Składniki
Stopień trudności: *
Koszt: *
Czas: 40 minut
Przygotowanie: 30 minut
Gotowanie: 10 minut
Składniki
dla 4 osób :
25 dag jagód
25 dag jażyn
12 dag malin
4 dag cukru
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka cukru waniliowego
kawałek cynamonu
Kluseczki:
2 białka
4 dag cukru
Przygotowanie
Owoce przebrać i dokładnie opłukać pod bieżącą wodą. Włożyć do dużego garnka, zalać 2 1/2 szklanki wody, dodać cukier, cukier waniliowy oraz sok z cytryny i cynamon. Całość wymieszać, przykryć i gotować przez 10 minut na bardzo małym ogniu. Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dosypując cukier. Chłodnik rozlać na talerze (wyjąć cynamon) i odstawić w chłodne miejsce do ostygnięcia. Przed podaniem udekorować kluseczkami z ubitej piany.
RADA
Kluseczki z ubitej piany formujemy łyżkami w taki sam sposób, jak kluski kładzione. Za każdym razem opłukujemy jedną łyżkę w zimnej wodzie, by piana do niej nie przywierała.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz