sobota, 31 marca 2012

Piersi z kurczaka w kokosie

Składniki

2 piersi z kurczaka
2 lyzki maki
1 jajo
40 g wiorkow kokosowych
40 g topionego masla
sol, pieprz



Przygotowanie

Piersi z kurczaka lekko zbic, doprawic i obtaczac w mace , jajku a nastepnie w wiorkach kokosowych. Panierke dobrze wcisnac w mieso. Smazyc w goracym, topionym masle na srednim ogniu, ok. 3 min.
Podawac z pokrojonymi w czastki morelami z puszki, posypanymi rozdrobnionymi pistacjami.

Ciasto czekoladowo-jablkowe

Składniki

ciasto:

5 jajek
125 ml oleju
125 ml wody
200 g maki
1op. proszku do pieczenia (male 8 g)
2 lyzki kakao
150 g cukru

masa jablkowa:

1 litr soku jablkowego
6 lyzek cukru
2 op. budyniu waniliowego

wierzch:

500  ml smietany kremowki
2 op. smietanfixu



Przygotowanie

1.  Jajka utrzec z cukrem, dodac olej i wode oraz make wymieszana z proszkiem do pieczenia i kakao. Wylac na natluszczona forme i piec w 180°C przez 30 minut. Wystudzic.

2. W miedzyczasie ugotowac budyn z soku jablkowego, cukru i budyniu. Lekko ostudzic i wylac na kakaowe ciasto.

3. Gdy budyn przestygnie ubic smietane na sztywno i  dokladnie rozprowadzic.  Mozna posypac kakao lub starta czekolada.Odstawic do lodowki.



                                      

Piersi z warzywami

Składniki

0,5 kg piersi z kurczaka,
mieszanka warzywna chińska,
majonez lub sos sojowy, sól, pieprz, olej



Przygotowanie

Piersi pokroić w paseczki i podsmażyć na oleju. Mieszankę chińską podsmażyć w innym naczyniu, również na oleju. Przełożyć piersi i warzywa do dużego rondla (należy uważać, aby jak najmniej oleju dostało się do rondla). Dodać majonez (ilość wedle gustu) i doprawic. Wszystko wymieszać i dusić w rondlu do miękkości. Podawać z ryżem. Smaczne i bardzo łatwe danie. Polecam

Uwaga: zamiast mieszanki chińskiej, można użyć innej mrożonki z warzywami.

piątek, 30 marca 2012

Prosty sernik z brzoskwiniami

Składniki

Ciasto:



3 szklanki mąki
kostka margaryny
3 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru
5 żółtek
5 białek + szklanka cukru
puszka brzoskwiń

Masa serowa:



1 kg białego sera (zmielonego)
2 jajka
pół kostki Kasi
1 budyń śmietankowy (bądź waniliowy)
0,5 szklanki cukru




Przygotowanie

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem, dodać żółtka i margarynę. Posiekać. Zagnieść ciasto. 1/3 włożyć do zamrażalki. 2/3 rozwałkować i wylepić wcześniej natłuszczoną i wysypaną bułką tartą, blachę.

Ser utrzeć z margaryną, jajkami, cukrem i budyniem. Masę wyłożyć na ciasto. Pokrojone na półplastry brzoskwinie ułożyć na masie. Ubić pianę z białek, dodać cukier, ubijać jeszcze chwilę. Rozprowadzić na brzoskwiniach, a na pianę zetrzeć resztę ciasta.

Piec około 60 minut w 180C

czwartek, 29 marca 2012

Boczek peklowany

Składniki

1 kg boczku bez żeberek
Zalewa: 1 l wody, 5 dag soli i 4 g (pół łyżeczki) saletry. Zamiast tego można użyć 5 dag gotowej soli do peklowania (jest w działach przypraw w supermarketach). Przyprawy (według Twojego smaku), najczęściej: 2 zmiażdżone ząbki czosnku, duży liść laurowy, czubata łyżka majeranku, pół łyżeczki mielonej kolendry, pół łyżeczki mielonego pieprzu, czubata łyżeczka cukru, czubata łyżeczka suszonej cebuli.



Przygotowanie

Peklowanie (na mokro): w 1 litrze wody rozpuścić sól, saletrę i dodać przyprawy. Zalewę zagotować i ostudzić. Opłukany boczek włożyć do zalewy i trzymać w chłodnym miejscu minimum 5 a maksimum 7 dni. Po wyjęciu osuszyć Potem można np. zawinąć w boczek pikantny farsz. Boczek upiec lub ugotować

Sałatka po grecku z oliwkami

Składniki


makaron "muszelki" - pół paczki - 25 dag
spora garść oliwek
ser feta - około 15 dag
sos sałatkowy Grecki KNORR
3 łyżki oleju/oliwy do sosu
5-6 średniej wielkości pomidorów

*****************
czas: 30 minut
porcje: 4-6
koszt: niedrogie
kalorie: troszeczkę

Autor nieznany



Przygotowanie


Porządna dawka energii. Prosta, szybka i syta!

*********************
Makaron ugotować "al dente" w dużej ilości osolonej wody, następnie przelać zimną wodą. odcedzić i przestudzić.
Pomidory sparzyć w gorącej wodzie, obrać ze skórki, przekroić na pół, usunąć nasiona, a następnie pokroić w kostkę.
Ser pokroić również w kostkę.
Przygotować sos sałatkowy mieszając zawartość torebki z 3 łyżkami wody i 3 łyżkami oleju/oliwy.
Ser, pomidor, oliwki i makaron polać sosem sałatkowym Greckim KNORR.

Autor nieznany  

Pikantna sałatka ze śledzi i ziemniaków

Składniki

6 płatów śledzi lekko solonych,
duża czerwona cebula,
6 średnich ugotowanych ziemniaków,
1 ogórek kiszony,
1 duże winne jabłko,
10 łyżek octu winnego,
3 łyżki oliwy,
zielona pietruszka
sól, pieprz, 1 łyżeczka cukru, 2 ząbki czosnku, ostra papryka




Przygotowanie

Przepsi ten dostałam od koleżanki ze 20 lat temu. Czesto ją kiedys robiłam, potem cały zeszyt z przepisami wylądował na dnie szuflady. Teraz szukając innego przepisu znalazłam ten. Sałatka jest pyszna.
Wszystkie składniki sałatki pokroić w grubą kostkę.
Zagotować ocet winny z czerwoną cebulą i przyprawami. Jak lekko przestygnie dodac olej i pokrojony drobno czosnek. Wystudzoną zalewę wymieszać z sałatką, wsaawic do lodówki.
Smacznego.

Makaron po Chinsku

Składniki

Noodles Recipes - Chow Mein (Fried Noodles)

Ingredients




1 lb (0,5kg) egg noodles or spaghetti




1 1/3 cup (225g) chopped green beans




1/4 cup (50ml)

vegetable oil







1 medium onion, thinly sliced




1 garlic cove, crushed




1/2 cup (125g) finely shredded chicken meat




2 tbsp soy sauce




1 tsp sugar




1 tbsp rice wine or dry sherry




1 1/2 tbsp (20g) butter




3 tbsp chicken stock




1/2 chicken bouillon (stock) cube, crumbled











Przygotowanie

Method:

Cook the noodles or spaghetti in boiling, salted water until they are just tender. Drain the noodles or spaghetti and keep hot. Cook the beans in boiling, salted water for 5 minutes. drain and keep hot.

Heat the oil in a large frying-pan. When it is hot, add the onion and garlic . Fry for 2 minutes, stirring constantly. Add the chicken and stir-fry for 1 minute. Add the beans, soy sauce, sugar and rice wine r sherry and stir-fry for a further 1 1/2 minutes. Using a slotted spoon, transfer the chicken and bean mixture to a bowl. Keep hot.

 

Add the butter, stock and stock cube to the oil remaining in the frying-pan. Stir in the noodles or spaghetti and fry for 2 minutes, stirring frequently. Stir in half the bean and chicken mixture, then transfer the whole mixture to a warmed serving dish. Keep hot.

Return the remaining bean and chicken mixture to the pan and increase the heat to high. Stir-fry for 1 minute, adding more oil or soy sauce if necessary. Spoon over the spaghetti mixture and serve at once.

Sernik Snickers bardzo prosty i pyszny

Składniki

Spód: 
* 0,5 kg maki 
*20 dag masła lub margaryny
*pół szkalnki cukru pudru
*1 łyżeczka proszku do pieczenia
*1 jajko
Masa serowa:
*1 kg twarogu
*6 jajek
*1 szkalnka cukru pudru
*100 ml mleka
*100 ml oleju
*1 opakowanie budyniu waniliowego (najlepiej Delecta)
*4 krople aromatu waniliowego
*opakowanie cukru waniliowego
Wierzch:
*1 mleko skondensowane słodzone (Gotować mleko przez 3h w puszce, która musi być przykryta w całości wodą, w miarę wyparowywania dolewać wody, aby puszka zawsze była zalana)
*2 czekolady mleczne
*20 dag orzeszków ziemnych



Przygotowanie

Spód:
Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Następnie dodać masło, które na ok 30 min wyjmujemy z lodówki, żeby nie było mocno twarde oraz jajko. Zagnieść ciasto, podzielic na 2 części i włożyć je do zamrażalnika na ok 45 min. (tak, aby lepiej się ucierało na tarce, powinno byc twarde) :)
Masa serowa:
Ser dwukrotnie zemleć, lub kupić mielony (ja wybieram ten, jest mniej roboty a cena podobna :).Żółtka utrzeć z cukrem i dodawać stopniowo zmielony ser, budyń w proszku, mleko oraz olej i miksować. Następnie wymieszać całą masę z pianą z białek (bardzo delikatnie).
Blachę posmarować masłem lub margaryną, posypać bułką tartą i zetrzeć ciasto, na ciasto wylać masę serową. Piec w temperaturze 190 C ok 1,5h (lub sprawdzić widelcem lub szpikulcem czy ciasto jest już gotowe, a jest gotowe, gdy wyjmujemy czysty widelec) :)
Wierzch ciasta:
Na sernik (może być lekko ciepły) rozsmarować karmel, następnie wysypać równomiernie orzeszki.
Rozpuścić czekolady z odrobiną mleka bądź w misce na garnku z gotującą się wodą (wtedy bez mleka) i powstałą polewą polać równomiernie orzeszki. Wstawić do lodówki na kilka godzin inaczej czekolada nie stężeje dobrze.
Ciasto jest pyszne!
Smacznego!!!

sałatka w wielu wariantach ;-)

Składniki

Wersja minimum:

1 czerwona papryka
puszka kukurydzy z czerwoną fasolą (albo osobno puszka kukurydzy i osobno puszka czerwonej fasoli)
olej
zioła prowansalskie

Wersje bardziej "wypasione"

do ww składników można dodać:
zielony ogórek
sałatę
jajko na twardo
tuńczyka z puszki
grillowanego kurczaka pokrojonego na kawałki
zielony groszek
suszone pomidory

te dodatkowe składniki dodajemy wg upodobania - tzn. albo kilka z nich, albo tylko jeden (jak kto lubi ;-)




Przygotowanie

Paprykę kroimy w kostkę, dodajemy odsączoną kukurydzę i fasolę, olej i zioła prowansalskie do smaku. Wszystko razem mieszamy.

Ew. dodatkowe składniki wersji bardziej "wypasionych" dodajemy wg własnego uznania ;-) (ogórek kroimy w kostkę, sałatę rwiemy na kawałki).

Najlepsze w tej sałatce jest to, że zarówno w wersji minimum jak i w wersjach "wypasionych" zawsze wszystkim smakuje.
Poza tym jest bardzo kolorowa ;-)

środa, 28 marca 2012

Sernik kapłański

Składniki

Ciasto
50 dag mąki krupczatki30 dag masła30 dag cukru3 łyżki kakao3 żółtka2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa
pół kostki masła7 jaj3 białkaszklanka cukru1,5 kg sera białegobudyń śmietankowycukier waniliowy



Przygotowanie

Dobrze utrzeć masło, cukier i żółtka. Wsypać mąkę z proszkiem i zagnieść. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao. Uformować w dwie kule i włożyć do zamrażalnika.Tłuszcz, białka i całe jajka utrzeć z cukrem. Następnie dodać zmielony ser, wsypać budyń, a na końcu cukier waniliowy. Spód formy natłuścić i wysypać startym na dużych oczkach jasnym ciastem. Na to wylać masę serową i przykryć startym ciemnym ciastem.Piec 50 - 60 minut w 180o - 200o stopni.

Torciki Martusi mojej siostrzyczki

Składniki

Biszkopt: 8 jajek, 25 dkg cukru, 25 dkg mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia.Tort jabłkowy : pomarańcze, galaretkaMasa: 4 jajka, 2 niepełne szklanki cukru, 2 kostki masła.Masa jabłeczna: 1 kg jabłek szara renetaMasa kawowa: 2 łyżeczki kawy mielonej, 1 łyżeczka kakao, 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnejCiasto makowe: 30 dkg maku, ½ kostki masła, 5 jajek, szklanka cukru, olejek migdałowy, rodzynki, orzechy włoskie, 4-5 jabłek, polewa czekoladowa.



Przygotowanie

Czasochłonne, ale przepyszne. Tort jabłkowy i tort makowy zrobione za jednym zamachem. Należy pamiętać aby ułatwić sobie prace, że: mak należy sparzyć dzień wcześniej na noc, Dobrze tez jest przygotować sobie trochę wcześniej biszkopt i galaretkę
Biszkopt: 8 jajek rozbić i oddzielić żółtka od białek. Ubić białka, dodać25 dkg cukru - ubijać dalej – dodać żółtka - ubić jeszcze trochę. Dać mikser na małe obroty, albo drewniana łyżka zmieszać z 25 dkg maki wymieszanej wcześniej z 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Dać do zimnego piekarnika i piec w temp. 180 stopni 45 minut. Wyłączyć i zostawić do ostygnięcia. Wychodzi duży biszkopt - przeciąć na pół i otrzymujemy spód pod tort jabłkowy i wierzch na tort makowy.
Masa : 4 jajka rozbić i rozdzielić. Ubić białka, dodać cukier (2 niepełne szklanki) dodać żółtka i miksować (Robię to w garnku a większy mam już nastawiony z odrobina wody) Ustawić jeden garnek w drugim na parze i dalej miksować, aż do rozpuszczenia cukru. Odstawić do ostygnięcia. W misce zmiksować masło (2 kostki) i dodać wystudzoną masę jajeczną. Masę podzielić na pól. Jedna część posłuży do zrobienia masy jabłkowej, druga do masy kawowej na tort makowy.
Masa jabłeczna: Do jednej połowy masy dodać utarte jabłka (najlepiej szarą renetę). Trze się jabłka na dużych oczkach, wyciska i dodaje do polowy wcześniej zrobionej masy. Wychodzi koło kilograma jabłek, ale to według uznania, można więcej. Ważne, aby zetrzeć jabłko, wycisnąć i od razu wymieszać z masą (mniej ściemnieją), dopiero trzeć kolejne jabłka.
Tort jabłkowy: Bierze się spodnią część biszkoptu nasącza sokiem z jabłek, na to daje się masę jabłeczną, a na wierzch dowolne owoce np. pomarańcze i wylewa galaretkę np. pomarańczową. Gotowy.
Masa kawowa do toru makowego: 2 łyżeczki kawy zalać minimalna ilością wody, a potem odcedzić i do tego naparu dodać z łyżeczkę kakao, z łyżeczkę kawy rozpuszczalnej, aż się zrobi taka maź kawowa i to dodawać do drugiej części masy, wymieszać mikserem.

Ciasto makowe: sparzyć mak na noc. Na następny dzień odcedzić zmielić trzykrotnie. Rozetrzeć masło (1/2 kostki) dodać żółtka ( 5) i cukier (szklankę) zmiksować, dodać mak.  Można dać posiekane orzechy, rodzynki, olejek migdałowy, i ważne 40 dkg startych jabłek nie wyciskanych (może być ta sama szara reneta i to wychodzi ze 4 -5 jabłek) na końcu dodać ubita pianę i do piekarnika. Ważne: to się lubi po upieczeniu rozwalać wiec należy dać papier na spod formy, aby dało się łatwo wyjąć.

Tort makowy
: Jak wystygnie, na ciasto makowe daje się masę kawowa i biszkopt naponczowany ( kawa albo woda z cukrem i jakimś alkoholem) a na wierzch polewę czekoladową.

wtorek, 27 marca 2012

Zapiekanka pieczarkowo-ziemniaczana

Składniki

1 kg ziemniaków
0,5 kg pieczarek
6  dużych ząbków czosnku
2 cebule
400 ml śmietany 30%
25 dag żółtego sera
2 łyżki masła
tymianek
sól
pieprz
opcjonalnie tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania blachy



Przygotowanie

Ziemniaki należy pokroić w półplasterki i lekko podsmażyć na patelni. Śmietanę wlać do garnka i zagotować, następnie przełożyć do niej podsmażone ziemniaki i dusić około 15 minut. Pieczarki pokroić , przełożyć na patelnię i przesmażyć, posolić, popieprzyć. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek, który wcześniej należy pokroić w drobną kostkę, posypać lekko solą i dociskać widelcem, tak aby czosnek puścił sok. Teraz dodać masło, przyprawy aby zapiekanka miała pożądany smak i razem przesmażyć. Następnie wszystko wymieszać i przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy. Zapiekankę włożyć do nagrzanego piekarnika i zapiekać ok. 35 minut w temperaturze 150° C. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posypać nim zapiekankę i włożyć z powrotem na 5-10 minut do piekarnika.
Niebo w gębie! Szczególnie dla amatorów czosnku :)

Pizza - przepis na ciasto

Składniki

Składniki na 1 średnią pizzę:

1 i 1/2 szkl. mąki
2 łyżki oleju
szczypta soli

Zaczyn:
1 dkg drożdży
1 łyżeczka cukru
1/3 szkl. wody



Przygotowanie

Drożdże wymieszać z cukrem i letnią wodą. Odczekać chwilkę aż drożdże zaczną pracować. Zaczyn połączyć z mąką, olejem i solą. Wyrabiać tak długo aż ciasto będzie gładkie i sprężyste. Wyrobione ciasto odstawić na 15 minut.

Po 15 minutach uformować cienki placek. Nałożyć swój ulubiony sos pomidorowy i ulubione składniki. Posypać serem.

Piec w temperaturze 180 stopni od 5 do 8 minut.

SMACZNEGO!

Chrupki tort serowy

Składniki



25 dkg płatków kukurydzianych
20 dkg czekolady
20 dkg masła
3 żółtka
20 ml śmietany
50 dkg twarożku
80 dkg mandarynek
15 dkg cukru pudru
sok z 1 cytryny
3 łyżeczki żelatyny
2 opakowania galaretki pomarańczowej





Przygotowanie

Czekoladę pokruszyć na małe kawałki, roztop razem z masłem w gorącej kąpieli. Następnie dokładnie wymieszaj z płatkami kukurydzianymi, tak aby powstała jednolita masa. Z masy czekoladowo-kukurydzianej uformuj łyżką 10-12 kulek. Resztę masy włóż na dno tortownicy o średnicy ok. 26 cm. Dokładnie ugnieć łyżką i włóż do lodówki, aby masa stężała. Później twarożek wymieszaj z żółtkami utartymi z cukrem, sokiem z cytryny i rozpuszczoną w kilku łyżkach wrzątku żelatyną. Na masie czekoladowe ułóż cząstki mandarynek i przykryj je masą serową. Wierzch sernika zalej tężejącą galaretką przygotowaną według przepisu na opakowaniu. Później wstaw do lodówki. Gdy galaretka stężeje, udekoruj tort ubitą śmietaną, mandarynkami i kulkami z płatków i czekolady. Robiłam nie raz ten tort dla moich dzieci i bardzo im smakował, Smacznego, gorąco polecam. Ciasto najlepiej przechowuj w lodówce

poniedziałek, 26 marca 2012

Babka brazylijska

Składniki


ciasto:
1kostke margaryny


11/2 szklanki cukru


4 jajka


2 lyzeczki proszku do pieczenia


1 jogurt brzoskwiniowy


3 szklanki maki





Przygotowanie

Margaryne,cukier,same zoltka utrzec na pulchna mase,dodac jogurt ,wymieszac.nastepnie make z proszkiem do pieczenia ,wymieszac. Na koniec piane z bialek i tez wymieszac. Duze korytko wysmarowac tluszczem i wysypac bulka tarta ,przelozyc mase. Piec w nagrzanym piekarniku do 180-200 stopni okolo godziny . Smacznego !!!

Sernik od Halinki

Składniki

Ciasto:
2 szklanki mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 kostki margaryny
1/2 szklanki cukru pudru
2 całe jajka
1 żółtko
Masa budyniowa:
1 litr mleka
3 budynie czekoladowe
Masa serowa:
1/2 kostki margaryny miękkiej
1/2 szklanki cukru
1/2 kg. sera białego
3 żółtka
4 białka
1 budyń jasny ( może być śmietankowy,waniliowy)



Przygotowanie

Ciasto:
wszystkie składniki razem zagnieść  i wyłożyć na wysmarowaną blachę.
Masa budyniowa:
ugotować budyń ( jeśli jest bez cukru to dać około 6 łyżek cukru).Gorący budyń wylać na ciasto surowe w blaszce i zostawić do wystygnięcia.
Masa serowa:
margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodać zmielony ser, budyń w proszku.Dalej ucierać. Ubić białka na sztywną pianę i wymieszać delikatnie z masą serową.Wyłożyć na wystudzony budyń. Piec w temp.170 stopni około 45-50 minut.
Ciasto jest jeszcze letnie i tak własnie wygląda:)

Klopsiki z chrzanem po berlińsku

Składniki

1 cebula,
500 g mieszanego, mielonego mięsa,
40 g tartej bułki,
2 żółtka,
2 liście kapusty,
2 łyżki siekanej zielonej pietruszki,
2 łyżki chrzanu,
świeżo zmielony pieprz,
starta gałka muszkatołowa,
sól,
1 pęczek włoszczyzny,
1 liść laurowy,
1/8 l octu (najlepiej winnego).



Przygotowanie

Obrać i drobno pokroić cebulę. Mięso wymieszać z cebulą, tartą bułką i żółtkami. Umyte liście kapusty blanszować we wrzącej wodzie, osuszyć i drobno posiekać. Do mięsa wrzucić posiekaną kapustę, chrzan i zieloną pietruszkę, wymieszać, dodać gałkę muszkatołową, sól i pieprz do smaku, jeszcze raz dokładnie wymieszać i mokrymi rękami uformować 8 klopsików. Włoszczyznę umyć i drobno pokroić. 1 1/2 l wody zagotować z octem winnym, wrzucić pokrojone warzywa i liść laurowy. W wywarze kilka minut gotować klopsiki.

niedziela, 25 marca 2012

Zmodyfikowana Sałatka grecka

Składniki

- sałata lodowa lub kapusta pekińska
- ser feta (np. Mlekovita)
- podwójna pierś z kurczaka
- 1 świeży ogórek
- 2 średnie pomidory
- 2 nieduże papryki (najlepiej żółta i czerwona)
- 1 średnia cebula (może być fioletowa)
- sos grecki KNORR

Zalewa do kurczaka:
- olej (lub oliwa z oliwek)
- po 1 kostce przypraw Knorra: smażona cebulka, oregano, czosnek, kolorowy pieprz lub inne przyprawy do smaku ;)



Przygotowanie

Zaczynam od mięsa:
Pierś z kurczaka kroję w kostkę ok 1,5cm. Wrzucam do zalewy. Po ok.30-45 minutach można je usmażyć.

Kapustę (sałatę) kroję lub drę na niewielkie kawałki. Dodaję pokrojone w kostkę warzywa: paprykę, ogórka i pomidora (najlepiej bez skóry). Cebulę siekam drobno, ale jak ktoś lubi, można pokroić w talarki. Dodaję sos grecki Knorra, wrzucam ostudzone mięsko, mieszam.
Na końcu daję ser feta pokrojony w kostkę (ok.2 cm).

Sałatka zdąży się przegryźć po upływie ok. godzinki.
Smacznego!

Kotlety Z Ananasem i Żurawinami

Składniki

6 porcji mięsa,
6 plasterków ananasa.
6 plasterków sera żółtego,
1 mały słoik dżemu żurawinowego,
2 jajka
bułka tarta,
 tłuszcz,
 sól,
pieprz.




Przygotowanie

WYKONANIE
Mięso doprawić, rozbić, o panierować i usmażyć. Na każdy kawałek usmażonego mięsa położyć plaster ananasa w środek ananasa łyżeczką nałożyć dżem żurawinowy, w plasterku sera zrobic otwór i tak go ułożyć, by żurawina znalazła się w otworze . Zamiast ananasów na mięso można położyć połówkę brzoskwini (z puszki) i przykryć serem,Przed podaniem mięso zapiec w piekarniku.

piątek, 23 marca 2012

Marchewka na jarzynkę Asiuniasi

Składniki



Kilka marchewek
mała puszka kukurydzy (polecam Bonduelle)
mała puszka groszku
masło
sól , pieprz ziołowy




Przygotowanie

Marchew obrać , pokroić w cienkie plasterki. Wrzucić do garnka z rozpuszczonym masełkiem i dusić około 20 minut. Im więcej będzie dane masełka , tym potrawa będzie delikatniejsza. Dodać kukurydzę , groszek i dalej dusić ok. 10 minut. Dosolić i dodać szczyptę lub dwie pieprzu ziołowego .
Często podaję tą jarzynkę do niedzielnego obiadu z mięskiem i ziemniaczkami . Mój mały niejadek za nią przepada !
Smacznego !

Gulasz wieprzowy z dynia

Składniki

- 60 dag miesa wieprzowego na gulasz
- margaryna do smazenia
- 1 duza cebula
- pol kg dyni
- 2 zabki czosnku
- 2 łyżeczki curry
- sol, pieprz do smaku
- po 250 ml rosolu i bialego wina
- pół pęczka świeżego majeranku ( ew. suszony - niepełna łyżka )
- 2-3 marchewki
- 1 pęczek natki pietruszki




Przygotowanie

Mięso pokroić w dużą kostkę i porcjami podsmażyć na margarynie.
Przełożyć na talerz.
Cebule i czosnek posiekac, zeszklic na tym samym tluszczu.
Dodać mięso i przyprawić sola, pieprzem i curry.
Podlać rosołem i winem. Dodać posiekany majeranek i dusić ok. 1 godz.

Dynie pokroic w kostke, marchewke w plasterki.
Warzywa dodać do gulaszu. Całość gotować jeszcze 10 min.
Ponownie przyprawić do smaku.

Gotowe danie posypać posiekana natka pietruszki.

Smacznego


czwartek, 22 marca 2012

keks jabłkowy

Składniki

6 jabłek
1/2 szklanki orzeców włoskich
1/2 szkalnki rodzynek
1 szklanka cukru
2 jajka
1/2 szklanki oleju
2 szklanki mąki
1 łyżeczka sody



Przygotowanie

Jabłka pokrojone w kostkę wymieszać razem z rodzynkami i orzechami i cukrem.
Zostawić na noc.
Następnie dodać do tego 2 jajka, olej, mąkę, sodę i wszystko wymieszać.
Wyłożyć na blachę i piec około 1 godziny w temp 180st.
Smacznego!

środa, 21 marca 2012

Babka z orzechami

Składniki

6 całych jaj
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki ziemniaczanej
2 szklanki cukru (do dyskusji)***
płaska łyzka proszku do pieczenia
sok z 1 cytryny lub 2 lyzki octu
15dkg posiekanych orzechów
1 margaryna (250g)


dyskusja***:

podobnie jak Miauka obecnie uważam, że babka jest bardzo słodka i sugerowałabym zmniejszenie ilości dodawanego cukru.



Przygotowanie

Całe jaja ubić z cukrem, po ubiciu dodać mąkę , sok z cytryny i resztę skłądników. Do utartej masy dodać roztopioną gorącą margarynę. Blachę wysmarować margaryną, obsypać tartą bułką. Dodać orzechy.
Piec aż ładnie wyrośnie (czyli u mnie ok. 40- 45 minut w 190 st.C)

Bitki wołowe

Składniki

4-6 plastrów wołowiny o grubości ok. 2-3 cm (ok. 50-60 dag)
8-10 suszonych grzybów
3-4 pieczarki
mała cebula
sól i pieprz do smaku
1/3 szklanki mąki pszennej
łyżeczka dowolnej przyprawy do mięsa (może być przyprawa uniwersalna lub do mięsa duszonego albo wołowego)
1-2 łyżki czerwonego, wytrawnego wina
2 szklanki wywaru lub jedna dowolna kostka rosołowa np. wołowa lub mięsna i 2 szkl wody
olej do smażenia


porcja dla 2-3 osób





Przygotowanie

Wołowinę umyć pod bieżącą, zimną wodą i osuszyć ręcznikiem kuchennym, uważając, aby na mięsie nie pozostały kawałki papieru. Mięso ułożyć na desce do krojenia, przykryć folią spożywczą i dokładnie rozbić tłuczkem na grubość 1,5 cm. Plastry wołowiny natrzeć przyprawą do mięsa, obtoczyć w mące i usmażyć na mocno rozgrzanej patelni. W małym, płaskim garnku zagotować dwie szklanki wody z kostką rosołową, solą, pieprzem i rozkruszonymi suszonymi grzybami - kiedy wszystko zacznie wrzeć, w 1/5 kubeczka zimnej (!) wody rozpuścić 1 łyżeczkę mąki, dodać do niej gotującej się wody z przyprawami i całość przelać do garnka dokładnie mieszając, aby nie powstały grudki. Do garnka przełożyć usmażone na brązowy kolor mięso. Na patelki przesmażyć drobno pokrojone pieczarki i dodać do mięsa. Do garnka wlać 1-2 łyżki czerownego, wytrawnego wina. Mięso musi dusić się na niewielkim ogniu minimum 1,5 godziny, ale najlepiej jeśli będzie dusiło się dwie godziny. Podawać z dowolnymi dodatkami (u mnie kasza gryczana i surówka z ogórków konserwowych).

ciasto Ambasador

Składniki

kostka margaryny
6 łyżek wody
1,5 szkl cukru
3 łyżki kakao
6 jaj
szkl mąki
200 g wiórek kokosowych
2 łyżeczki proszku do pieczenia



Przygotowanie

Rozpuścić masło z wodą, pół szklcukru i kakao. Masę zagotować. Po przestudzeniu dodać 6 żółtek, mąkę, pr. do pieczenia oraz pianę ubitą z 3 białek.
Całość dokładnie wymieszać.
Pianka kokosowa: 3 białka ubić z szkl. cukru, dodać wiórki kokosowe. Piankę wyłożyć na ciasto, piec przez 45 min w temp 180 st C

wtorek, 20 marca 2012

Wiśniowiec

Składniki

Ciasto

25 dag mąki,
25 dag cukru,
5 jaj,
3 łyżki kakao,
1 kostka margaryny,
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa z kompotu

0,9 l kompotu wiśniowego (lub rozrobionego soku),
2 kisiele wiśniowe

Masa biała

0,5 l mleka (+1/4 szklanki),
3 łyżeczki mąki pszennej,
3 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
1 kostka masła roślinnego,
1 szklanka cukru pudru

Polewa

1/2 kostki margaryny,
2 czubate łyżki cukru pudru,
2 łyżki kakao, 1 jajo

Dodatkowo

ok. 0,5 wydrylowanych wiśni świeżych lub mrożonych




Przygotowanie

Margarynę o temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem. Ucierając dalej dodawać stopniowo żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem (to jest najcięższa praca, jeśli ktoś uciera ręcznie). Ubić pianę z białek i dodać do ciasta, wymieszać.
Ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao i wymieszać.
Na wysmarowaną i wyłóżoną papierem blachę wyłożyć ciasto ciemne, a potem jasne i wstawić do piekarnika.
Piec 30 min. w temperaturze 1700C.

Gdy ciasto lekko przestygnie wyłożyć na nie wiśnie i zalać gorącym kisielem ugotowanym na kompocie.
Odstawić do ostygnięcia.

Masa biała
Można ją przygotować, gdy ciasto bedzie w piekarniku.
Rozrobić mąki w 1/4 szklanki mleka i ugotować z nich "budyń". 
Gdy ostygnie, utrzeć masło z cukrem pudrem. Ucierając dalej dodawać porcjami "budyń". 
Nałożyć na zimną masę z kompotu.

Polewa
Rozpuścić margarynę na ogniu - nie gotować. Dodać wszystkie składniki oprócz jaja - wymieszać. Na koniec wbić jajo i roztrzepać lekko trzepaczką.
Ciasto polać polewą i wstawić do stężenia do lodówki.

SMACZNEGO

      

ciasto sebastiana

Składniki

05-6 jajek
1,5 szklanki cukru
2,5 szklanki mąki
2 łyżki proszku do pieczenia
1 szklanka wody
1 szklanka oleju
zapach rumowy
i obojętnie jakie owoce



Przygotowanie

całe jajka ubijamy na masę z cukrem dodajemy mąke o dolewamy wodę cały czas dobrze miksując dolewamy olej i proszek do pieczenia oraz zapach wywlewamy do brytwany  obojetnie jakie owoce obsypujemy mąka i kładziemy do brytwanny
pieczemy około 1 godziny w temperaturze 2000c

Tort urodzinowy dla zmotoryzowanych

Składniki

Biszkopt:
6 jajek1,5 szkl.cukru1,5 szkl.mąki ziemniaczanej0,5 szkl.mąki tortowej2 łyżeczki proszku do pieczeniaKrem :
750 ml.kremówki2 serki śmietankowe(tłuste)250gr.2 cukier waniliowy5 łyżkek cukru pudrużelatynapuszka brzoskwiń




Przygotowanie

Jajka ubić z cukrem na parze,do ubitej masy przesiać mąki i proszek delikatnie wymieszać,przełożyć do formy,piec 40min. w temp.170st.
Przestudzony biszkopt przekroić.
Przygotować krem:
rozmiksować serek na gładką masę dodać cukier puder(tyle ile w przepisie lub wg.uznania) i waniliowy.
Ubić kremówkę dodac powoli serek i rozpuszczoną żelatynę.
Część kremu wyłożyć na biszkopt poukładać brzoskwinie,posmarować odrobiną kremu przykryć biszkoptem.Posmarować resztą kremu można dodać barwnika przy dekoracji.
Ja swój tort udekorowałam jako pociąg wykorzystałam do tego białe princessy,posklejałam je białą czekoladą,markizy jako koła,żelki myszki pasażerów,












Z tego samego przepisu zrobiłam wersje z truskawkami i wyszedł  pyszny tort z truskawkami.

poniedziałek, 19 marca 2012

Pyszna ryba pieczona w folii

Składniki



* 3 filety rybne (np mintaj)


    * 2, 3 zabki czosnku


    * pieprz


     * sol/wegeta


    * oliwa


    * koperek


 





Przygotowanie

Naczynie  zaroodporne wykladamy folia aluminiowa w ten sposob, zeby dalo sie nia potem obwinac zawartość. Rozmrozone filety z dowolnej ryby ukladamy na folii. Posypujemy pokrojonym drobno (albo przecisnietym przez praske) czosnkiem, pieprzem  i sola albo wegeta .Skrapiamy to wszystko oliwa (moze byc olej). Szczelnie zawijamy fole, tworzac taka "paczuszke.

Wkładamy piekarnika na ok 45 min, pieczemy w około 180 stopniach. Wykladamy na talerze i posypujemy koperkiem.

 

Tak przyrzadzona rybka jest super, polecam:)

 

Ziemniaczki do Obiadu Ali

Składniki


8 duzych ziemniakow
1 lyzka oleju
1 lyzka masla
1 duza cebula (drobno pokrojona)
2 czubate lyzki swiezego koperku (posiekanego)
1/2 szklanki mleka
Pieprz do smaku



Przygotowanie

> Ziemniaki obrac i ugotowac w osolonej wodzie
> W miedzy czasie cabule zrumienic na malym ogniu na zloty kolor
> Ugotowane ziemniaki odcedzic, dodac zrumieniona cebule, koperek, mleko i pieprz
> Wszystko potluc tluczkiem do ziemniakow do dokladnego polaczenia sie skladnikow
I to by bylo na tyle
Ziemniaczki sa pulchniutkie, smaczniutkie i pasuja do wszystkiego!!! Smacznego!!!

niedziela, 18 marca 2012

Polewa czekoladowa do ciast

Składniki

10 dkg margaryny2 łyżki cukru2 łyżki gęstej kwaśnej śmietanykakao w/g własnego uznania



Przygotowanie

Margaryne rozpuścić dodać wszystkie składniki.Dobrze wymieszać.Gotować 3 min.Wystudzić.

Szybki Placek Owocowy Bezzakalcowy

Składniki


ciasto: 6 jaj szklanka cukru szklanka mąki ziemniaczanej szklanka mąki pszennej proszek do pieczenia szklanka oleju 700g owoców 1 rodzaju



Przygotowanie

Wszystkie składniki prócz owoców wymieszać mikserem, zalać formę do ciasta(dużą prostokątną - dla całej rodziny). Następnie położyć na wierzch owoce obtoczone w mące(nie polecą na dno). Potem też można zalać końcówką ciasta te owoce np. w krateczkę :) Piec na oko.

Owoce: wydrylowane wiśnie, śliwki, brzoskwinie, jagody, pokrojone jabłka, maliny.. czyli to, co mamy :) Najbardziej lubię placek wiśniowy, natomiast malinowy czy jagodowy jest trochę za suchy(owoce).

Podawać posypane cukrem pudrem lub bez. Dzieci będą sie zajadać. Smacznego!

Piernik jak piernik

Składniki


50 dag mąki krupczatki,
 25 dag pszczelego  miodu,
12 dag masła roślinnego,
 3 jajka,
 1/2  szklanki cukru,
1,5 szklanki wody,
1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej,
1 opak. przyprawy do pierników,
bakalie.



Przygotowanie

Wlać do rondla wodę, dodać cukier, miód, tłuszcz i podgrzewając rozpuścić, przestudzić tak, by roztwór był letni.
 Wsypać do makutry mąkę, sodę i przyprawę do pierników, wymieszać.
 Zrobić w środku dołek i wlewać do niego po trochu przygotowany roztwór, lekko mieszając, następnie dodawać po jednym żółtku, a białka składać do salaterki. Dokładnie rozetrzeć ciasto, by nie było grudek, dodać ubite na pianę białka i bakalie. Blaszkę wysmarować masłem, wysypać mąką i wlać ciasto (powinno sięgać do połowy wysokości blaszki).
Piec w piekarniku nagrzanym do temp.  170°C przez około 60 minut

sobota, 17 marca 2012

patison w cieście

Składniki

młody patison
mąka
mleko
3 jaja
sól
(ilość składników zależy od ilości głodomorów)



Przygotowanie

Patisona myjemy i wykrawamy czubeczki ( w przypadku starszego egzemplarza obieramy ze skórki). 
Kroimy poprzecznie w plastry grubości około 0,5 cm. Mozna lekko posolić. 
Przygotowujemy ciasto: jajka rozbijamy w misce, dodajemy stopniowo mąkę, mleko i wyrabiamy gładkie ciasto, dodajemy do smaku sól. Można użyć miksera. Ciasto musi być dosyć gęste. 
Zanurzamy w cieście przygotowane plastry patisona.
Układamy zanurzone w cieście plastry na patelni na rozgrzanym tłuszczu. Smażymy z obu stron na złoty kolor.
Można podawać z dowolną surówką.


sernik " puszek"

Składniki

Ciasto:
10 dag margaryny
10 dag cukru
25 dag mąki pszennej
1 jajko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia


Masa serowa:

1 kg sera (wiaderko"Delfiko")
20 dag cukru
6 jajek
cukier waniliowy
1-3 łyżki mąki ziemniaczanej (im luźniejsza masa tym więcej mąki)
60 g masła
szczypta soli

Polewa czekoladowa

4 łyżki cukru
2 łyżki kwaśnej śmietany
3 łyżki kakao
60 g masła
1 łyżeczka żelatyny


z przepisu

drotus http://mojewypieki.blox.pl/2009/12/Piernik-na-Guinnessie.html



Przygotowanie


Wykonanie:


Ciasto:
Mąkę przesiać przez sito razem z proszkiem do pieczenia.Dodać cukier i wymieszac. Dodać margarynę i posiekać nożem. Dodać jajko i całość wyrobić tak jak ciasto kruche.
Wyłożyć nim blachę posmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą.
Blachę można wyłożyć specjalnym papierem do pieczenia, wtedy nie wymaga natłuszczenia.
Ponakłuwać widelcem.

Masa serowa:
Żółtka oddzielić od białek. Masło utrzec z cukrem, żółtkami i cukrem waniliowym.(Ja używam robota kuchennego) . Nie przerywając ucierania dodawać po łyżce sera i dalej ucierać. Gdy masa będzie dokładnie utarta dodac mąkę ziemniaczaną. Na koniec ubić białka na sztywno wraz ze szczyptą soli. Ubitą pianę wyłożyć do masy serowej i wymieszać delikatnie łyżką drewnianą.
Masę serową wylać do formy wyłożonej ciastem.
Piec w temp.175-180 stopni C
Czas pieczenia ok. 1godz.
 Ja używam formy o wym.38x24

Po upieczeniu i wystudzeniu polać polewa czekoladową .

Polewa czekoladowa:
Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilosci zimnej wody.Kiedy żelatyna wchłonie płyn, postawić naczynie nad para wodną.Mieszać aż się rozpusci.
Pozostałe składniki rozpuścic.Zdjąć z ognia.Dodać żelatynę. Mieszac. Kiedy polewa zacznie gęstnieć wylac na sernik.

Na koniec posypać wiorkami kokosowymi.

Dobra rada: sernik przechowywać w chłodnym miejscu ale nie w lodówce. Wówczas zachowa swą puszystość i lekkość.

grzanki nadziewane

Składniki

na jedną porcję:
bułka
10g masła
1 jajko ugotowane na twardo
30 g sera dojżewającego
20g wędliny



Przygotowanie

Bułke wydrążyć. Jajko posiekać, Ser zetrzeć na tarce, po czym rozetrzeć z masłem. Wędlinę drobno pokroić. Do sera dodać jajko, wędlinę- całośc wymieszać.Wydrążoną bułke napełnić farszem, zwilżyć powierzchnią farszu i bułki, ułożyć na blasze i piec 5-10 minut, az bułka będzie krucha

piątek, 16 marca 2012

Placuszki z kurczaka - pyszne i łatwe

Składniki

4 filety drobiowe, 15 dag startego na dużych oczkach sera żółtego, 2 całe jajka, 3 łyżki mąki, 2 łyżeczki przyprawy do kurczka Knorr, posiekana zielona pietruszka,pieprz, 3 łyzki majonezu.



Przygotowanie

Filety lekko rozbić i pokroić w kostkę. Dodać resztę składników i wymieszć. Kłasć na rozgrzany olej na patelni masę w formie placuszków, lekko spłaszczyć, Piec na lekko brązowy kolor i przewracać na drugą stronę drewnianą łopatką - tak by podważyć w miarę możliwości całą powierzchnię placuszka. Ważne by pierwsza strona była dobrze przypieczona(ale nie spalona) wtedy się nie rozrywają! Podawać z ziemniaczkami i dowolną surówką lub do bułek na podróż.

sałatka na słodko -pyszności

Składniki

ananas w puszce
kukurydza -puszka
rodzynki ok. 150g
ryż  1,5 paczki
majonez



Przygotowanie

Jesli kupimy ananasa juz pokrojonego to wystarczy wszystkie składniki połączyć i dodać do smaku i wedle gustu majonez tak by sałatka nie była sucha. Proste, szybkie i zadziwiająco pyszne.

Dorsz w ryżu z pomidorami

Składniki


60 dag filetów z dorsza
sól, pieprz
1 łyżka posiekanej natki
sok z 1/2 cytryny
1 szklanka ryżu
1 średnia cebula
3 łyżki oleju
1/2 łyżeczki cząbru
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego lub
1/2 puszki całych pomidorów
1 szklanka bulionu
10-15 czarnych oliwek




Przygotowanie

Filety opłukać, osuszyć, podzielić na kawałki, oprószyć solą, pieprzem i natką, skropić sokiem z cytryny. W rondlu zagotować 2 l wody. Dodać łyżkę oleju, posolić. Ryż przepłukać zimna woda, wrzucić do wrzątku, gotować przez 20 min, odcedzić. Cebule obrać, pokroić w kostkę. W rondlu rozgrzać pozostały olej. dodać cebule, cząber i koncentrat pomidorowy (pomidory z puszki pokroić), podsmażyć mieszając. Włożyć kawałki ryby. podlać bulionem. dusić 20 min. Wyjąć rybę, do sosu wsypać ryż, dobrze wymieszać, podgrzać, włożyć kawałki ryby, ponownie podgrzać. Potrawę wyłożyć na półmisek. Udekorować oliwkami i ewentualnie listkami zieleniny.

krewetki w sosie oliwkowo pieprzowym

Składniki

Paczka mrożonych krewetek obranych z ogonami (dużych, nie koktajlowych!)OliwaKilka ząbków czosnku,Malutka papryka chili albo w proszku,Sól, pieprzZielona pietruszkaZielony marynowany pieprz. 



Przygotowanie

Krewetki wysypać na sito, przelać gorącą wodą, odsączyć. Na patelni rozgrzać oliwę, wsypać krewetki, smażyć aż odparuje większość wody, dodać czosnek pokrojony w plasterki, zielony pieprz odsączony z zalewy, oliwę (powinno jej być dość dużo, posolić, popieprzyć, posypać chili lub dodać rozkruszone, na końcu dodać zieloną pietruszkę. Podawać natychmiast, gorące, z bagietką albo pieczywem czosnkowym i białym, wytrawnym, schłodzonym winem (obowiązkowo!) – je się rękoma, mmmmm pyszności...

czwartek, 15 marca 2012

Sałatka z Monfalcone

Składniki

ok. pół paczki (200-250 g suchego) ugotowanego makaronu (świderki, kokardki)
1 puszka tuńczyka w oleju
1 puszka kukurydzy
2 papryki (zielona i czerwona)
oliwki, najlepiej czarne  - słoik ok 200 g może być mniej
1 ser feta
1 pomidor
1 mała cebula
zioła (oregano, bazylia), przyprawy: pieprz
ocet balsamiczny
ew. olej lub oliwa





Przygotowanie

To efekt wyjazdu. Przyrządzali ją nasi włoscy przyjaciele. Moje pierwsze wrażenie po składnikach - feta z tuńczykiem? do tego oliwki? - jak ja zjem? Po degustacji - już dawno nic mnie tak nie zaskoczyło intrygującym smakiem. W tej postaci oliwki są super!!!!! Już po powrocie robiłam tę sałatke



Składniki wymagające pokrojenia pokroić. wszystko razem wymieszać, doprawić pieprzem i ziołami. dolać odrobinę octu balsamicznego, jeżeli oleju od tuńczyka było za mało i sałatka wydaje się za sucha dodać jeszcze trochę (składniki nie powinny jednak pływać w tłuszczu). Odstawić na godzinę do zmacerowania


Życzę smacznego!!!

Kolorowy sos warzywno-pieczarkowy do mięs, gołąbków itp.

Składniki

1 cebula
6 pieczarek
1/2 papryki, najlepiej czerwonej
1 pomidor
1/4 puszki kukurydzy
1 i 1/2 kostki grzybowej
1 mała śmietana 12%
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka margaryny do smażenia
garść posiekanej natki pietruszki
pieprz, sól




Przygotowanie

W garnku rozpuścić margarynę, pokroić cebulę jak kto lubi i zeszklić na margarynie, dodać pokrojone pieczarki, poddusić chwilkę pod przykryciem, zdjąć pokrywkę i dodać obranego ze skórki(należy go spażyć we wrzątku, żeby skórka łatwo zeszła) i pokrojonego w kostkę pomidora i pokrojoną też w kostkę paprykę, gotować aż papryka zmięknie i dodać kukurydzę. Dodać kostki grzybowe. Jak warzywa zmiękną wlać 1-2 szklanki wody(w zalezności od tego jak dużo chcemy sosu), zagotować. Wlać trochę wrzącego sosu do kubka i rozprowadzić w tym, śmietanę, wlać do sosu. Do kubka wlać trochę zimnej wody i rozprowadzić w tym mąkę, wlać do sosu. Na koniec dodać pietruszkę, doprawić solą i pieprzem i gotowe.
SMACZNEGO!!!!

Ja ten sos przygotowałam do gołąbków, ale świetnie będzie smakował z pieczonym mięsem i z ziemniakami, po dodaniu kiełbasy z makaronem, plackami ziemniaczanymi kopytkami czy innymi kluskami.

Kotlety mielone z chleba

Składniki

 *  1 mały czerstwy bochenek chleba
 *  2 jajka
 *  2 jajka ugotowane na twardo
 *  4 duże ząbki czosnku
 *  vegeta
 *  pieprz
 *  sól
 *  bułka tarta
 *  olej do smażenia  



Przygotowanie

  Ugotowane na twardo jajka obieramy i drobno siekamy.
  Czosnek obieramy i drobniutko kroimy lub przeciskamy przez praskę.
  Chleb moczymy przez chwilę w letniej wodzie.
  Dokładnie odciskamy i dodajemy do chleba posiekane oraz surowe        jajka,czosnek,pieprz,sól i vegetę do smaku.
  Dokładnie wyrabiamy,tak samo jak mięso na kotlety mielone.
  Z masy chlebowej formujemy kotlety,każdy obtaczamy w bułce tartej   
  i smażymy na patelni na rozgrzanym oleju bez przykrycia
  
                                
             przepis pochodzi z poradnika Dobre Rady
                                                                
                                                                            smacznego 

  dobra rada 
  Chleb możemy przepuścić przez maszynkę do mięsa,wówczas ciasto
  będzie miało delikatniejszą konsystencję - nie będą wyczuwalne
  skórki chleba.

 

Deser jogurtowy

Składniki

Składniki:

* jogurt naturalny 750 ml
*cukier waniliowy około 1/2 torebeczki
*cukier w zależności od gustu
*żelatyna (przepis na opakowaniu)



Przygotowanie

Wykonanie:

Do naczynia przelać jogurt,wsypać cukier i cukier waniliowy,dodać żlatynę rozpuszczoną w wodzie.Wszystko razem zmisować i przelać do szklanych pucharków.Podawać z owocami .Smacznego

środa, 14 marca 2012

jajka faszerowane z pieczarkami

Składniki

jajka
pieczarki
majonez
przyprawy



Przygotowanie

jajka gotujemy na twardo gdy ostygną obieramy je ze skorupek i przekrajamy na pół.
wyciagamy z nich żółtka.
Farsz:
pieczraki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce, nastęonie dusimy je na patelni.
żóltka rozgniatamy widelcem, pałka do ubijania ziemniaków lub czymkolwiek innym, dodajemy do nich ostygniete pieczarki, kilka łyżek majonezu i przyprawy: pieprz, sól, ziółka i dokładnie mieszamy.
Tak przygotowanym farszem wypełniamy miejsca po żółtkach, ja daje fardz na całe połówki jajek, nie tylko w miejsca po żółtkach.
Na koniec można je posypać jeszcze papryką w proszku

Smacznego

Dip do miesa

Składniki

1 słoik majonezu 280gr,
1 słoki chrzanu 220gr,
250gr. twarogu,
1 pomarancz,
1 jabłko
sól, pieprz



Przygotowanie

Z pomarańczy wycisnąć sok, jabłko zetrzeć na drobnych oczkach. Wszystkie składniki ze soba połączyć jesli ktos woli bardziej ostre można dodac więcej chrzanu.

Pyszna francuska tarta z jabłkami

Składniki

Ciasto :
- 200 g mąki
- 1 żółtko
- trochę wody
-125 g masła

Budyń :
- 3 jajka
-pół szklanki cukru
-200 g śmietanki 30%
-cynamon
-1 łyżeczka mąki

- 3 jabłka





Przygotowanie

Mąkę,wodę żółtko i masło zagniatamy razem i wyrabiamy na masę.Jeśli jest zbyt twarde dodajemy wodę.Potem rozwałkowujemy i układamy w okrągłym naczyniu.
Obieramy jabłka przekrawamy je na ćwiartki a następnie na cienkie plasterki.
W osobnym naczyniu przygotowujemy budyń : 3 jajka,cukier,mąka,i cynamon ( ilość zależy od waszych preferencji ja daję szczyptę )wszystko miksujemy .Na końcu dodajemy śmietankę i miksujemy jeszcze minutę.Tak przygotowany budyń wylewamy na jabłka i posypujemy szczyptą cukru.
Pieczemy w piekarniku na 180 stopni około 40 minut.
Zamiast jabłek można użyć innych owoców, ja często robię tartę z brzoskwiniami,gruszkami ( z puszki )
Ciasto jest pyszne, nie jest słodkie.Ostatnio zaserwowałam na urodzinach córki i wszyscy byli pod wrażeniem.

keks bogaty - wyśmienity

Składniki

- 25 dkg mąki
- 5 jaj
- 25 dkg cukru pudru
- 25 dkg margaryny
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka spirytusu
- 25 dkg bakalii - 10 dkg rodzynek, 10 dkg mielonych orzechów, 5 dkg kandyzowanej skórki owocowej



Przygotowanie

- Margarynę utrzeć z cukrem, a następnie dodać żółtka - ucierać. Do utartej masy dodać spirytus i mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia (przesianą). Ciasto delikatnie wymieszać łyżką z ubitą pianą oraz opruszonymi mąką bakaliami (opruszenia mąką sprawi, iż bakalie nie będą osadzały się na dnie ciasta, lecz pozostaną w homogennym rozproszeniu ;) Ciasto piec 50 minut. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

SMACZNEGO!!! :)

Sałatka makaronowa z kurczakiem na ciepło

Składniki

Makaron jak najdrobniejszy(ja używam tego w kształcie surowego ryżu)
2 pojedyncze filety z kurczaka,
10 dag boczku wędzonego,
6 -7 pieczarek,
1/2 czerwonej papryki,
1 szkl śmietany kremówki,
3 ząbki czosnku,
sól. pieprz.



Przygotowanie

Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na głębokiej patelni (bez tłuszczu), dodac pokrojone w drobniutkia kostkę filety. Smażyć nie dodając tłuszczu i często mieszając.
Gdy kurczak się zrumieni wrzucamy pokrojone w plastry pieczarki i pokrojona w kostkę paprykę. Po chwili dodać wyciśnięty czosnek. Smażyc aż warzywo zmięknie.
Zalewamy śmietaną, przyprawiamy solą i pieprzem, zmniejszamy gaz i gotujemy 5 min.
Makaron gotujemy (al dente) i zaraz po przepłukaniu wrzucamy do sosu.
Mieszamy i wcinamy.

Przepis mam od koleżanki z pracy ale pozwoliłam sobie wpisać do swojej książki bo jest pycha

wtorek, 13 marca 2012

Lazanki wigilijne

Składniki

1 kg kaputa kiszona
0,5 kg makaron paski
5 dkg grzby szuszone
2 cebule
15 dkg margaryna
piepsz sol



Przygotowanie

kapuste ugotowac,grzyby ugotowac,makaron(lamiemy w malom kostke) ugotowac( ale tak zeby niebyl za mienki)Z ugotowanej kapusty robimy kule(wyciskajonc wode)kroimy kapuste jak najdrobniej.Grzyby plukamy i tez drobno kroimy.Drobno pokrojonom cebule dusimy na margarynie az bendzie przezroczysta(szklana)dodajemy pokrojone grzyby,sol i piepsz,dusimy to okolo 15 min.Dodajemy pokrojonom kapuste i mieszamy 3 min.Dodajemy oplukany makaron i mieszamy az makaron bendzie cieply.

Kruche jabłkowe pierożki

Składniki

*  30dag mąki (1,5 szklanki) + do podsypania stolnicy
*  15dag masła
*  5 łyżek cukru
*  2 żółtka
*  2 łyżki gęstej śmietany
*  6 jabłek
*  szczypta cynamonu
*  cukier puder





Przygotowanie

Mąkę przesiać, dodać masło, posiekać. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Chłodzić w lodówce przez 30 minut. Obrać jabłka i podzielić na 8 lub 12 części. Posypać lekko cynamonem. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 0,5cm i wykrawać krążki. Kłaść kawałek jabłka na krążku i zawinąć jak pieróg. Pierożki układać na natłuszcznej blasze i piec w 200 stopniach do uzyskania złotego koloru. Posypać cukrem pudrem.

Szybki deser, który zawsze wyjdzie i niewiele kosztuje. Smacznego!

poniedziałek, 12 marca 2012

Napoleonka z szynką- zupa

Składniki


20 dag pieczarek
półtora litra bulionu mięsnego 
20 dag szynki
po 3 dag masła i mąki
szczypta natki
olej
sól i pieprz do smaku 




Przygotowanie

Szynkę pokrój w paski. Pieczarki drobno pokrój - podsmaż na oleju. Zalej bulionem, dodaj szynkę - zagotuj. Mąkę zrumień na maśle, połącz z zupą, przypraw chwilę pogotuj. Posyp natką. 

Smacznego :)

Udka w sosie keczupowo-musztardowym

Składniki

6 udek z kurczaka
5 lyzek plynnego miodu
2 lyzki sosu Worcester
1 lyzka sosu sojowego
9 lyzek ketchupu
2 lyzki musztardy
300 g malych pomidorow lub pomidorow z puszki



Przygotowanie

1. Piekarnik nagrzac do 200°C.

2. Udka poprzecinac na pol, zdjac skore.

3. Miod wymieszac z sosem Worcester, sosem sojowym, ketchupem i musztarda. Kawalki kurczaka i marynate wlozyc do duzego worka do mrozenia i dobrze wymieszac. Marynata powinna przykryc kazdy kawalek kurczaka. Jeszcze lepiej jesli zostawimy mieso w marynacie na cala noc.

4. Mieso ulozyc w formie do zapiekania. Piec 20 minut, nastepnie odwrocic i piec nastepne 20 minut. Czas pieczenia zalezy od wielkosci udek.

5. Na koniec dajemy pomidory i zapiekamy jeszcze 5 minut.

Podawac z ryzem lub z ziemniakami.



                         

Ciastka francuskie z gruszką

Składniki


• Ciasto francuskie mrożone
• Gruszki klapsy
• cynamon
• cukier puder
• cukier kryształ
• jajko



Przygotowanie

Ciasto rozmrozić i lekko rozwałkować.
Pokroić w dowolne kwadraty, gruszki przekroić na połówki, obrać i wydrążyć gniazda nasienne.
Ułożyć połówki gruszek na cieście, posypać leciutko cynamonem.
Złączyć rogi palcami, posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać cukrem kryształem.
Piec w 200-220 st C około 20-25 min

Smacznego.
Polecam ciastka są pyszne i szybkie.

kurczak w czosnku

Składniki

1 kurczak
6 główek czosnku
2 łyżki masła
sól i pieprz



Przygotowanie

pokrojonego kurczaka nacieramy solą i pieprzem, wkładamy z nie obranymi ząbkami czosnku na rozgrzane w szybkowarze masło i wlewamy 0,5 szklanki wody.ogrzewamy 15 min od momentu wzrostu ciśnienia.Podajemy z grzankami posmarowanymi uduszonym w szybkowarze czosnkiem.



przepis pochodzi z książki o szybkowarach

Orzechowo-owocowe impresje

Składniki



Biszkopt kakaowy:
5 jaj
3/4 szk cukru
3/4 szk mąki tortowej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Placek orzechowy:
1 szk orzechów włoskich
5 białek
1/2 szk cukru 
1 łyżka mąki

Mas budyniowo-karmelowa:
1/2 l mleka
5 żółtek
2 budynie (jasne)
1 galaretka cytrynowa
1 kostka margaryny(250 g)
2 łyżki kakao
2-3 łyżki spirytusu
1 puszka masy krówkowej lub
 mleko skondensowane  gotowane  2 godziny 

Dodatkowo:
mała paczka rodzynek
2-3 łyżki spirytusu
słoik galaretki porzeczkowej albo innej wg.upodobań
 dowolne owoce-czarna porzeczka lub wisnie drylowane (z kompotu)
1 puszka mandarynek
1 szk krokantu orzechowego
blaszka40x30



Przygotowanie

1. Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie ,osączyć na sicie.Owoce wyjąć z kompotu i odcedzić (można użyć mrożonych),razem z rodzynkami zalać spirytusem i zostawic na kilka godzin pod przykryciem .Najlepiej włożyc je do słoika,szczelnie zakręcić tak aby można nim bylo delikatnie potrząsać.

2. Upiec biszkopt wg.zasad sztuki kulinarnej .

3. Bialka ubić ,dodać cukier i potarte orzechy wymieszane z mąką.Upiec na takiej samej blaszce jak biszkopt.temp.180C ok.40 min.

4. Z mleka , proszku budyniowego i żółtek ugotować budyń.
   Do gorącego wsypać!! galaretkę i energicznie mieszać do       rozpuszczenia proszku.Odstawić do ostygnięcia.
Margarynę utrzeć z masą karmelową  , dodać ugotowany i ostudzony budyń oraz kakao roprowdzone spirytusem .

5.  Ciemny biszkopt przekroić na dwi części,skropić pozostałym z moczenia owoców i rodzynek spirytusem,posmarować galaretką z czarnej porzeczki lub innym dżemem.

6. Kolejność warstw:

1/2 ciemnego biszkoptu
1/2 masy + 1/2 owoców i rodzynek
 ciasto orzechowe
1/2 masy kremowej z której odkładamy 3 łyżki do posmarowania wierzch ciasta i pozostałe rodzynki z owocami
reszta biszkoptu
reszta kremu -rozsmarować na cały placek i teraz dekorujemy wg.uznania cząstkami mandarynek i krokantem albo polewą .

7. Krokant:

1 szk.orzechów pokruszonych
2 łyzki cukru
1 łyżka masła
Masło roztopić na patelni,wsypać cukier i pomielone orzechy mieszając zrumienić wszystko.Uwaga może się przypalić,należy nie pozostawiać bez nadzoru.

Pozostaje nam poczekać, aż ciasto odpocznie po naszych zabiegach i już można kroić i się częstować .

          Smacznego

niedziela, 11 marca 2012

wieprzowina lub drob w sosie slodko kwasnym

Składniki

mieso wieprzowe drobiowe lub mieszane ok 0,5 kg( zalezy jak kto lubi)
1 papryka
20 dkg pieczarek
1 duza cebula
1 puszka ananasa w plastrach
przyprawa do kuchni chinskiej
koncentrat pomidorowy
kukurydza
1 marchewka
4 zabki czosnku
sol, pieprz
pieprz cayen

Sos:
sok z ananasa
1,5 łyżki maki ziemniaczanej
kostka rosołowa
sok z kukurydzy
sol, pieprz,
lyzeczka octu
1 lyzka cukru



Przygotowanie

misko kroimy w kawaleczki obsypujemy przyprawa do kuchni chinskiej, odstawiamy na 20 min do lodówki w tym czasie kroimy pieczarki, cebule marchewke, papryke, i wrzucamy do garnka,pozniej dodajemy obsmazone miesko i wrzucamy do warzyw dodac ananasa pokrojeonego w trojkaciki. dusimy az papryka bedzie lekko miekka. dodajemy wymieszane wczesniej skladniki sosu oraz koncentrat pomidorowy, mieszamy od czasu do czasu, doprawiajac do smaku przyprawami wg gustu

smacznego

Domowy kompot z czarnej porzeczki

Składniki



1 litr owoców czarnej porzeczki
2/3 szklanki cukru
woda





Przygotowanie

Owoce cukier wkładamy do garnka i zalewamy wodą dużo po wyżej poziomu owoców. Gotujemy aż owoce zaczną pękać. Ostudzić i pić.

sobota, 10 marca 2012

proste ciasto na pizzę

Składniki

Pyszna domowa pizza lepsza niż z restauracji, ciasto zawsze wychodzi Bardzo szybko się robi!

Składniki na 2 pizze giganty kwadratowe o przekroju 50cm na średnim cieście lub 3 pizze tego samego rozmiaru na cienkim cieście.


Składniki na ciasto:



1 kg mąki
ok 300 - 400 ml wody (niepełne 2 szklanki) lub wody mineralnej gazowanej
100g drożdży (kostka)
6 łyżek oleju
łyżeczka soli
pół łyżeczki cukru

Cisto można przygotować raz zostawić do wyrośnięcia podzielić na 3 części i zamrozić. Po rozmrożeniu jest jak świeże, można ewentualnie dognieść odrobinę mąki jeśli będzie zbyt wilgotne i od razu rozprowadzić na blachę. Po rozmrażaniu nie odstawia się drugi raz do wyrośnięcia.







Przygotowanie

Przygotowanie drożdży:
Letnią wodę wlać do miseczki, pokruszyć droższe, dodać cukier pomieszać.
Bez cukru:
Wodę mineralną gazowaną wlać do miseczki pokruszyć drożdże i wymieszać.

Ciasto można przygotować na 2 sposoby:

PRYGOTOWANIE W ROBOCIE KUCHENNYM:
Wszystkie składniki wsypać od razu w podanej ilości, mieszać na wolnych obrotach aż do utworzenia jednolitej kuli ciasta. Gotowe ciasto będzie odchodzić od ścianek naczynia.

RĘCZNIE:
Jeśli robisz ciasto pierwszy raz dobrze jest jednak ugniatać ręcznie możesz w trakcie podlewać wodą bądź podsypywać mąką jeśli ciasto jest za suche lub zbyt wodniste.
Mąkę przesiać do miski, zrobić dołek i wlać tam wodę z drożdżami, osolić. Dodać 6 łyżek oleju. Wyrabiać aż przestanie się kleić do rąk.

Odstaw do wyrośnięcia ok 15 minut. W tym czasie przygotuj sos i składniki. Rozłóż ciasto na blaszce, posmaruj sosem, nałóż ulubione składniki składniki.




Pieczenie:
Grube ciasto ok 180 - 190 stopni - 30minut.
Cienkie ciasto 200 - 220 stopni - 15 minut.

Pierś indyka z oliwkami

Składniki

6 kotletów indyczych (ewent. z kurczaka)
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
po 1 słoiczku oliwek zielonych i czarnych
sok z 1 małej cytryny
1 szklanka białego wytrawnego wermutu
garść posiekanej zielonej pietruszki
sól, pieprz
olej do smażenia



Przygotowanie

Z piersi indyka wykroić w poprzek włókien kotlety, lekko rozbić, posolić, popieprzyć, usmażyć na oleju i przełożyć na talerz. Na patelnię dolać trochę oleju i zeszklić cienko pokrojoną w półplasterki cebulę i 2 zmiażdżone ząbki czosnku. Do usmażonej cebuli wlać wermut, zagotować, szybko zmniejszyć ogień, przykryć na 2 - 3 minuty. Po tym czasie włożyć usmażone kotlety, wlać sok z cytryny, włożyć odsączone oliwki, doprawić solą i pieprzem, zagrzać, posypać natką.. Można sos zagęścić niewielką ilością mąki.
Podawać z ryżem.

Przepis pochodzi z książki Frances MAYES - Pod słońcem Toskanii - wyd. Prószyński i S-ka, 1999 r.

piątek, 9 marca 2012

Sałatka -płonące sombrero-

Składniki

2 piersi z kurczaka,
3 łyżki oliwy z oliwek,
1 puszka kukurydzy konserwowej,
60 dag ziemniaków,
2 łyżki posiekanej papryki konserwowej,
100 ml ketchupu,
1 łyżeczka sproszkowanego chili,
sól, pieprz i cukier do smaku.



Przygotowanie

Piersi z kurczaka umyć i osuszyć. Natrzeć solą i obficie posypać pieprzem. Obsmażyć na rozgrzanej oliwie ze wszystkich stron na złoty kolor. Wystudzić. Pokroić w kostkę. Ziemniaki umyć i ugotować w łupinach. Wystudzić, obrać i również pokroić w kostkę. Połączyć z osączoną z zalewy kukurydzą, oliwą ze smażenia i posiekaną papryką. Dodać sproszkowane chili. Zalać ketchupem. Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Dokładnie wymieszać. Przełożyć w chłodne miejsce na 30 min. P.S. Proponuję ograniczyć ilość przyprawy chili. Dla niektórych wersja oryginalna może być zbyt piekielna.

sałatka z tuńczka

Składniki

1 puszka tuńczyka w oleju
1 woreczek ryżu
kukurydza konserwowa
drobno posiekana cebulka
majonez
przyprawy w/g uznania
np.  sól,pieprz ,jarzynka



Przygotowanie

ryż ugotować w/g przepisu na opakowaniu i ostudzić rozsypany na tacy.Tuńczyk rozdrobnić widelcem i dodać pozostałe składniki. Na końcu połączyć z majonezem (ilość majonezu jak kto lubi).

Ciastkowe ciasto

Składniki

115g ciemnej czekolady115g masla2 lyzki smietany225g ciastek (ja uzywam digestive, ale jakiekolwiek "proste"ciastka [bez czekolady albo innych dodatkow] mozna uzyc30g rodzynek55g platkow migdalowych55g lukrowanych wisienek




Przygotowanie

Wyloz forme do pieczenia folia (wytnij wiekszy kawalek niz forma)Pokroj wisienki. Wloz ciastka do miski i pokrosz je na malutkie kawaleczki.Wloz czekolade do garnuszka, dodaj maslo i smietane, gotuj na malym ogniu, az czekolada sie rozpusci.Dodaj migdaly i rodzynki do ciastek i wymieszaj. Nastepnie dodaj czekoladowy sos i wszystko dokladnie wymieszaj.Przeloz ciasto do formy i scisnij ze soba. Zakryj ciasto reszta foil tak zeby cale bylo zakryte.Wloz do lodowki na 2 godziny, az bedzie twarde. Wyciagnij z formy i odwin z foili.DELEKTUJ SIE!!
Pyszne z lodami wanilliowymi.

środa, 7 marca 2012

ciasto Ambasador

Składniki

kostka margaryny
6 łyżek wody
1,5 szkl cukru
3 łyżki kakao
6 jaj
szkl mąki
200 g wiórek kokosowych
2 łyżeczki proszku do pieczenia



Przygotowanie

Rozpuścić masło z wodą, pół szklcukru i kakao. Masę zagotować. Po przestudzeniu dodać 6 żółtek, mąkę, pr. do pieczenia oraz pianę ubitą z 3 białek.
Całość dokładnie wymieszać.
Pianka kokosowa: 3 białka ubić z szkl. cukru, dodać wiórki kokosowe. Piankę wyłożyć na ciasto, piec przez 45 min w temp 180 st C

wtorek, 6 marca 2012

Indyk w sosie cytrynowym

Składniki

30 dkg piersi z indyka
2 marchewki
1 pęczek dymki(cebukli ze szczypiorkiem)
2 łyżki oliwy
1 szklanka bulionu
200 g śmietanki
2-3 łyżki soku z cytryny
2-3 łyżki jasnej zasmażki
Dodatki: makaron ,plasterki cytryny,zielona pietruszka



Przygotowanie

Piersi z indyka pokroic na małe kawałki.Marchew obrać i pokroić drobno w słupki.dymkę posiekać.Rozgrzać oliwę w dużym rondlu i mażyć mięso razem z marchewką i dymką.Ggy indyk i warzywa się zrumienią.doprawic solą  i pieprzem,a następnie zalać rosołem.Gotować 5 min na małym ogniu.Dodac śmietanę ,sok z cytryny ,zagotowac.Zagęścić sos i zagotować .Podawać z makaronem ,przybrane plasterkami cytryny izieloną pietruszką.

Knedle z morelami

Składniki

100 g masła
skórka otarta z 1 cytryny
40 g cukru
sól
250 g twarożku homogenizowanego
170 g mąki
8 dojrzałych moreli
8 kostek cukru
50 g tartej bułki
20 g cukru pudru
 



Przygotowanie

Utrzeć na pianę mikserem ręcznym 60 g masła, skórkę cytrynową, cukier i szczyptę soli. Domieszać twarożek i mąkę, odstawić ciasto w chłodne miejsce. Morele umyć, przekroić na połowę, wyjąć pestki, a zamiast nich włożyć w to miejsce po l kostce cukru. Ciasto podzielić na 8 porcji i zwilżonymi dłońmi zawijać w nie morele. Zagotować wodę i do niej knedle nie przerywając wrzenia wody i gotować ok. 20 minut. Są ugotowane, kiedy wypłyną na powierzchnię wody. Wyjmować knedle łyżką cedzakową. Uprażyć na patelni tartą bułkę l roztopić masło, polać knedle. Zwilżonymi dłońmi uformować ciasto na placuszki, w które zawinąć morele.
Podawać posypane cukrem pudrem.

Sałatka z tunczykiem i kiłkami sojowymi

Składniki

1 puszka tunczyka w sosie własnym
1 puszka kiełków sosowych
1 szklanka ryzu ugotowanego na sypko
1 mały słoiczek majonezu
4 jaja ugotowane na twardo
peczek zielonej pietruszki
1 łyzka drobno pokrojenego pora



Przygotowanie

Tunczyka i kiełki osaczyc z zalewy.jaja drobno pokroic,połączyc z pozostałymi składnikami.Dodać majonez,posypać zieleniną.

Pyszne Ziutki Orzeszki

Składniki

Ciasto:

4 jaja
1 szkl. cukru
2 margaryny ( o niskiej zawartosci tluszczu) najlepsza jest ''margaryna zwykla''
1 kg maki
2 lyzeczki sody
2 lyzeczki proszku do pieczenia


Masa:

2 szkl. cukru
1 szkl. mleka
2 cukry waniliowe
3 lyzki kakao
2 kostki margaryny j/w
wodka/ ajerkoniak
1/2 kg. mleka w proszku




Przygotowanie

Ciasto:

4 jaja  dobrze zmiksowac z 1 szkl. cukru. Jak juz bedzie dobrze wymieszane dodac 2 roztopione margaryny ( ostudzone), do tego 1 kg maki juz z soda i proszkiem wymieszana. Ciasto odstawic na ok. 30 min. w chlodne miejsce...




Masa:


2 szkl. cukru + szkl. mleka + cukry waniliowe zagotowac razem. Od czasu zagotowania jeszcze jakies 7 min. na malym ogniu. Po zdjeciu z ognia dodac 3 lyzki kakao. Do tego wrzucic 2 margaryny i mieszac do czasu az sie rozpuszcza. Na koniec dodac wodki ( 100-150 ml) i mleko w proszku. Wymieszac i zostawic do ostygniecia...

Jesli po odaniu wodki masa nie bedzie chciala zgestniec mozna dosypac jeszcze mleka w proszku lub orzechy zmielone, wiorki kokosowe...do wyboru.


Formowac sredniej wielkosci kuleczki i wkladac do rozgrzanej patelenki, zacisnac, trzymac przez chwilke. Nakladac mase do obu polowek- wygladzic nozem zeby masa nie wychodzila. Mozna tez zanurzac polowki w czekoladzie i we wiorkach ... REWELACJA !!!! 


Smacznego....

poniedziałek, 5 marca 2012

Wiśniówka Ewki

Składniki



Ilość składników na 5 litrowy słój.

Wiśnie wydrylowane świeże lub mrożone, w ilości takiej, aby zajęły trochę więcej niż połowę słoja,
500 ml miodu
Garść suszonych śliwek,
Garść rodzynek,
kopiata łyżka cynamonu,
10-15 sztuk goździków
Cukier waniliowy
Spirytus i wódka w równych częściach, aby pół na pół zalać wiśnie do pełna.





Przygotowanie



Wiśnie wsypać do słoja, jeśli mamy pestki po wydrylowaniu możemy dodać garść w całości.
Na wiśnie dodać pozostałe składniki, wlać miód i zalać spirytusem z wódką, tak by cały słój był pełny.
Słój zakręcić szczelnie i odstawić w ciemne miejsce, z dala od kaloryferów i innych urządzeń emitujących ciepło.
Tak niech sobie stoi co najmniej 3 miesiące.
Po tym czasie zlewamy alkohol do butelek, albo baniaczków.
Musi się jeszcze sklarować, więc po wstępnej degustacji, zakręcamy i odstawiamy do sklarowania.

Po sklarowaniu, musimy zlać przez wężyk do czystych butelek, to co nad osadem.



Utopenec

Składniki

serdelki lub grubsze krótkie parówki - oryginalnie powinny być czeskie "spekacky"
cebula
według gustu może być papryka
woda
ocet
przyprawy:sól, pieprz ziarnisty,ostra i słodka papryka, chili, czosnek, ziele angielskie, liście laurowe, kolendra i takie jak ktoś lubi





Przygotowanie

Wykonanie jest bardzo proste.To doskonała przekąska do piwa i alkoholu. Wśród moich znajomych robi furorę - zawsze się pytają czy będą utopence. To niekonwencjonalny sposób podania banalnych serdelków.
Z doświadczenia (po wypróbowaniu kilku rodzajów kiełbasek i z braku czeskiego oryginału) najlepsze były małe parówki drobiowe z morlin.

 Ilość serdelków uzależniona jest od apetytu. Ja wykonuje w słoiku 3 litrowym z 1 kg serdelków na szklankę octu i 3 szklanki wody.

Serdelki obrać z folii, ponakrawać wzdłuż. Cebulę obrać, przekroić na pól, pokroić na talarki. Do środka każdego serdelka włożyć po kawałku pokrojonej w plastry cebuli i ewentualnie papryki, spiąć wykałaczką. Ułożyć w słoiku (wielkość słoika zależy od ilości serdelków), pozostałą paprykę i cebulę lub nawet dodatkowo jedną skrojoną wrzucić do słoika.

W międzyczasie przygotować zalewę octową. Zależy od ostrości: dla zalewy ostrej 10% ocet rozcieńczać w stosunku 1:3, dla zalewy łagodnej dolać więcej wody lub zastosować ocet o mniejszym stężeniu. W tej chwili w sprzedaży są octy smakowe, można eksperymentować aż się utrafi na ten najbardziej odpowiadający gustom smakowym.
Wodę z octem i przyprawami zagotować. Po przestudzeniu zalać serdelki.

odstawić na trzy dni, po tym czasie utopence gotowe do spożycia, przechowywać wtedy w lodówce.

Życzę smacznego


niedziela, 4 marca 2012

Cytrynówka - świetny trunek

Składniki



1 kg cytryn
0,3 l wody
0,5 l spirytusu
0,3 kg cukru
ewentualni łyżka miodu




Przygotowanie

Cytryny podzielić 2 szt.  na prawo 1 szt na lewo . Te z prawej obrać dokładnie ,podzielić na ósemki ,te z lewej wyparzyć we wrzątku ok 1 min.,następnie pokroić ze skórką w plasterki . Wszystkie cytryny wrzucić do do garnka i ubić tłuczkiem do ziemniaków lub tym co mamy pod ręką .
Wodę zagotować z cukrem,wystudzići wlać do garnka z cytrynami dodać spirytus ,wymieszać i odstawić na 24-30 godzin .Następnie przecedzić przez gazę i dobrze odcisnąć.

Trunek spożywać w miłym towarzystwie i w rozsądnych ilościach bo jest zdradziecki

Francuska sałatka pieczarkowa

Składniki

10 młodych pieczarek
1 łyżka soku z cytryny
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz
1/2 łyżeczki ziół do sałatek
posiekana natka pietruszki





Przygotowanie

Pieczarki obgotować 5 -7 min w wodzie i przestudzić. Pokroić w cienkie plasterki. Dodać posiekany czosnek, sól i pieprz oraz posypać drobno posiekaną natką pietruszki. Oliwę z oliwek połączyć z sokiem z cytryny. Dodać zioła, wymieszać i polać sałatkę. Odstawic na 15 min.
Smacznego.


Fasolka po Toskańsku - Szybka Prosta i Pyszna

Składniki

 



2 puszki dużej białej fasoli Jaś (lima beans) 540 ml każda
4 duże łyżki oliwy z oliwek
4 duze ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
2 duże dojrzałe pomidory
1 puszka pomidorów 540 ml w zalewie z włoskimi przyprawami
8 dużych świezych liści bazyli
1 duża łyżka świeżej natki pietruszki drobno posiekanej
Sól i pieprz do smaku




Przygotowanie

  
Na patelni na średnim ogniu rozgrzać oliwę, wrzucić czosnek i smazyć 1 minutę. Następnie dodać obrane ze skórki i pokrojone w drobną kostkę pomidory, pomidory z puszki razem z zalewą, bazylię, sól i pieprz do smaku. Gotować około 20 minut do częściowego zgęstnienia sosu. Dodać fasolkę odcedzoną i przepłukaną pod zimną wodą. Gotować na malym ogniu około 20 minut. Na końcu dodać natkę, sól, pieprz do smaku i dobrze wymieszać.
Podawać z chlebem, makaronem, ryżem, mięsem lub ziemniakami. Smakuje SUUUPER!!!
Gorąco Polecam!!!

sobota, 3 marca 2012

Zając w orzechowej panierce i sosie chrzanowym

Składniki

2 combry zajęcze z kością 
włoszczyzna
5 łyżek oleju
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki jagód jałowca
6 ziaren pieprzu
12 listki laurowe
po 2 łyżki ginu, porto, chrzanu
sól, pieprz

Panierka:
1 goździk
2 jagody jałowca
150 g orzechów włoskich
150 g miękkiego masła
bułka tarta  



Przygotowanie

Mięso oddzielić od kości, umyć, osuszyć. Kości podzielić na małe kawałki. Włoszczyznę obrać, umyć, pokroić w kostkę. Kości zrumienić na połowie oleju, dodaćwarzywa, smażyć ok. 5 min, dodać koncentrat pomidorowy z 3 szklankami wody, przyprawy. Gotować na małym ogniu, aż do wyparowania 1/2 płynu.

Przygotować panierkę:

orzechy, goździk i jagody jałowca zmielić w młynku, utrzeć z  masłem, dodać tyle bułki, by panierka nie była zbyt gęsta i dała się rozsmarować. Wywar na kościach przecedzić (odlać 1/2 szklanki), dodać chrzan, gin, porto, gotować przez ok. 3-5 min na dużym ogniu, odstawić. Combry oprószyć solą i pieprzem, zrumienić na oleju, dodać odlany wywar, wstawić do piekarnika. Piec 20 min w temp 220°C. Mięso wyjąć, posmarować panierką, smażyć na patelni 5 min, aż panierka się zrumieni. Sos podgrzać. Mięso podawać pokrojone w plasterki, polane sosem.

piątek, 2 marca 2012

Deser lodowy na niedziele wg Różyczki

Składniki

1 litrowe opakowanie lodów waniliowych(lub wg uznania)
4 kiwi
2 duże pomarańcze
1 szklanka mrożonych malin
1 szklanka mrożonych truskawek
1 szklanka mrożonego agrestu
cukier puder do smaku
1/4 szklanki wrzącej wody



Przygotowanie

Wszystkie owoce wsypać do garnka,puder wymieszać z wrzącą wodą ,wlać do owoców ,ugnieść lekko pałką lub tłuczkę ,jak troszkę zmiękną zmiksować.
Lody podzielić na porcje, ułożyć na talerzykach lub pucharkach,polać musem owocowym,udekorować kiwi i pomarańczami.
Smacznego pychotka

Sałatka z tuńczykiem i selerem naciowym

Składniki

-1  seler naciowy
-6 jajek
-2 puszki tuńczyka sałatkowego
-majonez
-sól, pieprz do smaku



Przygotowanie

Jajka ugotować, ostudzić, pokroić w drobną kosteczkę. Seler umyć, obciąć twarde końce i drobno posiekać. Wszystko wymieszać z tuńczykiem i 3-4 łyżkami majonezu. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Uwaga: najsmaczniejsze po kilku godzinach lub na drugi dzień, gdy składniki się " przegryzą" ;-)

U nas w domu uwielbiamy tę sałatke- ma oryginalny smak, a równoczesnie jest lekka i znika błyskawicznie.
Smacznego!

Ruloniki z szynki

Składniki

15 plastrów okrągłej szynki
2 jajka
4 średnie ziemniaki
szczypior
1 łyż majonezu
1 łyż kwaśnej śmietany
1 łyż musztardy francuskiej
sól, pieprz




Przygotowanie

Ziemniaki i jajka gotujemy, studzimy, następnie zetrzeć na tarce, doprawić solą, pieprzem, dodać posiekany szczypior, majonez, śmietanę, musztardę, wymieszać.
Masą posmarować szynkę, zawinąć rulonik, każdy związać szczypiorkiem.
Smacznego.

czwartek, 1 marca 2012

Tanie i Szybkie Kotleciki z kapusty

Składniki

Średnia główka kapusty1 namoczona w mleku bułka1 jajko1 cebula1 łyżka masłasól i pieprztatra bułka do obtaczaniatłuszcz do smażeniamożna dodać ziół i przypraw do mięs... są wtedy równie pyszne





Przygotowanie


kapustę pokroić na ćwiartki, zalać wrzątkiem, posolić i ugotować. Kiedy będzie miękka odcedzić i drobno posiekać. Dodać odciśniętą bułkę, jajko, sól i pieprz. Cebulę pokrojoną w kosteczkę zeszklić na oleju i dodać do masy. Wymieszać i formować małe kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu. Podawać z sosami np. pomidorowym lub czosnkowym i surówką...


Gulasz madziarski - wołowy

Składniki


1,5 kg mięsa wołowego na gulasz (najlepsza pręga)
0,5 kg cebuli
6 ząbków czosnku
2 suszone papryczki

1 łyżka maggi
1 łyżka wegety
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka papryki ostrej
1 łyżeczka kminku
1 łyżka przyprawy do gulaszu KOTANYI
4 listki laurowe
6 ziarenek ziela agielskiego

2 łyżki mąki
2 łyżki smalcu





Przygotowanie

Mięso oczyścić z błon, pokroić na kawałki 2cm/2 cm. Przełożyć do miski i wsypać wszystkie przyprawy i wymieszać.

Dołożyć mąkę i znowu dokładnie wymieszać tak aby każdy kawałek mięsa był opruszony mąką.

W dużym garczku rozgrzać smaleć i wrzucic do niego mięso razem z pozostałą mąka i przyprawami, które zazwyczaj zostają na dnie miski. Podsmażyć mięso na złoto ciągle mieszając. W tym czasie obrać cebulę i czosnek. Cebulę pokroić w sporą kostkę a czosnek przeciąć na pół.
Dołożyć do podsmażonego mięsa razem z papryczkami i podsmażać jeszczę chwilę do momentu, aż cebula zacznie sie lekko szklić.

Dolać wody, tak aby mięso było przykryte i gotować na m,ałym ogniu około 1,5 godziny co jakiś czas mieszając i uzupełniając wodę. Mięso musi być miekkie i kruche. Cebula i czosnek powinny się rozgotować. Czas gotowania zależy również od swieżości mięsa.

Gulasz jest bardzo dobry, nawet nie tak bardzo pikantny na jaki by się wydawał. Zawsze gdy robię z tej porcji zostaje mi jeszcze gulaszu do mrożenia.
Zamiast przyprawy do gulaszu można dodać troszkę więcej papryki i około łyżeczki majeranku.
Podajemy oczywiście z czym tylko mamy ochotę a wersji jest wiele : z ziamniakami, kluskami, kaszą, itp.


Smacznego