. Do jednej dodać kakao.
5.Na środdek wysmarowanej tłuszczem  i posypanej bułką tartą tortownicy o średnicy 26 cm wlewać na przemian po 3 łyżki jasnego i 3 łyżki ciemnego ciasta.
6.Piec około 60 min w temp. 190*C.
7.Ostudzone ciasto polać lukrem i dowolnie udekorować.
Lukier:
1.Cukier ucierać, dodając po kilka kropli wody, soku i rumu.


Bigosik inny niż wszystkie

Składniki


0.5 kg.kapusty świeżej
1 kg.cebuli
1 kg. marchwi
1 kg.pieczarek
1 kg. piersi z kurczaka 15 dag. rodzynek




Przygotowanie

*Kapustę poszatkować podsmażyć, cebulę pokroić podsmażyć ( wszystko podsmażamy osobno).
*Marchewkę ścieramy na tarce,podsmażamy.
*Pieczarki pokrojone-podsmażamy
*Cebulkę kroimy w piórka -podsmażamy
*Pierś kroimy,posypujemy przyprawą do kurczaka -podsmażamy
Wszystko wrzucamy do garnka dodajemy rodzynki i dusimy jeszcze około godz. Dolewamy oczywiście troszkę wody aby nam się nie przypalił,doprawiamy wegetą. 


Bigosik troszeczkę pracochłonny,ale smaczniutki.Dała mi go moja bratowa i dzięki jej za to
Ten przepisik też umieściłam na uwielbiaskach bo swego czasu,często tam zaglądałam

.NAPRAWDĘ WARTO SPRÓBOWAĆ:-D

golonka z kapustą

Składniki

4 średniej wielkości golonki;
włoszczyzna jak na rosół (1/4 pora, 1 marchewka, 1/4 selera, 1/4 cebuli, 1 pietruszka) + liść laurowy, pieprz, skórka z cytryny, ziele angielskie;
4 szklanki wody;
1 i 1/2 szklanki octu;


1,5 kg kwaszonej kapusty;
1  średnia cebula;
5 dkg grzybów suszonych;
1 szklanka bulionu;
przyprawy: gałka muszkatałowa, ziele jałowca, sól, pieprz.



Przygotowanie

Do garnka wlewamy wodę i ocet, dodajemy pokrojoną włoszczyznę oraz liść, pieprz, skórkę z cytryny, ziele. Marynujemy 2 - 3 dni.
Z garnka usuwamy marynatę i warzywa. Golonki zalewamy wodą i gotujemy 1 i 1/2 godzinę.
W tym czasie na patelnię wrzucamy  kapustę kiszoną, podlewamy bulionem, wrzucamy suszone grzyby, pokrojoną cebulę (jak kto lubi może wykorzystać warzywa z marynaty), doprawić, dusić do miękkości i zredukowania płynu. Golonki przełożyć do brytfanny lub na blachę, obłożyć kapustą, zasmażać w piekarniku 1/2 godziny.
Podawać z musztardą i chrzanem.

sobota, 29 października 2011

Zapiekanki naprawdę pyszne

Składniki

3 bułki paluchy lub małe bagietki


25 dag startego żółtego sera


po 10 dag dwóch rodzajów wędliny, np. kiełbasa szynkowa i pierś wędzona


pół papryki czerwonej


1 łyżka posiekanej natki pietruszki


1/2 łyżeczki vegety, 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego, 1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej


ketchup


masło lub margaryna do kanapek





Przygotowanie

Piekarnik rozgrzać do 180oC.

Bagietki przekroić na pół wzdłuż, każdą część posmarować masłem i ketchupem.

W miseczce wymieszać razem starty ser żółty, pokrojone w małą kosteczkę paprykę i wędlinę, natkę pietruszki i przyprawy.

Farsz wyłożyć na połówki bułek, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekać około 10 minut.

Podawać polane ketchupem lub sosem czosnkowym.

  SMACZNEGO!!!!