poniedziałek, 27 lutego 2012

Miodownik "Gdański" świąteczny

Składniki

na ciasto:
1/2 kg miodu,
1 szklanka cukru,
1 kostka margaryny albo masła,
5 jaj,
1/2 kg mąki,
2 łyżeczki sody
krem
1 kostka masła,
1/2 litra mleka,
budyń wiśniowy albo malinowy,
do nasączenia:
mocny napar kawy naturalnej
i
czekolada gorzka - na polewę, chyba że macie własny wypróbowany przepis na polewę,
migdały sparzone wrzątkiem i obrane



Przygotowanie

1. w garnku rozpuścić miód, do gorącego dać margarynę i cukier, mieszając zagotować i wyłączyć,
2. do przestudzonej masy dodawać po jednym jajku i po trochu mąki z sodą.(pierwotnie kręciło się pałką aktualnie mikserem- masa będzie bardzo gęsta)
3. garnek z masą przykryć i odstawic w chłodne miejsce na tydzień
4. po tygodniu ciasto przełożyć do okrągłej dużej tortownicy(przepis pierwotnie był na prodiż) i piec w 180-190 stopniach, ponad godzinę ale sprawdzac patyczkiem. Jak będzie miał za gorąco to z wierzchu się spali a w środku będzie surowy
5. po upieczeniu i wystudzeniu przekroić na tyle krążków na ile się uda, krążek dolny zostawić na górę - bo najrówniejszy
6. krążki ciasta nasączać mocnym naparem z kawy i przekładać kremem sporządzonym z masła i budyniu,( masło w makutrze rozetrzeć pałką i stopniowo dodawać ugotowany i wystudzony budyń )
7. ostatni krążek również nasączyć, rozsmarować na nim polewę (ostatnio daję czekoladę rozpuszczoną na parze) i poukładać migdały.

przepis rodzinny od zawsze, a że od zawsze mieszkamy w Gdańsku stąd nazwa.

Makaron z truskawkami -M-

Składniki

- makaron (nitki)
- truskawki
- śmietana 18%
- cukier




Przygotowanie

Makaron ugotować, truskawki rozgnieść widelcem. Gotowy makaron wymieszać z truskawkami polać śmietaną i posypać cukrem :)

Pyszne i szybkie danie :)

niedziela, 26 lutego 2012

Kurczak o indyjskiej nucie w sosie curry kasiuli

Składniki

 



1 podwójna pierś z kurczaka
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka słodkiej papryki
vegeta


2 duże cebule
1 duża czerwona papryka


 1/4 łyżeczki nasion kozieradki
ok. 6 listków curry
½  łyżeczka mielonego imbiru
½ łyżeczka mielonej kurkumy
1 łyżeczka chili
½  łyżeczka mielonych nasion kminku
½ łyżeczki mielonego kardamonu
½ łyżeczki mielonego cynamonu

 



400 ml bulionu (400 ml wody +1 kostka rosołowa)
1 szklanka śmietany 36 %
olej do smażenia





Przygotowanie

 

Piersi kroimy w większą kostkę, posypujemy posiekanym czosnkiem, papryką i vegetą. Na oleju podsmażamy kozieradkę i listki curry. Po ok. 2 min dodajemy pocięte w pióra cebule i przyprawy: imbir, kurkumę, chili, kminek, kardamon i cynamon. Dodajemy kurczaka, dokładnie mieszamy, by przyprawy pokryły mięsko.  Smażymy, gdy kurczak nam się zrumieni dodajemy paprykę pociętą w paski. Smażymy jeszcze chwilę. 

Zalewamy bulionem. Gotujemy ok. 20 min.

Dodajemy śmietanę. Podgrzewamy, aż cała potrawa zgęstnieje.

 Podawać z chlebem naan lub z ryżem.

Pyszna potrawa o intensywnym aromatycznym smaku i zapachu z lekką nutą słodyczy!

Smacznego

Sałatka z pierożkami

Składniki

1opakowanie pierożków tortellini z mięsem
4 pomidory
40dkg szynki
pęczek zielonej cebulki
1 jogurt naturalny 400g
2 łyzki majonezu
2 ząbki czosnku
wegeta,pieprz,sok z połowy cytryny, szczypta cukru



Przygotowanie

Pierozki ugotować wg. przepisu.Szynkę pokroić w dużą kostke <ok.1cm bok>
Pomidory też w grubą kostke, cebulke posiekać.Wszystko połączyć dodać jogurt,majonez , przyprawy i zgnieciny czosnek.Wymieszać,

Capuccino

Składniki

Biszkopt:
4 jaja
szklanka cukru
4 łyżki oliwy
szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa:
1/2 margaryny
2 żółtka + 1 jajko
2 łyżki żelatyny
1 szklanka mleka w proszku
1/2 szkl. cukru
2 serki homogenizowane waniliowe
spirytus (w zależności od upodobań)
opakowanie kawy capuccino


2 paczki biszkoptów okrągłych

Polewa:
3 łyżki mleka
płaska łyżka kakao
3/4 szkl. cukru
1/2 kostki masła



Przygotowanie

Upiec cienki biszkopt. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać żółtka, mąkę, oliwę i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać, wlać do blaszki (ja piekę w blaszce o wymiarach 21x32) wyłożonej papierem do pieczenia i upiec.
Jeżeli ktoś ma swój wypróbowany przepis na biszkopt, to może go zrobić po swojemu.


Rozpuścić kawę w 2.5 szkl. gorącej wody

Ubić na parze 2 zółtka + 1 jajko z cukrem

Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody

Masło utrzeć, do masła dodawać naprzemian serki homogenizowane z mlekiem w proszku. Następnie dodawać po trochu ubite na parze żółtka i cały czas miksować. Do żelatyny dodać 1/4 szkl. gorącej wody i rozpuścić, wystudzić ją, cały czas mieszając, żeby nie zastygła i wlewać po trochu do masy cały czas miksując. Na końcu dodać spirytusu, miksować 
Spirytus daje bardzo dobry smak masie, więc proponuję go dodać, chociaż troszkę 
Uwaga: żelatyna ani żółtka ubite na parze nie powinny być gorące ani ciepłe bo masa może się zważyć. Powinny być wystudzone

Na biszkopt wyłożyć połowę masy, na to układać namoczone w kawie biszkopty. Na ułożone biszkopty wyłożyć drugą połowę masy i znowu warstwa biszkoptów namoczonych w kawie
Masa dość szybko gęstnieje więc należy ją nakładać w miarę szybko bo potem trochę trudniej jest ją rozsmarować
Ciasto postawić w chłodnym miejscu

Przygotować polewę: wszystkie składniki podgrzać do rozpuszczenia, ale nie gotować. Mieszać, aż polewa będzie "gładka"
Polać ciasto

SMACZNEGO, CIASTO JEST NAPRAWDĘ PYSZNE!!!!

Kokosowa, masa - krem do ciast , i deserów

Składniki

25 dag wiórków kokosowych,


1 szklanka cukru,


1,5 szklanki śmietanki,


2 białka,


1 łyżeczka soku z cytryny,


3  płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej





Przygotowanie

Wiórka mieszamy z cukrem i zalewamy śmietanką, odstawiamy na 30 minut.

Z białek ubijamy  pianę,  wykładamy na namoczone wiórki, dosypujemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy.

Tak przygotowaną masę wykładamy na podpieczone  ciasto i wstawiamy jeszcze na 20 minut do piekarnika.

 

 

sobota, 25 lutego 2012

Szybka niby chińska potrawa Gumci

Składniki

2 łyżki oleju
2 piersi z kurczaka
mrożonka warzywna (taka jak na zupę, 450g)
mrożona fasola (450g)
kawałek poszatkowanej białej kapusty
por (kawałek ok 15-20 cm)
1 duża cebula
sos sojowy
zupka chińska (Vifon czerwona)
pieprz



Przygotowanie

Piersi z kurczaka pokroić w kostkę, zamarynować w przyprawie do gyrosu. Makaron z zupki chińskiej zalać wodą, po 3-4 minutach odlać wodę, wsypać przyprawy, wymieszać. W woku rozgrzać olej, na gorącym usmażyć kurczaka ze wszystkich stron, dodać mrożonki, posztkowaną kapustę, por pokrojony w krążki i cebulę w piórka. Doprawić wszystko sosem sojowym i pieprzem, uważać z solą bo sos sojowy jest bardzo słony. Gdy warzywa będą gotowe dodać makaron, wymieszać, pozostawić na małym ogniu na 2-3 minutki.

Do zrobienia tej potrawy nie użyłam ani kropelki wody, a to że potrawa się nie przypaliła to zasługa woka.

piątek, 24 lutego 2012

Prosty pyszny deser.

Składniki

*Opakowanie 1 czekoladowego budyniu winiary z cukrem.
* paczka wiórek kokosowych
* biała czekolada
* bita smietana



Przygotowanie

Gotujemy budyń wg instrukcji. Gotowy budyń wlewamy do  połowy pucharków na lody, czekamy około 30min aż się wystudzi. Na gotowy budyń wyciskamy bita śmietanę(najlepiej z dozownika, wtedy jest wygodniej) posypujemy biała starta czekoladą, a następnie wiórkami kokosowymi, Wstawiamy do lodówki na 20 min i gotowe;)

                                                                                   Smacznego.

Ciasto z jabłkami 2

Składniki

Ciasto Kruche.
1.   2,5 szklanki mąki pszennej,( dwie i pół szkl )
2.   1,5 szkl mąki ziemniaczanej ( półtora szkl )
3.   3/4 szklanki cukru,
4.   2    jajka całe,
5.   1/2 szklanki kwaśnej śmietany,
6.   1 paczka margaryny,
7.   2 łyżeczki proszku do pieczenia,
8.   2 cukier waniliowe,
Nadzienie.
1.   2 kg jabłek, cynamon.




Przygotowanie

Wykonanie. 
Ciasto zagnieść i włożyć na dwie godziny do zamrażalnika, zamrozić,.można nawet z dnia na dzień zagnieść, to nie przeszkadza, ja tak robię
Nadzienie:
2 kg jabłek cynamon, ja jabłka zcieram na tarce z dużymi oczkami.i przesmażam również, można nie przesmażac tylko ciasto posypać troszkę bułką tartą i na to jabłka, dodająć pod koniec smażenia z łyżkę bułki tartej i trochę cukru to zależy jakie kto lubi słodkie.
Piec 40-50 w temperaturze 180 stopni

Surówka z dzieciństwa

Składniki

3-4 ogórki kiszone
2 sredniej wielkosci jabłka
pół cebuli
śmietana -18% /jogurt



Przygotowanie

Ogórki , jabłka ucieramy na tarce ( grube oczka). Dodajemy pokrojoną cebulę , doprawiamy śmietaną.

czwartek, 23 lutego 2012

napoj mleczny z serwatki lub maślanki

Składniki

Dowolne ilości .
szklanka serwatki lub maślanki
1/2 szklanki soku z kiszonej kapusty lub ogórkówposiekana natka pietruszki
sól i cukier do smaku




Przygotowanie

Wszystko razem wymieszać i gotowe. Bardzo dobrze gasi pragnienie.
SMACZNEGO

pasztet selera

Składniki

80 dag selera

3 cebule białe

2 cebule czerwone

5 dag orzechów włoskich

3 łyżki oliwy lub masła

4 - / - bułki tartej

3-5 jajek

Łyżka majeranku sól , pieprz tłuszcz i bułka tarta





Przygotowanie

SELER , CEBULE OBRAĆ I PRZEKROIĆ W PLASTRY , PRZESMARZYĆ NA OLIWIE , PODLAĆ MAŁĄ ILOŚCIĄ WODY , KRÓTKO DUSIĆ POD PRZYKRYCIEM .ORZECHY POSIEKAC I PRAŻYĆ NA SUCHEJ PATELNI , POTEM DODAĆ DO WARZYW

PRZYGOTOWANE SKŁADNIKI 3 KROTNIE ZMIELIĆ DODAĆ BUŁKĘ , MAJERANKIEM I ROZMĘCONE JAJKA ( MOŻNA ODDZIELIĆ ŻÓŁTKA OD BIAŁEK) A BIAŁKO UBIC . DOPRAWIĆ PIEPRZEM I SOLĄ – WYMIESZAĆ

MASĘ PRZEŁOZYĆ DO FORMY POSMAROWANEJ TŁUSZCZEM I WYSYPANĄ BUŁKĄ TARTĄ

PIEC OKOŁO GODZINY W TEMP . 180*C

PO UPIECZENIU ZOSTAWIĆ W PIEKARNIKU Z UCHYLONYMI DRZWIAMI CO NAJMIEJ 30 MINUT

środa, 22 lutego 2012

Bakaliowy sprzątacz

Składniki

Ciasto:

1/2kg mąki
1 margaryna 25dag
6 żółtek
szklanka cukru pudru
łyżeczka proszku do pieczenia

Piana:

6 białek
szklanka cukru
kisiel lub budyń
białka ubić z cukrem na koniec dodać budyń lub kisiel z torebki


Dodatki:

bakalie wszystkie możliwe jakie mamy pod ręką
rodzynki, morele, figi, orzechy,daktyle, skórka pomarańczowa, mogą być śliwki suszone
powidło 2 łyżki kakao



Przygotowanie

Zagnieść kruche ciasto jeżeli będzie za suche dodać łyżkę śmietany.
Ciasto podzielić na trzy części jedną rozwałkować wyłożyć na blaszkę,
do drugiej dodać kakao . Obie częsci jasną i ciemną schłodzić w lodówce tak żeby było latwo zetrzeć na tarce.
Ciasto na blaszce posmarować powidłem i wyłożyć pokrojone bakalie im więcej tym lepiej.
Na bakalie zetrzeć ciemne ciasto wyłożyć pianę na wierzch zetrzeć jasne ciasto.
Piec około godziny. Po upieczeniu można polać polewą ale nie jest to konieczne.

wtorek, 21 lutego 2012

sałatka z brokułem, ryżem i kurczakiem

Składniki

1 średniej wielkości brokuł
1 torebka ryżu
1 czerwona papryka
pierś z kurczaka
majonez
olej do smażenia
przyprawa do smażenia kurczaka
przyprawy do smaku



Przygotowanie

1. Brokuła podgotowujemy, studzimy i kroimy w kostkę.

2. Ryż gotujemy w osolonej wodzie, studzimy.

3. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy i podsmażamy na oleju.

4. Paprykę kroimy w kostkę.

5. Wszystko razem miesamy w misce, dodajemy majonez, przyprawiamy solą i pieprzem.

SMACZNEGO!



Orzechowiec II

Składniki

CIASTO: 50 dag mąki tortowej
20 dag cukru
20 dag masła lub margaryny
2 jajka,2 łyąki płynnego miodu
1 łyżeczka sody oczyszczonej rozpuszczonej w 2 łyżeczkach mleka

MASA ORZECHOWA:
25 dag posiekanych orzechów włoskich
2 łyżki miodu
10dag cukru
10 dag masła

KREM:
30 dag masła 20dag cukru pudru, 1 cukier waniliowy--- utrzeć na puch

2 szklanki mleka, 2 żółtka
2 budynie waniliowe---- ugotować budyń



Przygotowanie

Wymieszać mąkę z sodą i posiekać z masłem. Dodać jaja, cukier i miód, starannie wyrobić.Podzielić ciasto na dwie części, rozwałkować na szerokość tortownicy (średnicy 28 cm) lub średniej blaszki. Jeden włożyć do blachy i piec 20 min w temperaturze 180-190 st. gdy przestygnie przełozyć na ściereczkę.



Pierwszy placek przed pieczeniem


Stopić masło z miodem i cukrem,a nastęonie dodać orzechy, starannie wymieszać, odstawić do przestygnięcia.
Do blaszki włożyć drugi placek i razsmarować masę orzecową, wstawić do piekarnuka, upiec jak pierwszy ( masa zastygnie po wystygnięciu placka)


Przygotowanie masy orzechowej


Rozsmarowanie masy orzechowej na II placku


Upieczone dwa placki



Ugotować budyń : część mleka zagotować w reszcie mleka roztrzepać żółtka i proszek budyniowy, zalać i ugotować.Wystudzić i połączyć z utartym masłem. Przełożyć kremem placki. Polać polewą i udekorować orzechami.




Jak każdy placek miodowy po upieczeniu jest twardy, trzeba go upiec i przekładać z 3-4 dni przed podaniem by zmiękł i odżył od kremu a jest mięćiutki i bardzo smaczny.
Własnie piekłam trzeci raz ten pyszotny placuszk, Polecam !

Przepis zaczerpnęłam z "Lubię gotować" -Modne ciasta.

poniedziałek, 20 lutego 2012

Sałata z sosem winegret

Składniki

Sałata lodowa


Ser pleśniowy typu Brie


Pomidory Suszone


Pomidorki koktajlowe


Czerwona cebula


Orzechy włoskie


Winogrona


 



 





Przygotowanie

Sałatę porwać na małe kawałki, ser pokroić w plasterki, pomidory szuszone pokroić, pomidorki koktajlowe przekroić na pół, czerwoną cebulę pokroić w cieniutkie półplasterki, orzechy włoskie rozłupać, winogrona przepołowić i usunąć pestki.

 

Wszystkie składniki układać fantazyjnie na dużym talerzu. Polać sosem winegret,

ja zrobiłam sos wg przepisu Alicji64 - jest przepyszny POLECAM!!!                    

  http://www.wielkiezarcie.com/recipe43086.html

 

Generalnie zamiarem moim  było wystawienie komentarza Alicji64 za udostępnienie przepisu na "Sos Vinegret - Przyjaciel Kazdej Salaty". Jednak zrobiłam kombinację różnych składników na talerzu i wyszło coś pysznego, czym chciałabym się podzielić z innymi. Mam nadzieję, że i Wam będzie smakowało, a przy okazji tak wypełniony talerz ozdobi każdy stół...

Pieczen rzymska z papryka

Składniki

800 g miesa mielonego mieszanego,
1 peczek dymki,
3 papryki kolorowe,
2 jajka,
3-4 lyzki tartej bulki,
1 lyzka startego parmezanu,
2 zabki czosnku,
2 lyzki oleju,
1 lyzka masla,
rozmaryn,tymianek,mielona slodka i ostra papryka,
galka muszkatalowa,sol,pieprz.



Przygotowanie

Dymki oczyscic pociac na kawalki.Zeszklic na lyzce rozgrzanego masla.
Dodac do miesa.Wbic jajka,wsypac parmezan i 2 lyzki tartej bulki.Doprawic pieprzem sola przecisnietym przez praske czosnkiem mielona papryka ziolami i galka.Wyrobic.Papryki umyc przekroic wzdluz,usunac gniazda nasienne,straki oplukac pociac w 1-2 cm paski.Wlozyc na 2-3 min.do wrzacej wody,aby lekko zmiekly,po czym odcedzic,osaczyc na sitku.Keksowke spod i brzegi dokladnie wysmarowac tluszczem,oproszyc pozostala bulka tarta.
Na dnie przygotowanej foremki rozsmarowac kilka lyzek masy miesnej,przykryc czescia paskow papryki,tak samo ukladac kolejne warstwy,az do wyczerpania skladnikow.Wierzch wyrownac posmarowac olejem.Pieczemy ok.50 min.w 180°C.Foremke mozna wylozyc plastrami bekonu.

       

sobota, 18 lutego 2012

Ciasto 3-bit

Składniki

11 paczek herbatników
2 budynie waniliowe/śmietankowe
3/4 kostki margaryny
2 szkl. mleka
1 puszka kajmaku
ok. 200 g słoncznika łuskanego
500 ml słodkiej śmietanki
kilka łyżek gorzkiego kakao



Przygotowanie

Na blasze 25x40 ułożyć pierwszą warstwę herbatników.
Budynie ugotować wedle przepisu na opakowaniu, ale z życiem 2 szkl mleka. Margarynę ubić na puszystą masę, zmiksować z wystudzonym budyniem. Masę wyłożyć na herbatniki.
Kajmak wymieszać ze słonecznikiem. Masę wyłożyć na uprzednio ułożone herbatniki na masie budyniowej.. Ponownie ułożyć herbatniki
Na nie wyłożyć ubitą z cukrem śmietanę..
Ułożyć ostatnią warstwę herbatników i obficie posypać gorzkim kakao, można też polać polewą.

Ciasto przechowywać w lodówce, skosztować można dopiero po ok.2 h od zrobienia, kiedy herbatniki zmiękną.

Smacznego!






Zupa marchwiowo-soczewicowa

Składniki

Na 4 porcje:


2 łyżki oliwy
1 cebula, pokrojone
2 ząbki czosnku, zmiażdżone
375 gr marchwi, pokrojona
400 g (1 puszka) soczewicy, odsączona
2 łyżeczki zmielonej kolendry
1 łyżeczka zmielonego kminu
1 łyżka posiekanego tymianku
1 l wywaru warzywnego
400 g (1 puszka) posiekanych pomidorów
2 łyżeczki soku z cytryny




Przygotowanie

W garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy, wrzucić cebulę, czosnek i marchew, warzywa smażyć przez 10 minut. Następnie dodać odsączoną soczewicę, kolendrę, kmin i tymianek, przesmażyć razem przez 1 minutę. Wlać wywar warzywny, dodać pomidory i sok z cytryny. Zakryć i gotować na małym ogniu przez 20 minut.

Gotową zupę zmiksować na gładką masę.



Przepis pochodzi z książki 200 one pot meals, autorstwa Joanny Farrow.

dzień i noc

Składniki

CIASTO

50 dkg mąki
7   dkg masła
1   łyżeczka miodu
1 i 1/4  szklanki cukru
3 całe jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka kakao

MASA

1 masło
3 żółtka
1 szklanka cukru
1/2 litra mleka
4 łyżki kaszy mannej
zapach waniliowy

POLEWA
20 dkg cukru
  9 dkg masła
  2 łyżki kakao
  3 łyżki mleka



Przygotowanie

Ciasto
Mąkę z proszkiem, masło, cukier i jajka zagnieść. Podzielić na 3 części.
Do jednej dodać miód i wyrobić, do pozostałych - kakao. Rozwałkować i piec w blaszce wyłożonej papierem ok.15-20 min.

Masa
Odlać trochę mleka i wymieszać z kaszą. Pozostałe mleko zagotować, dodać cukier i wymieszać. Następnie wlać kaszę manną i na wolnym ogniu, stale mieszając, zagotować. Wystudzić.
Masło utrzeć na puszystą masę, dodając po jednym żółtku dalej ucierać. Następnie dodawać stopniowo  ugotowaną kaszę manną stale ucierając. Na końcu dodać zapach waniliowy.

Polewa
Wszystkie składniki gotować na wolnym ogniu ok. 20 min często mieszając.

Na dno blaszki ułożyć placek kakaowy, posmarować kremem, ułozyć placek miodowy, przełożyć kremem i znów placek kakaowy i krem. Polać wystudzoną polewą i posypać np. wiórkami kokosowymi, kolorową posypką, wiórkami migdałowymi.
Ciasto odłożyć na 24 godz. (nie do lodówki).




Życzę smaczego!!!

piątek, 17 lutego 2012

Świderki a la carbonara

Składniki

400 g makaronu świderki
10-15 plasterków wędzonki krotoszynskiej (ok. 20 deko, zamiast wędzonki może być też chudy boczek)
4 jaja
2 łyżki oleju
gałka muszkatułowa
bialy lub czarny pieprz
starty parmezan albo twardy polski żółty ser





Przygotowanie

Makaron ugotować we wrzącej osolonej wodzie al dente. Odcedzić.
Wędzonkę pozbawic twardych błon z brzegu, pokroić w paski albo na małe kawalki, podsmażyć na oleju, żeby przestała być surowa, dorzucić makaron, wymieszać, chwilę smażyć. Wbić jajka, dokładnie wymieszać z makaronem, popieprzyć, dodać startą gałkę muszkatułową do smaku. Sól może okazać sie niepotrzebna, wędzonka jest przecież mocno słona. Jajko powinno się ściąć, ale nie na sztywno.
Rozkładać porcje na talerze i posypywać drobno startym serem.
Smacznego.
W sumie robi sie tyle czasu, ile gotuje sie makaron. I jest pycha.

A oto wersja tej samej potrawy Bożenki z Wilna:
Makaron ugotować al dente. Gdy się gotuje, należy zrobić sos. Roztrzepać w misce ze dwa jajka, do tego włożyć kilka łyżek gęstej śmietany, duużo startego na tarce o malych oczkach żółtego sera (w ideale parmezan...) i drobno posiekane plastry mocno wędzonej szynki (chodzi o zapach), trochę soli i pieprzu (najlepiej świeżo mielonego). Dobrze wymieszać i zalać tym sosem gorący makaron. Na talerzu można posypać jeszcze parmezanem, no i jakies dobre winko do
tego.... mniam...
To byl sos na okolo 2 porcje ;-)
Bozenka z Wilna  :o)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Galaretka z jablek

Składniki

1 i 1/2 kg jablek
70 dag cukru na 1 litr soku



Przygotowanie

1. Jablka umyc, usunac ogonki i pokroic w kawalki wraz ze skorka i gniazdami nasiennymi. Zalac woda, tak aby przykryla jablka i rozgotowac je(ok 20 minut).

2. Odcisnac sok z jablek (w plociennym woreczku lub przez pieluche) i zmierzyc. Odwazyc cukier, biorac na 1 litr soku 70 dag cukru.

3. Gotowac sok bez cukru 15-20 minut, nastepnie wsypac cukier i dalej gotowac, czesto mieszajac. W czasie gotowania zbierac tworzaca sie piane.

4. Galaretka jest gotowa, gdy kropla soku wylana na talerzyk scina sie. Galaretke przelac do sloikow i zaraz zakrecic.


W celu uzyskania surowego soku z oczyszczonych jablek mozna sie posluzyc sokowirowka.

sałatka awaryjna

Składniki

1-2 laski kabanosa;
1-2 pęczki szczypiorku (najlepiej drobnego);
1-2 puszki kukurydzy;
majonez.



Przygotowanie

Wszystkie składniki: pokrojony w talarki kabanos, posiekany szczypiorek, kukurydza - wymieszać z majonezem. Naprawdę ta sałatka ratuje życie, gdy nieoczekiwani goście stoją u drzwi a poza tym jest smaczna.

Kotleciki rybne

Składniki

1 kg ryby- ja robię z karasia ale może być inna
1 bułka
1/2 szkl. mleka
1 cebula
1 jajko
sól, pieprz
przyprawa do ryb
bułka tarta



Przygotowanie

Wykonanie:

Rybę oczyścić, obedrzeć ze skóry, pokroić na części i namoczyć w mleku.
Bułkę namoczyć. Rybę, odciśniętą bułkę i posiekaną cebulę przepuścić przez maszynkę, dodać jajko, doprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawą do ryb.Wymieszać na jednolitą masę.
Formować niewielkie kotleciki, obtoczyć w tartej bułce i smażyć na oleju na złoty kolor.

Podawać z ziemniakami i surówką np. z białej kapusty.

                                               Smacznego!!!

czwartek, 16 lutego 2012

Ciasteczka owsiane dla mam karmiących

Składniki

1/2 kg płatków owsianych
1,5 margaryny zwykłej
3/4 szkl. mąki
3/4 szkl. cukru
2-3 jajka przepiórcze
zapach śmietanowy




Przygotowanie

Wszystkie składniki wrzucamy do miski, wygniatamy. Robimy cieniutkie placuszki i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy do uzyskania złocistego koloru, około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego!

Z podanych proporcji wychodzi około 25-30 ciasteczek.

Polecane dla mam dzieci ze skazą białkową.

ogórki kiszone adama

Składniki

10 kg ogórków gruntowych
sól (łyżka na litr wody)
1 pęczek długiego kopru 
5 główek czosnku
1 laska chrzanu
potrzebne będzie też naczynie do kiszenia:
gliniany garnek albo drewniana lub plastikowa beczułka




Przygotowanie

-Ogórki myjemy, połowę wkładamy do przygotowanego naczynia. -Na ogórki dajemy obrane i przekrojone na połówki ząbki czosnku, obrany chrzan pokrojony na kawałki i połamany koper, a na górę resztę ogórków. -Robimy zalewę z wody i soli. -Zalewamy ogórki na wierzch dajemy duży talerz, deski lub plastikowe wieko (ale takie żeby wchodziło do środka i było pokryte zalewą) i dociskamy np. wyszorowanymi kamieniami. -Po ok. 5 dniach będziemy mieli ogórki małosolne, a po jakichś 2 tygodniach kiszone, które możemy przełożyć do słoików, zalać zalewą, zakręcić i odstawić na półkę do spiżarni ;) SMACZNEGO!!! Każdego kto spróbuje proszę o komentarzyk ;) Przepis dostałam od znajomego, który prowadzi firmę produkującą kiszonki bez konserwantów.

środa, 15 lutego 2012

Dzyndzałki z hreczką i skrzeczkami

Składniki

CIASTO


3 szklanki mąki pszennej


1 jajo


1 łyżka oleju rzepakowego


wrzątek do zaparzania ciasta


odrobina soli


FARSZ


1 szklanka ugotowanej na sypko kaszy gryczanej(hreczka)


2 posiekane jaja na twardo


1 szklanka posiekanego drobno wędzonego boczku


1 drobniutko posiekana cebula


sól, pieprz, kminek mielony


OKRASA= "SKRZECZKI"- prawda, że to ładnie brzmi?


ok 20 centymetrowy płat surowego boczku


1 główka czosnku- tak jadano onegdaj na Warmii i Mazurach, ale radzę mniej))))


majeranek-sporo


sól, pieprz





Przygotowanie

To autentyczne danie ludowe- warmińskie i mazurskie. Nazwa też autentyczna. Hreczki to kasza gryczana, a skrzeczki to skwarki. Skąd się wzięła  nazwa "dzyndzałki"- nawet najstarsi warmiacy nie pamiętają, ale taka jest i już, choć w dzisiejszych czasach brzmi nieco zabawnie.Ale to danie "warmzińsko"-mazurskie i "warmzioki" tak je właśnie przygotowywali.Mazurskie dzyndzałki są nieco inne- na tłustej wołowinie, bez skrzeczek.

SKRZECZKI

Zaczynamy od przygotowania "skrzeczek", które posłużą nam do okrasy. Dzień wcześniej surowy boczek w całości solimy, pieprzymy i nacieramy pastą z utartego czosnku z majerankiem Odkładamy na noc do lodówki. Na drugi dzień kroimy go w kostkę lub-tradycyjnie- w słupki. i wysmażamy na skwarki= po warmińsku skrzeczki)))

CIASTO

Jest to klasyczne ciasto zaparzane z dodatkiem jajka, czyli: mąkę zaparzamy wrzątkiem.Wyrabiamy najpierw łyżką, bo gorące!Wody niedużo, bo wiele się wgniecie.Dodajemy jajo, olej, odrobinę soli i dokładnie wyrabiamy.Odstawiamy na 1/2 godz. do odpoczęcia(rozklejenia glutenu).Wałkujemy podsypując mąką i wykrawamy nieduże kółeczka, które nastepnie nadziewamy farszem.

FARSZ

Wędzony boczek wytapiamy na małym ogniu, dodajemy cebulę, szklimy.Odstudzamy.Łączymy z pokrojonymi w kostkę jajami na twardo i odstudzoną kaszą(kasza gryczana to po warmińsku hreczka/ hreczki, zresztą w innych gwarach też! To słówko ma rodowód staropolski).Doprawiamy solą i pieprzem i mielonym kminkiem. Z solą ostrożnie, bo boczek słony!

Lepimy nieduże pierogi nadziewając je farszem. Gotujemy ok 5 minut w osolonej wodzie.

Podajemy gorące posypane skrzeczkami.Świetnie smakuje z kwaszonym ogórkiem lub sałatką z kwaszeniaków i cebuli z pieprzem ziołowym.

SMACZNEGO.

To danie to tradycyjne ludowe  danie z Warmii i Mazur. Nie jest dietetyczne, ale służyło, jako strawa dla cięzko pracujących ludzi. Jest bardzo oryginalne w smaku i smaczne. Nic się nie stanie jeśli zjemy je od czasu do czasu.

wtorek, 14 lutego 2012

Łazanki jarskie

Składniki

pół małej kapustypół kilograma pieczarek250 g makaronu 4 średnie cebule sól pieprzkminekprzyprawa do sosów typu "maggi"



Przygotowanie

Kapustę należy poszatkować i ugotować. Na patelni podsmażyć pokrojoną cebulę i pieczarki z dodatkiem przyprawy do sosów. Makaron ugotować al dente, czyli "na ząb" by nie był zbyt miękki. Wszystkie składniki wymieszać, przyprawić i podsmażyć.

SMACZNEGO!

poniedziałek, 13 lutego 2012

Sałatka latem pachnąca

Składniki

Sałata lodowa
3 pomidory
3 ogorki małosolne
papryka
cebula
czosnek
koperek
sól ,pieprz,ocet ,oliwa



Przygotowanie

Wszystko pokroić razem wymieszać i doprawić do smaku.

niedziela, 12 lutego 2012

Kurczak pod Pierzynką Mrruczki

Składniki

Po filecie na stołownika - zatem np 4 na 4 osoby.
3-4 srednie czerwone cebule
4-5 łyżek cukru
sól pieprz
ryż (najlepiej jasminowy - ten aromat!!)



Przygotowanie

Bierzemy filety, opłukujemy i rozbijamy jak najcieniej - uważając żeby nie rozerwać mięsa. Lekko prószymy solą i pieprzem. Bierzemy rondelek i na dno nalewamy trochę wody. Wkładamy filety i przykrywamy - niech się duszą.
W tym czasie nastwiamy wodę na ryż i gotujemy do sypkosci.
Teraz wykonujemy "kołderkę"  - obieramy cebule i kroimy w cienkie piórka.
W rondelku rozpuszczamy cukier na karmel - nie próbujemy - wrzący karmel poparzy wam język, tak jak kiedys mi. Wrzucamy cebulowe piórka i dusimy do miękkosci. Jeżeli mamy za mało karmelu, dodajmy cukru.
Kiedy cebula jest już miękka, wyjmujemy uduszone filety. Układamy na talerzu, przykrywamy pierzynką a obok dajemy kopkę ryżu. I viola!!
:) Smacznego!

Sałatka z tuńczykiem - warstwowa

Składniki

- 5 ugotowanych jajek
- -puszka kukurydzy
- puszka tuńczyka
- ser żółty
- majonez, sól, pieprz



Przygotowanie

układamy od dołu:
- starte białka (doprawić majonezem i solą, pieprzem - co kto lubi)
- kukurydza
- tuńczyk
- pokruszone żółtka + majpnez
- starty ser


Szybka, w sam raz na niespodziewanych gości

Zapiekana tortilla

Składniki

placki tortilla
ser żółty
szynka
dymka
sół, pieprz
majonez



Przygotowanie

Placek posmarować lekko majonezem.
Na połowę placka ułożyć szynkę, posypać startym serem i cebulką. Przyprawić. Złożyć placek. Docisnąć.
Rozgrzać patelnię i zapiec placek.
Najlepsza w tym celu jest rowkowana patelnia.


Przepis pochodzi z programu Nigelli.

sobota, 11 lutego 2012

Niezawodny przepis na naleśniki

Składniki

Na 16 sztuk:



szklanka mąki,
2-4 jajka,
2 szklanki mleka lub wody (ewentualnie wymieszane pół na pół lub częściowo zastąpione gazowaną wodą mineralną, piwem, śmietaną),
szczypta soli,
ok. 2 łyżek cukru (na naleśniki ze słodkim farszem),
łyżka oleju.




Przygotowanie

Jajka posolić.
Wymieszać z płynem.
Cały czas mieszając, dodawać stopniowo mąkę.
Gdy ciasto będzie miało konsystencję kwaśnej śmietany, odstawić na 30 minut.

Patelnię rozgrzać, posmarować cieniutko olejem.
Wlać łyżką wazową ciasto, manipulując patelnią tak, by rozlało się cienką warstwą na całej jej powierzchni.

Gdy powierzchnia naleśnika będzie sucha, odwrócić go na drugą stronę i dosmażyć.Do ciasta dodać olej.
Następne naleśniki smażyć bez natłuszczenia patelni.

Szybka surówka z marchewki

Składniki

Dla jednej osoby:

1 średnia marchew
połowa małej cebuli
łyżka rodzynek
łyżka majonezu



Przygotowanie

Rodzynki zalac w kubeczku wrzątkiem, cebulę pokroic w drobną kostkę, marchew zetrzec na tarce, na dużych oczkach. Gdy rodzynki lekko napęcznieją, odcedzic i wraz z resztą przygotowanych składników wymieszac z majonezem.

Szynka pieczona w żurawinie wg M&Ł

Składniki




1 kg szynki wieprzowej
garść suszonej żurawiny
2 cebule
kostka rosołowa
przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, majeranek, papryka słodka i ostra




Przygotowanie

w szynce robimy dziurki i wkładamy tam połowę żurawiny przygotowujemy zalewę: do szklanki wlewamy 5 łyżek oleju, dosypujemy do tego sol, pieprz, czosnek, papryki zalewamy zalewą mięso i wstawiamy na jakiś czas do lodówki aby przeszło wstawiamy mięso do naczynia zaroodpornego i wstawiamy do piekarnika nastawionego na 180oC cebulę kroimy w piórka i mieszamy z reszta żurawiny w szklance rozrabiamy z gorącą wodą kostkę rosołową i dosypujemy czosnek i majeranek, po ok. 40 min zalewamy mięso i dodajemy cebulę z zurawiną pieczemy jeszcze ok 30 min

piątek, 10 lutego 2012

Ciasto sojowo-razowe

Składniki

Ciasto;
2 szkl maki pszennej razowej
1 szkl maki sojowej
1 1/2 sz
1 szkl cukru
1/2 szkl oleju
2 szkl zsiadlego mleka lub kefiru
2 lyzki kakao
2 lyzeczki sody

Masa;
25 dkg serka homogenizowanego
1/2 szl smietanki
10 dkg masla
5 lyzek cukru
zoltko
2 lyzki zelatyny
1/4 szkl rodzynek
1.4 szkl orzechow



Przygotowanie

Skladniki ciasta wymieszac dokladnie wylac do natluszczonej tortownicy piec w piekarniku nagrzanym do 200C przez okolo 40-45 min.
Serek,smietanke,maslo,cukier i zoltko zmiksowac dodac namoczona zelatyne i rozpuszczona w 1/2 szkl goracej wody.Zmiksowac i dodac bakalie, schlodzic.
Ciasto przekroic na pol i przelozyc zastygajaca masa przykryc drugim ciastem,schlodzic w lodowce posypac cukrem pudrem lub polukrowac.
Smacznego

czwartek, 9 lutego 2012

Domek-ciasto bez pieczenia

Składniki

-0,5 kg twarogu przynajmniej 2 razy zmielonego
-1 kostka margaryny
-1 szklanka cukru pudru
-1 cukier waniliowy
-2 żółtka
-herbatniki
-1 łyżka kakao
-polewa



Przygotowanie

24 herbatniki ułożyc na podstawce w 3 rzędach
Do miski wsypać cukier puder, cukier waniliowy, 2 żółtka, miękką margarynę. Wszystko dokładnie utrzeć, na końcu dodać twaróg i wymieszać.
Na środkowy rząd herbatników wyłozyć 2/3 masy i ułożyć rząd z herbatników.
Do pozostałej masy wsypać łyżkę kakao-wymieszać. Masę z kakao wyłożyć na górę herbatników.
Boczne herbatniki złożyć układając jako dach domku, docisnąć.Ciepłą polewą polać chatkę i odstawić na kilka godzin, aby stężało.

Ciasto teściowej śmietanowiec

Składniki

Ciasto:
70 dkg mąki
40 dkg margaryny
18 dkg cukru pudru
3 żółtka
2 jajka całe
1 torebka proszku do pieczenia ( pojedynczy)
1 cukier waniliowy
2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany

Przełożenie:
1 litr śmietany kremówki
1 szklanka cukru pudru
sok z cytryny (wg. upodobań)





Przygotowanie

Z podanych składników zagnieść kruche ciasto (margarynę posiekać z produktami sypkimi,następnie dodać pozostałe składniki jeszcze trochę posiekć i szybko połączyć)
Upiec trzy jednakowej wielkości placki, wystudzić.

Oziębioną śmietanę ubić z cukrem pudrem dodając pod koniec sok z cytryny.
Przełożyć ciasta warstwami ubitej śmietany, wierzch również posmarować i zostawić do naciągnięcia. W zależności od temperatury otoczenia proces "namaczania'' trwa od 3 do kilku godzin.
Warto poczekać bo ciasto rozpływa się w ustach.
Jeszcze 20 lat temu było obowiązkowym i szalenie lubianym ciastem na każdym weselu w mojej okolicy.

środa, 8 lutego 2012

Pyszna sałata z marchewki

Składniki

1/2 kg marchewki
1/2 kg cebuli
5 jaj na twardo
majonez, sól, pieprz

zalewa:
1/2 szklanki octu
5 kopiatych łyżek cukru
1 łyżka soli
1 szklanka wody



Przygotowanie

Składniki zalewy zagotować, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i całość gotować 10-15 min. po czym cebulę odsączyć na sicie. Marchew ugotować, a następnie zetrzeć na grubych oczkach. Jajka pokroić w kostkę. Całość wymieszać, doprawić do smaku.

Smacznego!!! 

Cielęcina w musztardzie

Składniki

75 dag cielęciny na pieczeń
1,5 łyżki ostrej musztardy
1/4 l śmietanki
pieprz, sól
1 kg ziemniaków
1 łyżeczka masła
folia do pieczenia



Przygotowanie

Piekarnik nagrzać do temperatury 185 °C. Umyte i osuszone mięso posmarować musztardą, posolić i popieprzyć. Folię lekko nasmarować masłem, owinąć mięso. Mięso włożyć do brytfanki, dolać dwie łyżeczki wody. Wstawić do piekarnika i piec 60 minut, często skrapiając wodą. W tym czasie ugotować ziemniaki. Pod koniec pieczenia mięso wyjąć z brytfanki i trzymać je w cieple. Do sosu dodać śmietankę, sól, pieprz i podgrzać (ale nie gotować, bo śmietana się zwarzy) mieszając starannie widelcem, by składniki całkowicie się połączyły.
Podawać z ziemniakami i surówką z porów i jabłek.

Sałatka z selera naciowego

Składniki

seler naciowy, puszka ananasa. puszka kukurydzy,  pierś z kurczaka 500g,ząbek czosnku, majonez, szczypta soli i pieprzu



Przygotowanie

Selera i ananasa i podsmażoną pierś pokroić w kostke, dodać kukurydze i czosnek, wymieszać z majonezem i odrobiną soku z ananasów. POsolić i popieprzyć.

wtorek, 7 lutego 2012

Łazanki z opieńkami

Składniki

25 dag mąki
3 jaja
2 łyżki masła
1 kapusta (ok. 1 kg)
1-1,5 sztuk cebuli
sól i pieprz do smaku
50 dag opieniek (świeżych lub z solanki)
3-4 łyżki masła do zapiekania

 






Przygotowanie

Opieńki, jeśli świeże, oczyścić, opłukać, nastawić do  zblanszowania (ok. 5 min) w niewielkiej ilości wrzątku. Odcedzić.

Kapustę podzielić na ćwiartki, ugotować, osączyć na sicie. Drobno pokrojoną cebulę zrumienić na maśle. Dodać zblanszowane grzyby i dusić razem 3 - 4 minuty. Następnie dodać posiekaną kapustę, doprawić solą i pieprzem. Dusić wszystko razem około 15 min pod przykryciem.

Z mąki jaj i niewielkiej ilości wody zagnieść twarde ciasto. Rozwałkować je cienko, a gdy przeschnie, pokroić. Łazanki gotować w osolonej wodzie. Odcedzić, wymieszać z masłem.

Żaroodporny półmisek lub inne żaroodporne naczynie wysmarować masłem, ułożyć na nim warstwami łazanki, kapustę z grzybami, obłożyć wiórkami lub plasterkami masła i zapiec w piekarniku.

Ryż a la Paella

Składniki

- 40 dag ryżu
- niecały 1 l bulionu rozpuszczonego ze szczyptą szafranu
- 4 udka z kurczaka
- 40 dag krewetek
- 25 dag wędzonego boczku
- 2 ząbki czosnku
- 2 cebule
- 3/4 szklanki groszku (z puszki- odsączony i opłukany z zalewy lub rozmrozony)
- 3 łyżki tertego parmezanu
- sól, pieprz
- słodka papryka w proszku
- olej do smażenia



Przygotowanie

1. Kurczaka nacieramy solą i papryką. Podsmażamy na dużym ognniu, na 1-2 łyzkach oleju. Zdejmujemy z patelni.
2. Na tej samej patelni dodajemy oleju i szklimy posiekany czosnek i cebulę. Dodajemy krewetki i chwilkę podsmażamy. Następnie dodajemy pokrojony w kostkę boczek- smażymy aż tłuszcz się wytopi.
3. Następnie dodajemy ryż i smażymy 5 minut aż stanie szklisty. Wlewamy bulion i dodajemy kurczaka oraz groszek- jeżeli jest romrożony. Dusimy ok. 20 minut. Jeżeli uzywamy groszku z puszki dodajemy go na 10 minut przed końcem duszenia.
4. Dusimy aż ryż i reszta skąłdników będzie miękka a woda całkiem odparuje. Doprawiamy solą, pieprzem i paryką.

S M A C Z N E G O !!!

Sałatka grecka Andy-ego

Składniki

Składniki:
! duża czerwona cebula
1 ogórek
1 Papryka czerwona lub zielona
1 opakowanie Feta
Oliwa z oliwek
sól, pieprz, oregano lub przyprawa do sałatki greckiej



Przygotowanie

Moj przepis jest banalnie prosty, jest bez oliwek , których nie lubie :)
Cebule kroimy w paski lub krążki, ogórek w plasterki dzieląc na pół, papryka pokrojona w cienkie paseczki, Feta w kostke. Wszystko skrapiamy obficie oliwą z oliwek do tego sól pieprz lub przyprawa do sałtki greckiej,
Do tego pieczywko.

Smacznego

Dip do miesa

Składniki

1 słoik majonezu 280gr,
1 słoki chrzanu 220gr,
250gr. twarogu,
1 pomarancz,
1 jabłko
sól, pieprz



Przygotowanie

Z pomarańczy wycisnąć sok, jabłko zetrzeć na drobnych oczkach. Wszystkie składniki ze soba połączyć jesli ktos woli bardziej ostre można dodac więcej chrzanu.

Rogaliki drożdżowe

Składniki

CIASTO:
1 kg mąki tortowej
10 dag drożdży
6 żółtek
1 1/3 szklanki mleka
250 gram margaryny
4 łyżki cukru
NA NADZIENIE:
marmolada, powidła, dżem - co jest w domu.

* 1 szklanka - 220 ml.




Przygotowanie

Drożdże rozpuścić w 1/3 szklanki ciepłego mleka. Oprócz margaryny wszystkie składniki wyrobić na stolnicy. Rozwałkować w miarę możliwości w kwadrat o grubości ok. 1 cm. Na ciasto rozsmarować nożem margarynę. Zawinąć ciasto rogami do środka. Delikatnie rozwałkować, po czym ponownie rogami do środka i zwinąć w rulon. Odstawić do lodówki na ok. 1 godz.
Z lodówki wyciągać po kawałku (kroić jak roladę). Wałkować z góry „kawałka roladowego”, bo inaczej ciasto przykleja się do wałka.
Rozwałkowane ciasto kroić w trójkąty i nadziewać. Uformować rogaliki.

Rogaliki polecam nasmarować rozbełtanym białkiem z łyżeczką cukru. Piec na herbaciany kolor – ok. 20 –25 min w 170 stopniach. Zachować odstępy, bo podczas pieczenia rogaliki rosną – jak na drożdżach. Zamknąć okna w kuchni, bo zapachy przyciągną proszonych i nieproszonych gości.

Pyszna sałatka serowo-porowa

Składniki

3 pory
30 dag sera żółtego
1 puszka kukurydzy
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka groszku
1 majonez
1 słoiczek ogórków konserwowych



Przygotowanie

Pory pokroić drobno , sparzyć na sitku i posolić poczekać 1 godzinę
Ser zetrzeć na grubej tarce
Warzywa z puszki odcedzić i wszystko razem wymieszać.

Risotto weneckie

Składniki

szklanka ryżu2 łyżki masła40 dag zielonego groszku2 dymki5 dag wędzonego boczku4 szklanki bulionu3 łyżki startego parmezanu



Przygotowanie

Risotto weneckie, czyli Risi-bisi:
W rondlu podsmażyć na łyżce masła dymkę, dodać boczek i smażyć kilka minut. Wrzucić groszek, ryż, wlać szklankę bulionu i podgrzewać na niezbyt dużym ogniu 5 minut. Dodać 2 szklanki bulionu, przykryć i gotować 10 minut. Dodać pozostały bulion i gotować kolejne 10 minut. Ryż nie powinien wchłonąć całego płynu. Miękki ryż wymieszać z pozostałym masłem i parmezanem.

poniedziałek, 6 lutego 2012

Spieszący się kurczak Mrruczki

Składniki

1 kg piersi z kurczaka (ew. z indyka) pokrojone w grubsze kawałki
350 g moreli z puszki
125 ml wytrawnego białego wina (ew. można zastąpić wodą)
1 opakowanie zupy cebulowej albo grzybowej w proszku
sól i pieprz



Przygotowanie

1. Wlożyć kawałki kurczaka do rondla z pokrywką.

2. Ułożyć na wierzchu morele, polać syropem oraz winem/wodą.

3. Oprószyć zupą, solą i pieprzem. Odstawić na mniej więcej 15 minut.

4. Piec (w rondelku lub brytfannie) przez godzinę w 190 stopniach. W trakcie można od czasu do czasu zajrzeć do piekarnika i jeśli podsycha - podlać winem/wodą.

Można podawać z chlebem lub ryżem.

Placek z limetkami i pistacjami

Składniki

4 limetki,
500 g masła,
400 g cukru,
2 op. cukru waniliowego,
6 jaj,
700 g mąki,
2 op. proszku do pieczenia,
120 ml mleka,
100 g kandyzowanej skórki z cytryny,
25 g posiekanych pistacji,   
125 ml soku z limetek,
150 g cukru pudru



Przygotowanie

Piekarnik rozgrzać do 175°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Limetki sparzyć wrzącą wodą, osuszyć i pokroić w cienkie plastry.  Masło roztopić, przestudzić, ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie dodać jaja, stale ubijając. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy, potem dodać mleko i kandyzowaną skórkę. Ciasto wyłożyć na blachę i rozsmarować. Na cieście ułożyć plastry limetek i posypać pistacjami. Placek piec ok. 30 minut. Sok z limetek utrzeć ze 100 g cukru pudru na gładki lukier, posmarować gorący placek. Przed podaniem ciasto posypać resztą cukru pudru.
 

Kiełbasa po kawalersku

Składniki

    * śmietana 1 do zaprawienia
    * mąka 1 do zaprawienia
    * przecier pomidorowy 1 puszka
    * cebula 3 sztuki duże
    * ogórki kiszone 30 dag
    * kukurydza konserwowa 1 puszka
    * groszek konserwowy 1 puszka
    * kiełbasa np. śląska 1 kg.



Przygotowanie

Kiełbasę i cebulę pokroić w kostkę. Cebule podsmażyć. Dodać pokrojoną kiełbasę i smażyć przez chwilę. Dodać groszek i kukurydze z zalewą. Doprowadzić do wrzenia. Dodać pokrojone w kostkę ogórki kiszone. Doprawić do smaku przecierem pomidorowym, solą i pieprzem. Zaprawić mąką i śmietaną aby sos był bardziej gęsty. Podawać z chlebem :) Smacznego!

Oponki wg Haliny

Składniki

1/2 kg twarogu 1/2 kg mąki pszennej 1/2 szkl cukru 2 łyżeczki sody 4 jajka 1 łyżeczka octu lub spirytusu olej do smażenia cukier puder do posypania



Przygotowanie

Ser dobrze rozgnieść widelcem lub przekręcić przez maszynkę.Dodać do sera resztę składników i dobrze zarobić na jednolite ciasto.Rozwałkować ciasto na posypanej mąką stolnicy, na grubość 1 cm. Szklanką wycinać kółka, a następnie w tych kółkach wycinać kółka kieliszkiem.Tak wycięte kółka smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju−na złoty kolor.
Po przestygnięciu posypać cukrem pudrem.
Kółeczka które powstaną po wycięciu oponek też można upiec i wyjdą mini pączki.

  




Rafaello

Składniki


Biszkopt z 5 jajek
1 litr śmietany kremówki 30%
2 białe czekolady
2 paczki usztywniacza do śmietany
10 dkg wiórków kokosowych
10 dkg posiekanych migdałów
3 paczki ciastek - Petitki - rozkruszyć




Przygotowanie

Pół litra śmietany i 2 czekolady rozgrzać aż sie rozpuści. Do tego dodać kokoski, migdały i pokruszone ciastka.

Jak przestygnie ubić drugie pół litra śmietany z usztywniaczem, dodać do masy i wymieszać. Biszkopt obramować ramką wylać masę, wyrównać i dać do lodówki.

Placek ŚWIĄTECZNY z orzechami

Składniki

Ciasto:
1/2 kg mąki
30 dkg margaryny
2 łyżki śmietany kwaśnej
1 jajko
2 żółtka
15 dkg cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa orzechowa:

30 dkg orzechów grubo siekanych
12 dkg masła
10 dkg cukru pudru
2 łyżki miodu

Masa jabłkowa:

1 kg jabłek
1 galaretka

Masa grysikowa:

1 szkl mleka
3 łyżki kaszki manny
4 łyżki cukru
10 dkg margaryny lub masła



Przygotowanie

Z podanych składników zarobić kruche ciasto i podzielić na 3 części .
2 z nich upiec na złoty kolor.

Masa orzechowa:
wszystkie składniki rozpuścić. Ciepłą masę wylewamy na 3 placek i pieczemy.
Orzechy na wierzchu maja się zrumienić, jeśli za szbko się zrumienią to należy przykryć je folią aluminiową.

Masa jabłkowa:
Jabłka usmażyć z odrobiną cukru (nie mogą być za słodkie)
1 galaretkę wsypać do gorących usmażonych jabłek

Masa grysikowa:
Zagotować mleko z cukrem, dodać kaszkę i gotować aż będzie gęste.Ostudzić
Zimny krem utrzeć z10 dkg margaryny


Przełożenie:

1 placek + masa grysikowa + 2 placek + masa jabłkowa + placek z orzechami







Smacznego

niedziela, 5 lutego 2012

Ciasteczka smażone

Składniki

* 350 g mąki pszennej
* 50 g cukru pudru
* 50 g masła
* 2 jajka
* 2 żółtka
* 2 łyżki śmietany 18%
* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
* oliwa do smażenia




Przygotowanie

Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia, włożyć masło i posiekać nożem, aby połączyło się z mąką.
Żółtka i całe jajka (bez skorupek) włożyć do naczynia, rozkłócić, dodać cukier puder i utrzeć. Nie przerywając ucierania, dodać śmietanę, a następnie po trochu mąkę.Kiedy ciasto zrobi się gęste, wyjąć na stolnicę i zagnieść, dodając resztę mąki jeżeli wszystka nie została zużyta w czasie ucierania, dokładnie zagnieść. Jeżeli będzie zbyt kleiste, można dodać jeszcze 1-2 łyżki mąki. Ciasto ma być dość miękkie, ale powinno ładnie odchodzić od dłoni.
Wyrobione ciasto zawinąć w folię i schować na ok. 45 min do lodówki.
Schłodzone ciasto dość cienko (ok.2mm) porcjami rozwałkowywać podsypując mąką, tyle aby się nie kleiło, nie za dużo i przy pomocy foremek wykrawać ciasteczka Do garnka o szerokim dnie wlać oliwę (głębokość ok.2 cm), rozgrzać (sprawdzić przy pomocy kawałka ciasta), wrzucać ciasteczka porcjami (ciasteczka nie rosną na boki) i smażyć z obu stron na złoty kolor.

Moje ogórki po meksykańsku

Składniki

- 2,5 kg ogórków
- 1,5 główki czosnku
- 4 łyżki soli
- 1,5 szkl octu
- 8 łyżek oleju
- 1 mała łyżeczka chili
- 1/2 kg cukru



Przygotowanie

Ogórki pokroić na 4 części zasypać solą, odstawić na 6 godzin. Po upływie 6 godz. odlać wodę z ogórków, posypać chili i pogniecionym czosnkiem.
Olej zagotować odczekać aż wystygnie, zalać ogórki.
Ocet z cukrem zagotować odczekać aż wystygnie, zalać ogórki.
Odstawić wszystko na 12 godzin, po upływie czasu wkładać do słoików już nie gotować. Ogórki przechowują się pięknie i zaręczam, że są bardzo smaczne.

Grzebyki krucho-drożdżowe

Składniki

Grzebyki krucho-drożdżowe

0,5kg mąki pszennej
1 kostka margaryny
5 dag drożdży
3 łyżki kwaśnej śmietany
2 jajka
cukier waniliowy

powidło śliwkowe






Przygotowanie

Drożdże rozetrzeć z cukrem, śmietaną i 1-2 łyżkami cukru. Na stolnicę wysypać mąkę, dodać margarynę, 2 jajka, cukier waniliowy. Posiekać nożem. Wlać rozrobione drożdże i zarobić ciasto. Wałkować cienkie placki, podsypując mąką. Każdy brzeg placka smarować wzdłuż powidłem śliwkowym i zwinąć dwukrotnie. Rulonik odciąć od pozostałego ciasta, dzielić na długość 6-7cm i ponacinać z jednej strony. Grzebyki układać na blasze i piec na złoty kolor - temperatura 180 stopni.


sobota, 4 lutego 2012

Babka makowa by donia

Składniki

Składniki:
½ kostki masła lub margaryny,
8 łyżek cukru pudru,
jajko,
żółtko,
szklanka mąki,
2 – 4 łyżki mleka,
3 łyżki kakao,
3 łyżki maku,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
aromat migdałowy,
lukier.



Przygotowanie

Masło, cukier puder, jajko i żółtko zmiksować. Dodać mąkę, aromat, proszek do pieczenia i mleko. Ciasto podzielić na 3 części. Do jednej dodać kakao, do drugiej mak. Składniki wymieszać. Małą foremkę do babki natłuścić i wysypać bułką tartą. Ciasta wlewać na przemian do formy. Piec 45 minut w temperaturze 160 stopni. Ostudzić i wyjąć z formy. Babkę polukrować.

piątek, 3 lutego 2012

Drożdżowa babka z rodzynkami

Składniki

- 3 szkalanki mąki
- 4 dag drożdży
- 3/4 szklanki mleka
- 1/2 szklanki cukru pudru
- cukier waniliowy- 3 jajka
- 1/2 kostki masła (może być roślinne)
- pół szklanki rodzynek
- tłuszcz do wysmarowania blachy





Przygotowanie

W ciepłym mleku z dodatkiem łyzeczki cukru pudru i łyzki mąki rozprowadzamy pokruszone drożdże, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrosnięcia.Wyrośnięte drożdże miksujemy z miękkim masłem, cukram pudrem,jajkami, cukrem wanikiowym, mąką.(nie dłużej niż 7 min.)Ciasto powinno być lśniące i odstawać od boków naczynia.Dodajemy wcześniej opłukane i odsączone rodzynki, łączymy z ciastem, całość przeładamy do wysmarowanej tłuszczem formy( średniej wielkości, najlepiej podłużnej)przykrywamy sciereczka, odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość wstawiamy do średnio nagrzanego piekarnika.Pieczemy w temp.180 stopni
przez ok.50 - 60 min.(czas pieczeni zależy od wysokości ciasta może być dłuższy)

Jajka faszerowane

Składniki

7-8 ugotowanych na twardo jaj

60 ml śmietany

2-3 łyżki pokrojonego szczypiorku

masło

sól

pieprz

bułka tarta



Przygotowanie

Ugotowane na twardo jajka przekrawamy wzdłuż na połówki-nie zdejmujemy skorupek!!Delikatnie wyjmujemy jajka i siekamy je dokladnie. Dodajemy smietanę, szczypiorek i przyprawy, a następnie lekko podsmażamy na maśle. Gotowym farszem napełniamy skorupki, obtaczamy w bułce tartej i jeszcze raz zapiekamy na patelni do zarumienienia.

kulki w cieście

Składniki

  KRUCHE CIASTO:
4 żółtka
2 szkl mąki krupczatki
1 szkl mąki pszennej
3/4 szkl cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 kostki margaryny
kakao

  MASA:
4 serki homogenizowane waniliowe
2 galaretki - rozpuszczone w 2 szkl wody
1 galaretka na wierzch ciasta



Przygotowanie

Zagnieść ciasto z podanych składników. Podzielić na dwie części - do jednej dodać kakao.
Ciasto białe wyłożyć do blaszki.
Z ciemnego ciasta formować kulki z rodzynką w środku.
Ułożyć na białym cieście i upiec ( około 30 minut).
Na upieczone i wystudzone ciasto wylać masę:

Serki zmiksować, dodać tężejącą galaretkę, masę wlać na ciasto.
Gdy zastygnie wylać na wierzch jeszcze jedną galaretkę.

czwartek, 2 lutego 2012

farsz z kapusty

Składniki

glowka kapustytluszcz do smazenia najlepiej Rama4-5 cebulsol,pieprz do smaku




Przygotowanie

Kapuste myjemy,obieramy z lisci ,wycinamy glab i dzielimy glowke na 4 czesci
zalewamy woda solimy i gotujemy do miekkosci,cebulke kroimy drobno ,podsmazamy na lekko zloty kolor.
Po ugotowaniu kapusty wode wylewamy pozostawiamy kapuste do calkowitego
wystygniecia.Kiedy kapusta jest zimna wyciskamy z niej wode "do ostatniej kropli"-prawie na wior :))
mozemy rowniez przepuscic kapuste przez maszynke do miesa.
Przekladamy usmazona cebulke do rondla( w razie potrzeby mozemy dolozyc tluszczu)-do cebuli dodajemy odcisnieta "na wior" kapuste dodajemy pieprz i smazymy czesto mieszajac na malym ogniu do uzyskania zlocistego koloru
Farsz zostawiamy do wystygniecia(najlepszy jest na drugi dzien:)))
Doskonale nadaje sie do:
pierogowkrokietowmakaronuMimo swej prostoty jest naprawde bardzo smaczny!!!!!

Ciasteczka Zosi

Składniki

- 1 kg mąki
- 1 kostka margaryny
- 1 kostka smalcu
- 2 łyzki oleju
- 1 szklanka cukru pudru
- 3 żółtka
- 2 całe jaja
- szczypta soli
- 2 op. wiórek kokosowych / niekoniecznie , ale ja daję /
- cukier wanilinowy
- sok z 1 cytryny
- łyżeczka sody oczyszczonej 



Przygotowanie

Wszystkie składniki zagnieść, wstawić do lodówki / mozna na cała noc. Wałkować, wykrawać ciasteczka, ja wykrawam od literatki i wychodza małe okrągłe ciasteczka.

Piec do lekkiego zrumienienia w temp. 180 - 200 oC.

Ciasteczka sa bardzo dobre, wychodza raczej blade, mozna je polukrować i posypać czym kto chce / krokantem orzechowym, płatkami migdałowymi, kolorową posypką /

Polecam



Przepis mam od mojej szwagierki Zosi.

Panga pieczona

Składniki

Składniki:
1 kg filetów ryby panga
1 cytryna
6 ząbków czosnku
3 średniej wielkości ziemniaki
8 malutkich cebulek
natka pietruszki
olej z oliwek
szklanka białego wina
sól, pieprz



Przygotowanie

Przepis:
1. Oczyszczone filety umieść w ceramicznym płaskim naczyniu do zapiekania, posyp lekko solą,.

2. W każdym filecie zrób 2 wzdłużne nacięcia i umieść w nich plasterki cytryny. Wyciśnij na rybę sok z reszty cytryny.

3. Podgrzej na patelni oliwę, podsmaż czosnek, dodaj białe wino i po chwili polej rybę tak przygotowana zalewą.

4. Na oleju podsmaż plasterki ziemniaka i cebulki, ułóż wszystko w naczyniu wokół ryby.

5. Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni i piecz wszystko przez około 30 minut.

6. Podaj gorące.

Przepis ten pochodzi z pychotka.pl, znalzlam go przez przypadek, wypróbowałam i stwierdzam że moge go polecić :).

zupa ze świeżych ogórków

Składniki

  
5 ogórków szkalrniowych, lub 8-10 z ziemi
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 cytryna
pęczek koperku
2 100 gramowe serki śmietankowe
2 - 3 łyżki śmietany
4 kostki rosołowe
może być troche soku z kiszonych ogórków ( ale nie musi)
sól, pieprz, 4 ziarenka ziela angielskiego, listek laurowy
odrobina masła do smazenia 
magi




Przygotowanie

W około 2 litrach wody rozpuścić kostki rosołowe, serki, dodać przyprawy i niech sie pyrli na malutkim ogniu. Cebulę i czosnek drobno posiekać, ogórki obrać, pokroić w kostke. Na patelni rozpuścić masło, zarumienić na nim cebulę z czosnkiem, następnie dodać pokrojone ogórki i dusić, az ogórki  zmiękna, nastepnie dodać je do bulionu. Zupę zabielić śmietaną, wcisnąć sok z całej cytryny, jeżeli ktoś lubi, można dodać wody z kiszonych ogórków. Koperek drobno posiekać, dodać do zupy. W razie potrzeby doprawić. Fajnie smakuje z grzankami. Naprawdę polecam. Kiedy wpadłam na pomysł jej zrobienia, nie spodziewałam się, ze będzie taka smaczna.
W odmienionej wersji, bardziej sytej, ziemniaki pokrojone w kostke, do wywaru wrzucam

brokułowa z fetą - sałatka

Składniki

1 brokuł
ser feta - jedno opakowanie
duża garść obranych pestek słonecznika
majonez
łyżka śmietany
sól
pieprz



Przygotowanie

Brokuł zblanszować czyli wrzycić na kilka minut do gorącej wody, rozdzielić na różyczki, dość drobno.
Fetę pokroić w kosteczkę,
składniki wymieszać z majonezem i pestkami słonecznika.
Doprawić solą i pieprzem
Sałatka super, szczególnie do mięsa z grilla.

słonecznik można zastąpić pestkami dyni, można również dodać drobno pokrojony i podsmażony boczek, wtedy sałatka robi się bardziej treściwa, tę wersję polecam zimą:-)

środa, 1 lutego 2012

Słonik z masy cukrowej

Składniki

Kolejna figurka z mojego "zwierzyńca":

MASA CUKROWA:
125 g cukru pudru
32 g mąki
32 ml wody
15 g masła

DODATKOWO:

barwnik spożywczy fioletowy
barwnik spożywczy pomarańczowy
klej spożywczy albo miód (polecam klej)

*posiadam barwniki żelowe firmy Wiltona





Przygotowanie

Robimy masę cukrową: W wodzie rozpuszczamy masło i kiedy zarznie się woda gotować to dodajemy mąkę. Prażymy kilka chwil aż wszystko nam się połączy i zacznie odchodzić od brzegów garnka (najlepiej mieszać łyżką drewnianą). Powstałą masę studzimy (wyłożyć na talerz) i gdy będzie zimna to dodajemy cukier puder w kilku częściach i wyrabiamy aż ciasto wchłonie cały cukier. Malutki kawałeczek masy farbujemy na pomarańczowo (ja daje 1/4 łyżeczki), a resztę ciasta farbujemy na fioletowo. Z fioletowej masy formujemy trąbę, ogon, nogi, ciało, uszy i wszystko kleimy do siebie. Pomarańczową masę lepimy w łatki i dolepiamy na całe ciało słonika aby wyszły nam łatki. Smacznego.

*Pamiętajmy, że masę którą aktualnie nie formujemy należy umieścić w szczelnie zamkniętym pojemniku, aby nam nie wyschła i po jej wyjęciu nalezy rozgrzać ja w dłoniach aby była bardziej elastyczna
**Masę można z powodzeniem zamrażać i po odmrożeniu dalej spełnia swoje funkcje
***Zaproś swoje dzieci do zabawy lepienia.
****To jest moja druga figurka więc proszę o wyrozumiałość:)

   

Ziemniaki z masa serowa

Składniki

1 kg ziemniakow
50 dag twarogu
szklanka smietany
mala cebula
szczypiorek
sol



Przygotowanie

Ziemniaki dokladnie umyc i ugotowac w mundurkach. Odcedzic i odstawic na bok. Cebule obrac, posiekac, wymieszac z pokruszonym twarogiem, smietana i posiekanym szczypiorkiem. Przyprawic do smaku sola. Posmarowac masa przekrojone na pol ziemniaki.
 
                                  Smacznego ...:)