poniedziałek, 18 czerwca 2012

Bardzo smaczny i prosty piernik

Składniki

2 szklanki mąki
1 szklanka mleka
0,5 szklanki oleju
2 jajka
0,5 szklanki cukru
2 łyżki miodu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki kakao
śliwki suszone
bakalie



Przygotowanie

Wszystkie składniki wrzucamy do miski i miksujemy. Na koniec dodajemy pokrojone śliwki i bakalie.
Przelewamy do wąskiej blachy i peczemy w 180 stopnich, około 45 minut. Ja sprawdzam patyczkiem, także ten czas jest mocno orentacyjny

Ciasto jest poprostu pyszne i bajecznie proste

życzę smacznego   

niedziela, 17 czerwca 2012

Roladki rybne z farszem grzybowym

Składniki

4 filety z pangi
5 dag.suszonych grzybów
10dag.masła
1 cebula
sól
pieprz
szklanka białego wina
2 łyżeczki suszonego estragonu
1/4 litra śmietanki kremówki
sok z cytryny



Przygotowanie

Grzyby namaczamy w letniej wodzie i odstawiamy na pół godziny.Następnie osączamy i siekamy.Cebulę kroimy w kostke.W rondlu rozgrzewamy połowę masła i podsmażamy na nim cebulę i grzyby.Przyprawiamy solą i pieprzem.Filety rozmrażamy.Na każdym układamy porcję farszu grzybowo-cebulowego.Zwijamy w roladki i spinamy wykałaczkami.Roladki układamy w naczyniu żaroodpornym,podlewamy winem i posypujemy wiórkami schłodzonego masła, suszonym estragonem,solą i pieprzem.Przykrywamy folią i wstawiamy do wcześniej nagrzanego piekarnika.Pieczemy 35 minut w temperaturze 180 stopni.Roladki wyjmujemy.Sos mieszamy ze śmietaną , sokiem z cytryny i przyprawiamy do smaku.Roladki polewamy sosem i podajemy z gotowanymi warzywami.

poncz

Składniki

-1 litr soku jabłkowego
-1 litr mocnej herbaty
-2 łyżeczki cukru
-po jednej cytrynie i pomaańczy
-1 jabłko
-1 laska cynamopnu
-2 gożdziki
-50 g calvadosu



Przygotowanie

-Sok jabłkowy i herbatę wlać do garnka.Pomarańczę i cytrynę obrać,skórki zachować.
Z owosów wycisnąć sok. Obrane jabłko pokroić w słupki. Do garnka z sokiem i herbatą dodać wszystkie składniki ponczu. Podgrzać. Nie gotować.

NA ZDROWIE!!

sobota, 16 czerwca 2012

najlepsze MUFFINKI

Składniki

pół szklanki masła
1 1/4 szklanki cukru
1/2 łyżeczki soli
2 jajka
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki mleka

ok 1 szklanka jagód

można modyfikować - np. zamiast jagód dodać orzechy i czekoladę



Przygotowanie

Utrzeć masło z cukrem i solą. Dodawać pojedynczo jajka - ciągle ucierająć. Następnie dodawać partiami mąkę (wymieszaną z proszkiem do pieczenia), na przemian z mlekiem i miksować. Dodać obmyte i osuszone jagody.

Napelniac formy do muffinow do 3/4 wysokosci. Piec ok 25 min, lub wyjąć jak będą złoto-brązowe.

Dorsz "Vincentina

Składniki

80 dag filetów z dorsza bez skóry,
150 ml oliwy z oliwek,
100 ml białego wytrawnego wina,
400 ml mleka,
2-3 łyżki startego parmezanu,
3 łyżki mąki,
5 filecików anchois,
1 średnia cebula,
1 łyżka masła,
1 łyżka posiekanej natki pietruszki, sól i pieprz.




Przygotowanie

Filety umyć, osuszyć i podzielić na porcje. Posolić i popieprzyć. Obtoczyć w mące oraz w parmezanie. Przełożyć do żaroodpornego naczynia. W rondlu rozgrzać oliwę. Zeszklić na niej obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Dodać drobno pokrojone fileciki anchois, natkę pietruszki i wino. Dusić do momentu aż wino wyparuje. Następnie dodać masło i ciepłe mleko. Wymieszać. Sosem polać rybę. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec do momentu, aż cały sos wyparuje.

piątek, 15 czerwca 2012

TruskawkowoKarmelowy na krakersach

Składniki

Ciasto na małą blachę kwadratową
- 2 paczki krakersów
- puszka mleka skondensowanego słodzonego
- krem do karpatki ( sporządzić wedle przepisu )
- 1 kg truskawek, malin lub jagód
- śmietana 36 % + 1 śmietanfix lub 30 % + 2 śmietanfixy



Przygotowanie

Gotujemy mleko skondensowane przez 2,5 h.
Krakersy układamy na spodzie i smarujemy toffi (ugotowane mleko skonden.) Przykrywamy drugą połową krakersów. Masę do karpatki robimy wedle przepisu i przykrywamy krakersy. Truskawki kroimy na ćwiartki i układamy na masie budyniowej. Na końcu przykrywamy ubitą śmietaną.








czwartek, 14 czerwca 2012

Dżemorki, czyli pizzerki na słodko

Składniki

2 szklanki mąki
2 jajka
125 ml gęstej kwaśnej śmietany
125 g miękkiego masła
40 g świeżych drożdzy
3 łyżki cukru pudru
szczypta soli
dżem do posmarowania




Przygotowanie

Wszystkie składniki zagnieść i włożyć ciasto do lodówki na godzinę. Po wyjęciu będzie mokre, zatem rozwałkowywać dobrze podsypując mąką. Podzielić na cztery części, rozwałkować każdą na cienki placek, posmarować dżemem, zwinąć w rulon i kroić w plastry. Plastry piec na papierze do pieczenia przez około 25 minut w
180oC.

Na zdjęciu dżemorki z czarną porzeczką i zawijasek z nadzieniem masło-cukier brązowy-cynamon.



Biszkopt kakaowy

Składniki

6 jajek
1 szklanka mąki tortowej
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1 łyżka octu
3 łyżki oleju
szczypta soli



Przygotowanie

Ubić białka ze szczyptą soli. Dodawać stopniowo cukier podczas ubijania. Następnie po jednym żółtku. Następnie ocet oraz olej. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem i kakao. Dodawać do ubitych białek i delikatnie mieszać końcówkami wyłączonego miksera.
Piec w 150 stopniach z termoobiegiem 30-40 minut.
Zawsze się udaje!

środa, 13 czerwca 2012

ciasto jabłkowo-orzechowe kk

Składniki

- 6 średnich jabłek
- cukier waniliowy
- szklanka cukru
- garść rodzynek
- 2 szklanki mąki tortowej
- 3 jajka
- 4 łyżki oleju
- 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 szklanka orzechów włoskich
- olejek migdałowy
- troszkę oleju i bułki tartej do posypania blachy










Przygotowanie

1.Jabłka obieramy i kroimy w kostkę , zasypujemy rodzynkami,cukrem wanilioweym i cukrem, Odstawiamy na pół godziny i czekamy,aż jabłka puszczą sok.


2.Orzechy włoskie rozdrabiamy. Do jabłek dodajemy mąkę tortową , 3 żółtka, olej i sodę. Mieszamy z orzechami,olejkiem ( ja polecam dawać niewiele) i piana ubitą z 3 białek.

3.Całość mieszamy i wykładamy na blachę. Pieczemy około 40 minut w temp. 180 stopni. Gdy ciasto ostygnie ,posypujemy cukrem pudrem lub polewą czekoladową.





Wątróbki z jabłkiem

Składniki

1 porcja - 320 kcal.



50 dag wątróbek drobiowych,
1 łyżka mąki,
5 łyżek oleju do smażenia,
10 dag cebuli,
50 dag jabłek,
sól,
pieprz,
1 łyżeczka cukru,
majeranek suszony (lub inne przyprawy)




Przygotowanie

Jabłka umyć, lekko osuszyć, obrać cieniutko ze skóry (jeżeli chcesz, aby potrawa była nieco kolorowa, niektórych jabłek, np. czerwonych nie obieraj).
Przekroić na połówki, usunąć gniazda nasienne.
Cebule oczyścić, obrać, po czym pokroić na ósemki.
Rozgrzać część oleju na patelni, gdy będzie gorący, wrzucić pokrojone cebule.
Podsmażyć je z każdej strony, mieszać, skropić wodą.
Na cebuli ułożyć jabłka, posypać obficie majerankiem, oprószyć pieprzem, solą i cukrem.
Ogrzewać pod przykryciem na małym ogniu, aby jabłka były miękkie, lecz nie rozpadły się.
Umyte i osączone wątróbki przyprawić, obsypać mąką, usmażyć na oleju.
Porcje wątróbek nałożyć na talerze, przykryć jabłkami.
Podawać z ziemniakami bezpośrednio po przyrządzeniu.

wtorek, 12 czerwca 2012

Rodzinna zapiekanka rybna - kuchnia irlandzka

Składniki

Na 4 porcje:


450 g ziemniaków
25 g masła
280 ml ciepłego masła (w zależności od ziemniaków)
sól do smaku
350 g ugotowanej i rozdrobnionej ryby*
1 łyżka posiekanej pietruszki
2 jajka ugotowane na twardo (opcjonalnie)

Sos


25 g masła
25 g mąki pszennej
280 ml mleka

*Najlepiej pasuje łosoś lub pstrąg, ale można też użyć jakiejś innej ryby o białym mięsie lub wędzonej albo je wymieszać.



Przygotowanie

Ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie. Pod koniec gotowania zmniejszyć temperaturę i zacząć szykować sos. Z masła i mąki zrobić zasmażkę następnie powoli dolewać mleko, wymieszać dokładnie i doprowadzić do wrzenia. Sos musi być dosyć gęsty. Do przygotowanego sosu wrzucić rybę, jajko (opcjonalnie) i pietruszkę.
Całą masę przełożyć do foremki/naczynia żaroodpornego i położyć do ciepłego miejsca.

Ziemniaki zgnieść, dodać masło i ciepłe mleko, wymieszać razem i odłożyc na palnik. Puree musi być kremowe, doprawić do smaku.

Ziemniaki rozsmarować na rybie z sosem, na wierzch położyć  parę kawałków masła. Wsadzić do piekarnika, piec przez 30 minut w temperaturze 220ºC. Na ziemniakach powinna zrobić się złota, chrupiacą skorupka.



Przepis pochodzi z książki Irish Family Food, autorstwa Ruth Isabel Ross.

Racuszki z ryżem

Składniki

1 szkl. ryżu (200g)
1 szkl. mąki pszennej
2 jajka
1/2 szkl. jogurtu lub śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia                                                          
2 opakowania cukru waniliowego (2×16g)
1/4 łyzeczki soli
olej do smażenia   

owoce sezonowe lub konfitura,dżem,mus ,śmietana z cukrem i cynamonem itp.                                                           




Przygotowanie




Ryż ugotowac na sypko z dodatkiem soli,przecedzic,ostudzic.Jajka roztrzepac z cukrem waniliowym.Ciągle mieszając,dodawac na przemian mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia,jogurt,a na koncu ryż i sól.Na patelni rozgrzac olej i łyżką nakładac nieduże porcje ciasta.Smażyc z obu stron na złoty kolor.Podawac z dowolnymi dodatkami.

Przepis pochodzi z ksiązeczki Prószyński i S-ka „Przepisy Czytelników - Lato w kuchni”

advokat z miodem

Składniki

7 żółtek
1 szkl. cukru
1 op. cukru waniliowego
2 łyżki miodu
2 łyżki soku z cytryny
1 pusz. słodz. mleczka zagęszcz.
1 szkl. spyrytusu




Przygotowanie

-żółtka utrzeć z cukrem -ucierając dodać cukier waniliowy, miód i sok z cytryny -powoli wlewać mleko i ciągle ucierać -cienkim strumieniem wlewać spyrytus i delikatnie mieszać. ZDRÓWECZKO!!!! Rewelacyjny również jako polewa do lodów i dodatek do innych deserów. Zamiast mleka zagęszczonego można dodać śmietanki kremówki, a z białek można zrobić pyszne lekkie bezy, na które przepis znajdziesz wśród innych moich przepisów ;) Każdego kto spróbuje proszę o komentarzyk ;)

poniedziałek, 11 czerwca 2012

Tiramisu-pyszna sprawa

Składniki

50 dag mielonego sera
20 dag śmietanki 36%
0,5 szl cukru
2 jajka
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
5 dag czekolady mlecznej

1 opakowanie biszkoptów 



Przygotowanie

No więc na początku rozpuszczamy kawę w szklance wody i odstawiamy do ostygnięcia.
Teraz zabieramy się za ciacho..;).....jajka ubijamy na parze, dodajemy porcjami cukier.Tak powstałą masę zdejmujemy z pary i troszku studzimy.Później dodajemy ser i ubijamy mikserem.W oddzielnej miseczce ubijamy śmietankę( ja osobiście zawsze ubijam śmietanę30%) i łączymy ją z masa serową.
Na wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy układamy nasączone w kawie biszkopty, na niepołowę masy serowej, a następnie biszkopty nasycone kawą i resztę masy. Wierzch posypać startą czekoladą bądź wiórkami i wstawić do lodówki na 3 godzinki...






Ciasto jest bardzo proste i smakowite...przepis dostałam od koleżanki..

sobota, 9 czerwca 2012

Sałatka z kapusty pekińskiej i brzoskwiń

Składniki

60-70 dag kapusty pekińskiej
1 puszka brzoskwiń
7 dag rodzynek
1 mały słoik majonezu
3 łyżki śmietany
1 łyżeczka curry
sól
pieprz



Przygotowanie

1. Kapustę i rodzynki umyć. Brzoskwinie osączyć z syropu.2. Po oczyszczeniu kapustę drobno poszatkować. Brzoskwinie pokroić na małe kawałki. Rodzynki zalać gorącą wodą, aby zmiękły, następnie odcedzić.3. Wszystkie składniki starannie wymieszać. W osobnej miseczce połączyć śmietanę z majonezem i przyprawami. Sosem tym polać sałatkę i wstawić na 1 godzinę do lodówki. Przed podaniem wymieszać.

piątek, 8 czerwca 2012

Leczo grzybowe

Składniki


1 pełny durszlak ugotowanych, mieszanych leśnych grzybów


1/2 kg cebuli,


3 czerwone średnie papryki,


1 szklanka oleju,


 


zalewa:


5 łyżek octu,


5 łyżek koncentratu pomidorowego,


1 szklanka wody,


1 łyżka cukru,


1 łyżka keczupu




 


 





Przygotowanie

 Cebulę wraz z papryką kroimy, zalewamy szklanką oleju i podsmażamy aż będą miękkie.

 

Składniki na zalewę łączymy i doprowadzamy do wrzenia.

Łączymy grzyby z papryką i cebulą, wlewamy zalewę i mieszamy. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Następnie odkładamy to wszystko na 2 godziny aż się "przegryzie". Po upływie tego czasu wkładamy do słoików i pasteryzujemy 20-30 minut. Bon appetit! :)

 

 

Zapiekanka kalafiorowa z serem 2

Składniki

45 dag zółtego sera
kalafior może być mrożony
3 cebule
50 dag pomidorów
3 łyzki oleju
sół , pieprz
cukier
gałązki natki pietruszki



Przygotowanie

Kalafior umyć , podzielic na różyczki .Wnaczyniu zagotować wodę z solą , a następnie do wrzątku wrzucić kalafior , ugotować odsądzyć.
Pomidory umyć , pokroić w ćwiartki lub ósemki.Cebulę obrać , posiekać i zeszklic na oleju .Do zeszklonej cebuli dodać pomidory i dusić je przez 20 min , mieszając .W tym czasie połowę sera pokroić w plasterki , zaś drugą połowę zetrzeć na tarce .Przygotowany sos pomidorowo - cebulowy przyprawić do smaku solą , poperzem i cukrem .
W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem ułożyć plasterki sera,kalafior , a nastepnie polać sosem i posypac startym serem.
Do nagrzanego wcześniej piekarnika wstawić naczynie i zapiekać w temp 180 stopni przez ok 20 min.Przed podaniem ozdobić pietruszką.

sałatka zupek chińskich

Składniki

pierś z kurczaka
kukurydza
kapusta pekińska
ogórek konserwowy
papryka czerwona
zupki chińskie ( zielone łagodne )



Przygotowanie

kurczaka usmażyć ogórki, kapustę, paprykę pokrioć, kukurydzę odsączyć z wody, dodać pokruszone zupki chińskie i majonez. Wszystko razem wymieszać .
przyprawić jedną przyprawą  suchą z zupki chińskiej jeśli mało można dodać drugą

polecam i życzę smaczengo

makaron zrobi sie miekki po czasie od majonezu :)

czwartek, 7 czerwca 2012

karmelka - Kurczak po chińsku z grzybami

Składniki


3 piersi z kurczaka
puszka ananasów
papryka
5 grzybów (pieczarki)
1-2 cebule
sos sojowy lub sos grzybowy
przyprawy: papryka chilly (sypka ok 1/2 łyżki)
Sos Winiary Azja




Przygotowanie

Jest to tzw.:"Moje danie popisowe"  Ma jedną wadę - za szybko znika...

Kurczaka pokroić w kostkę, skropić sosem sojowym i odstawić do lodówki na 30 minut. Kurczaka smażymy (na wodzie i oleju) i dodajemy pokrojoną drobno cebulę -dusimy na patelni. Gdy woda odparuje a kurczak jest miękki wraz z cebulą  dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę.Odrobinę sosu sojowego dodajemy wg uznania. Dodać ananasa pokrojonego w małe kawałki i chwilę smażymy pod przykrywką.
Na koniec Sos Winiary Azja- czyli w 500 mln wody rozrabiamy proszek z opakowania +  1/2 łyżki papryka chilly + 1 duża łyżka mąki. Wylewamy sos dobrze rozdrobniony na patelnię i energicznie mieszamy. Cała potrawa zacznie się robić gęstsza.

SMACZNEGO

środa, 6 czerwca 2012

Szybkie kruche ciasteczka

Składniki

-25 dag margaryny-13 dag cukru pudru(ja daje jak nie mam zwykły cukier)-40 dag mąki pszennej



Przygotowanie

Margarynę utrzeć,dodać cukier puder i makę,wszystko razem wyrobić.Poformowac ciasto w rurki ,na stolnicy rozsypac cukier i obtoczyć w nim rurki. Włozyć do lodówki na ok. godzinke.Nastepnie pokroić w małe talarki około cm.grubości,układać na blaszcze.Na srodku każdego ciasteczka zrobić palcem dołeczek i włożyć do niego ulubiony drzem. Tak zrobione ciasteczka wstawic do piekarnika,az zarumienią sie spody.Życze smacznego wypieku.Najlepiej smakują na drugi dzień(lecz trudno jest tak długo na nie tylko patrzeć)

Zupa poniekąd ziemniaczana

Składniki

2 ziemniaki średnie lub duże
1 marchew
plaster selera
2 białe kiełbaski
gałązka lubczyku
pesto zielone
drobny makaron ok. 1/2szkl. (gwiazki, muszelki...)
kostka rosołowa
pieprz



Przygotowanie

Kiełbaski wrzucić do garnka, wlać wodę i gotować. W tym czasie obrać ziemniaki i marchew, pokroić w kostkę i dorzucić do garnka, razem z kostką rosołową. seler wrzucić w plasterku [aby go później wyłowić], albo pokroić w kostkę i do gara. Jak warzywa będą już w miarę miękkie, należy wyłowić kiełbasę, obrać ze skórki i pokroić w półplaserki, wrzucić z powrotem, dodać makaron i lubczyk. Pod koniec gotowania dodać pesto, ok. 1/3-1/2 słoiczka, doprawić pieprzem. Chwilę pogotować, sprawdzić czy makaron jest zjadliwy i gotowe. Na talerzu posypać natką pietruszki.

wtorek, 5 czerwca 2012

Czarne kluski

Składniki

1,5 kg ziemniakówmąka ziemniaczanasól



Przygotowanie

1 kg ziemniaków ugotować i przecisnąć przez praskę.

Pozostałe ziemniaki utrzeć na surowo na drobnej tarce. Po starciu odsączyć.

Wymieszać ugotowane i surowe ziemniaki. Dodać troszkę soli.

Wyjąć ćwiartkę masy, a w wolne miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną. Włożyć spowrotem wyjęte ziemniaki. Wyrobić na jednorodną masę.

Ulepić niewielkie kluseczki.

Kluski wrzucać do wrzącej osolonej wody. Gotować do wypłynięcia. Po wypłynięciu wyłączyć gaz, przykryć i pozostawić kluski na 10 - 15 minut w wodzie.

Kluski mają ciekawy szary kolor. Jest tym ciemniejszy im więcej surowych ziemniaków. Nie można ich dać jednak zbyt dużo, żeby kluski nie wyszły twarde.

Bardzo ładnie wyglądają czarne kluski podane z kluskami śląskimi.

poniedziałek, 4 czerwca 2012

tosty

Składniki

chleb tostowymasłoser morskiogórek konserwowy (albo małosolny)pieczarkiszynkaoliwkicebulaczosnekoregano



Przygotowanie

ser, pieczarki, ogórek, szynkę, cebulę pokroić w drobną kostkę, wymieszać razem z rozgniecionym czosnkiem.

chleb posmarować masłem

Nakładać bardzo dużo poszatkowanych składników.

Jeżeli nie mamy tostera, można tak przygotowane kanapki włożyć do piekarnika na 180 C

Proste, szybkie - najlepiej smakuje z sosm czosnkowym

niedziela, 3 czerwca 2012

Pyszna pasta z tuńczyka do kanapek

Składniki

puszka tuńczyka w oleju
dwa jajka
pół cebulki
ogórek kwaszony
łyżka majonezu
sól, pieprz
groszek konserwowy, kukurydza - dodatkowo



Przygotowanie

Jajka gotujemy na twardo. Tuńczyka osączamy z oleju. Wrzucamy do miski. Dodajemy pokrojone byle jak ogórek i cebulę, łyżkę majonezu, sól, pieprz, jajka. Miksujemy wszystko na jendoltą masę.

Dodatkowo można dodać trochę kukurydzy i/lub groszku konserwowego. Zostawiamy je w całości - nie miksujemy.

Podajemy na ulubionym pieczywie :)

Smacznego

Zupa czosnkowa Rzymianki

Składniki

1,5 l wody
0,5 l bulionu
1 główka czosnku
2 ziemniaki
2 jaja
2 łyżki mąki pszennej
20 dag mięsa drobiowego/ drobno zmielone/
1 serek topiony kremowy
sol, pieprz do smaku
koper zielony



Przygotowanie

Wodę zagotowujemy z bulionem, dodajemy ziemniaki pokrojone w drobną kostkę.Obrany czosnek kroimy w cienkie płatki i też dodajemy do wywaru.
       Z jajka i mąki robimy lane ciasto, dodajemy przyprawy i zmielone mięso.Małą łyżeczką nakladamy porcje ciasta i wkladamy do wywaru. Gotujemy kilka minut na bardzo małym ogniu. Serek rozpuszczamy w niewielkiej ilości wywaru i dodajemy do garnka.Sprawdzamy smak zupy i doprawiamy jeżeli zachodzi potrzeba  /smak zupy zależy od dodanego bulionu i serka/ , dodajemy koperek drobno pokrojony.

                                                Życzę smacznego.

sobota, 2 czerwca 2012

wieprzowina lub drob w sosie slodko kwasnym

Składniki

mieso wieprzowe drobiowe lub mieszane ok 0,5 kg( zalezy jak kto lubi)
1 papryka
20 dkg pieczarek
1 duza cebula
1 puszka ananasa w plastrach
przyprawa do kuchni chinskiej
koncentrat pomidorowy
kukurydza
1 marchewka
4 zabki czosnku
sol, pieprz
pieprz cayen

Sos:
sok z ananasa
1,5 łyżki maki ziemniaczanej
kostka rosołowa
sok z kukurydzy
sol, pieprz,
lyzeczka octu
1 lyzka cukru



Przygotowanie

misko kroimy w kawaleczki obsypujemy przyprawa do kuchni chinskiej, odstawiamy na 20 min do lodówki w tym czasie kroimy pieczarki, cebule marchewke, papryke, i wrzucamy do garnka,pozniej dodajemy obsmazone miesko i wrzucamy do warzyw dodac ananasa pokrojeonego w trojkaciki. dusimy az papryka bedzie lekko miekka. dodajemy wymieszane wczesniej skladniki sosu oraz koncentrat pomidorowy, mieszamy od czasu do czasu, doprawiajac do smaku przyprawami wg gustu

smacznego

Risotto z jedwabistym sosem maślano - szafranowym

Składniki


szklanka ryżu arborio
1 duży por lub 2 małe
pierś z kurczaka
ok. pół kostki masła
0,5 l bulionu drobiowego (może być z kostki)
duża szczypta szafranu
0,5 szklanki białego wytrawnego wina
parmezan
bazylia




Przygotowanie

Na łyżce masła szklimy na patelni por pokrojony w plasterki. Dodajemy pierś pokrojąną w kostkę, smażymy ok. 5 min. Wsypujemy ryż i smażymy go chwilkę aż zrobi się przezroczysty. Wlewamy wino i czekamy aż wyparuje. Wlewamy 2 łyżki wazowe bulionu i czekamy aż ryż wchłonie płyn. Dadajemy szfran. Punkt 5 powtarzamy aż ryż będzie al dente. Pod koniec dodajemy stopniowo masło ale nie należy go już smażyć. Masło należy tylko lekko rozpuścić, aby potrawa miała aksamitny aromat maślany. W tym samym czasie dodajemy ok pół pęczka świeżej bazylii. Podajemy od razu, na talerzu rissotto obficie posypujemy parmezanem.

piątek, 1 czerwca 2012

Opieńki w sosie węgierskim

Składniki

2 l . ugotowanych grzybów
1 szkl . oleju
1 kg . cebuli
200 - 250 ml . koncentratu pomidorowego
1/4 szkl . cukru
1/2 szkl . octu
sól , pieprz



Przygotowanie

cebulę kroimy w paski , dusimy na miękko dodajemy resztę
składników i dusimy 15 min . nakładamy do słoików  pasteryzować

Ziemniaczki zapiekane po meksykańsku

Składniki

0,5kg mielonego mięsa2kg ziemniaków1puszka kukurydzy 200g1puszka czerwonej fasoli 200g1 cebula1 papryka czerwona2 pomidory1 mała puszka koncentratu pomidorowegosólpieprzostra, mielona papryka



Przygotowanie

Ziemniaki gotować w łupinkach przez  ok.10 min. Na patelni podsmażyć pokrojoną w kosteczkę cebulę i paprykę. Dodać mięso i całość smażyć ok. 5min. Następnie dodać pokrojone pomidory, fasolę, kukurydzę
i koncentrat pomidorowy. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i ostrą mieloną papryką. Ostudzone ziemniaki przekroić na pół i łyżeczką wydrążyć środek. Następnie wypełnić je farszem. Ziemniaki z farszem owinąć folią aluminiową i zapiekać w piekarniku nastawionym na 180° C przez 30 min.
Smacznego

Makaron smażony z jajkiem

Składniki

makaron
jajko
sól
olej do smażenia



Przygotowanie

Ugotowany wcześniej makaron podsmażyć na oleju, dodać  jajko i posolić do smaku. Smażyć jak jajecznicę. Szybkie i smaczne danie!

Sałatka z kurczakiem na ciepło

Składniki

1 pierś kurczaka
a torebka ryżu
kukurydza z puszki
ogórek zielony
pomidor
można dodać rzodkiewkę, paprykę, kapustę pekińską




Przygotowanie

Pierś kurczaka podsmażyć i pokroic w kostkę, ugotować ryż. Pokroić ogórka i pomidora w także kostkę, dodać odcedzoną kukurydzę, ciepły ryż i kurczaka-wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem ( i sosem sojowym).

Smaczne oraz łatwe i szybkie w przygotowaniu, lekkie danie lub sałatka na ciepło!