piątek, 4 listopada 2011

Śledzie w zalewie octowej

Składniki

4-5 płatów śledzi solonych tzw. Matiasów
4-5 dużych cebul
1 marchewka

Zalewa :
3 szklanki wody
1/2 szklanki octu 10 %
2 łyżeczki cukru
1 płaska łyżeczka soli
3 ziela angielskie
2 liście laurowe

*1 szklanka = 250 ml






Przygotowanie

Śledzie kroimy na mniejsze kawałki. Cebule obieramy, przekrawamy na połówki i kroimy w piórka. Marchewkę obieramy i kroimy w paseczki.

Z podanych składników gotujemy zalewę, do której wrzucamy marchewkę i pokrojoną cebulę. Doprowadzamy całość do wrzenia, a następnie odstawiamy i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia (można garnek wstawić do miski z zimną wodą, aby zalewa szybciej przestygła). 

Do zimnej zalewy wkładamy pokrojone śledzie i wstawiamy na noc do lodówki. 
Śledzie podajemy z cebulką i kwaśną śmietaną.

czwartek, 3 listopada 2011

Delikatna sałatka śledziowa z gruszką wg Łasicy

Składniki

* 7-8 solonych płatów śledziowych typu matjas
* jedna średnia cebula czerwona
* jeden długi zielony ogórek
* 2 gruszki
* szczypiorek
* 10-12  łyżek różowego octu balsamicznego
* 2 łyżki dobrej oliwy
* dwie czubate łyżeczki musztardy francuskiej z pełnymi ziarnami gorczycy (ja używam Roleski)
* 2 płaskie łyżeczki ziół prowansalskich
* sól,pieprz kolorowy


Zamiast świeżych gruszek można użyć marynowanych i wówczas ocet balsamiczny zastąpić zalewą octową z gruszek, zarówno do zmacerowania śledzi, jak też do sosu.





Przygotowanie

* śledzie namoczyć w wodzie kilkakrotnie ją zmieniając,a następnie zalać na kilkanaćcie godzin lekką marynatą z wody i 2 łyżek różowego octu balsamicznego,odstawiając w chłodne miejsce

* po tym czasie śledzie odsączyć z marynaty i ułożyć na dnie naczynia, w którym będą podawane,a następnie posmarować połową sosu zrobionego z różowego octu balsamico,oliwy,musztardy i ziół prowansalskich

* cebulę posiekać w cienkie piórka i ułożyć na śledziach,lekko posolić

* ogórka obrać i pokroić w grubą kostkę,pozbawiając wcześniej gnazd nasiennych,posolić i odstawić na kilkanaście minut, aby puścił sok,następnie odsączyć nadmiar wody i ułozyć na cebuli,opruszyć pieprzem

* gruszki również obrać, pokroić w grubą kostkę i wymieszać z pozostałym sosem aby nie ściemniały i wyłożyć na ogórki

* posypać posiekanym szczypiorkiem

* sałatkę odstawić przynajmniej na kilka godzin,aby się "przegryzła"



                                    


Smacznego;-)

Sałatka nie musi być koniecznie warstwowa,jednak jeżeli będziecie ją mieszać nie dodawajcie szczypiorku do środka,żeby sie nie rozciapał,tylko posypcie dla dekoracji , najlepiej niedługo przed podaniem.

Sernik łaciaty

Składniki

25 dkg mąki
,15dkg cukru
15dkg margaryny,
2 zółtka,
2łyzeczki proszku do pieczenia
MASA SEROWA :
80 dkg sera białego
20 dkg cukru,
cukier waniliowy,
szklanka smietany 18%,
2 tabliczkiczekolady gorzkiej,
2 budynie smietankowe lub waniliowe  lub dodatku do sera  SERNIKS
20 dkg bakalii
4 jajka 



Przygotowanie

  Z mąki,cukru ,margaryny ,,zółtek , zagniatamy ciasto, wykładamy ciastem blaszkę i podpiekamy 10 minut w temperaturze 160 s, ser mielimy najlepiej 2 x.Zółtka ucieramy z cukrem i smietaną dodając partiami przemielony ser.Ubitą pianę z białek mieszamy z masą serową i bakaliami. Utarty ser dzielimy na 2 częsci. Do jednej częsci dosypujemy 1,5 torebki budyniu a do drugiej rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę i połowę torebki budyniu mieszamy składniki ,. Po czym wykładamy składniki na podpieczone ciasto masa jasna i ciemna, po wyłozeniu jeszcze przemieszamy obie masy lekko widelcem tworząc esy floresy.Pieczemy 1,10 minut w temperaturze 180 stopni,. przepis ten dostałam od kolezanki wypróbowałam i dzielę  się nim

środa, 2 listopada 2011

słonecznikowa pychotka

Składniki

1. CIASTO:
- 25 dkg mąki
- 10 dkg margaryny
- 15 dkg cukru pudru
- 1 łyżeczka miodu
- 0,5 łyżeczki sody
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko

2. SŁONECZNIK:
- 0,5 kostki masła
- 1/3 kostki margaryny
- 1 szkl. cukru pudru
- cukier waniliowy
- 2 łyżki mleka
- 30 dkg słonecznika

3. KREM:
- 0,5 kostki masła
- 0,5 kostki margaryny
- gotowa masa karmelowa z puszki

4. DODATKOWO:
- herbatniki
- polewa czekoladowa
- wódka do namaczania herbatników





Przygotowanie

- Z podanych składników wyrobić ciasto. Piec ok 20 minut.


Masło, margarynę, cukry oraz mleko roztopić w garnku, dodać słonecznik. Masę słonecznikową rozłożyć na blachę i piec na złoty kolor.



Po upieczeniu i wystudzeniu masę pokruszyć na małe cząstki.








Masło i margarynę zmiksować lub utrzeć w makutrze, dodając stopniowo karmel -ucierać do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodać pokruszony słonecznik i dokładnie wymieszać.

Krem słonecznikowy równomiernie wyłożyć na wystudzone ciasto miodowe.


Ciasto przykryć maczanymi w wódce herbatnikami. Całość oblać polewą i posypać tłuczonymi orzechami.

SMACZNEGO!!! :)             


 - Wierzch ciasta można dodatkowo obsypać prażonymi ziarnami słonecznika oraz dla utrwalenia (by ziarenka nie spadały z ciemnej polewy) ozdobić polewą z białej czekolady
Można także zamiast prażonego słonecznika użyć skarmelizowane z cukrem pudrem i mlekiem orzechy :)

- Zamiast ciasta miodowego można zastosować zwykły biszkopt z 5 jaj (z pewnością każdy ma swój sprawdzony przepis) - i tak jest w oryginalnym przepisie, który nieco zmodyfikowałam przez co ciasto wydaje się bardziej wykwintne :)

Ciasteczka imbirowe chrupiące

Składniki

500 g mąki
200g miodu naturalnego
100g cukru pudru
100g cukru trzcinowego
120g margaryny
1 jajo
1 łyżeczka sody
1 przyprawa do piernika (całe opakowanie)
1 czubata łyżeczka suszonego imbiru
aromat pomarańczowy (w tym wypadku akurat, można go pominąć, lub użyć innego, np. miętowego)
mąka do wałkowania ciasta



Przygotowanie

Uwielbiam chrupiące ciasteczka imbirowe kupowane w jednym ze szwedzkich popularnych sklepów meblowych ( ;) bez kryptoreklamy, oczywiście).  Robiąc z mamą jak co roku pierniki, po dokonaniu kilku modyfikacji odtworzyłyśmy ciasteczka, które do złudzenia przypominają pyszne, chrupiące, aromatyczne smakołyki.  Zrobiło się świątecznie, pachnąco i pomarańczowo.  Pomarańczowo, bo dodałyśmy aromatu, żeby było jeszcze piękniej.

Mąkę trzeba przesiać z sodą i usypać kopczyk.  Zrobić dołek.  W garnku gotujemy miód z cukrem białym, brązowym i przyprawami.  Po zagotowaniu zdejmujemy z palnika i odstawiamy (np. na balkon) żeby przestygło.  Wlewamy do dołka w mące, dodajemy roztopioną (nie gorącą) margarynę, jajko i wyrabiamy, na koniec dodajemy kilka kropel aromatu i dokładnie go zagniatamy w ciasto.  Ciasto powinno mieć piękny piernikowo-brunatny piegowaty kolor i być apetycznie błyszczące.  Rozwałkowujemy porcje ciasta (ciągle pod ręką mamy mąkę na pruszenie powierzchni) na dość cienkie placki i wykrawamy foremką pożądane kształty.  Delikatnie przenosimy wycięte ciastka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.  Pieczemy ciastka kilka-kilkanaście minut w temperaturze 150 st. C - będą przy wyciąganiu nadal leciutko plastyczne.  Wyciągamy blachę z piekarnika i zsuwamy ciastka razem z papierem np na blat, żeby wystygły i stwardniały na równej powierzchni.



Uwagi:

Należy na blasze pomiędzy ciastkami zostawić przestrzeń, bo nadal nieco rosną w piekarniku.

Najwygodniej jest używać dużych płaskich blach, np takich jakie mogą być w komplecie z piekarnikiem.

Nie lizać łyżki po zagotowanym miodzie z cukrem. O ile język miły...

wtorek, 1 listopada 2011

indycze cudeńko triorola

Składniki

1 pierś z indyka
30 dkg szynki - gotowanej
ser żółty
kieliszek wina wytrawnego
bulion
sok z cytryny



Przygotowanie

Pierś z indyka pokroić w plasterki, pobić,posolić, popieprzyć skropić sokiem z cytryny

na filety ułożyć pasek szynki, pasek sera, pasek szynki - zawinąć w roladkę spiąć wykałaczka

opiec na patelni, przełożyć do garnka podlać bulionem i gotować około 15 min

lub

przełożyć do prodziża wysmarowanego tłuszczem i piec około 30 min / można podlać winem wyrawnym/

Zrobić sos beszamelowski i po wyłożeniu na półmisek polać sosem

podawać z ryżem i surówką - najlepiej warzywna

pozdrawiam smacznego do zobaczenia
kamaxyz

lekka sałatka pieczarkowo-serowo-ogórkowa od ages

Składniki

30dag pieczarek
25dag twardego żółtego sera (polecam Morski)
1 zielony ogórek szklarniowy
3łyżki majonezu tudzież więcej wg uznania
sól, pieprz



Przygotowanie

Do gotującej się wody wrzucamy pieczarki i gotujemy przez 15min. nie dłużej!!!
Ugotowane pieczarki obieramy i kroimy w kosteczkę.
Podobnie robimy z ogórkiem, również kroimy w kostkę, ser tarkujemy na tarce z dużymi oczkami wszystkie składniki mieszamy, dodajemy majonez, pieprz i sól.
Sałatka jest smaczna zarówno tuż po przyrządzeniu jak i po tym jak się ją schłodzi.
Smacznego życzę! :)
Sałatka naprawdę bardzo dobra i najważniejsze szybka!!!